ÖNKORMÁNYZAT / Projektek / Bölcsődei férőhelyek bővítése Körmenden

2024-04-29 12:08:31
Bölcsődei férőhelyek bővítése Körmenden

Kedvezményezett neve: Körmend Város Önkormányzata
Projekt címe: Bölcsődei férőhelyek bővítése Körmenden
Projekt száma: RRF-REP-1.1.2-24-2024-00220
Szerződött támogatás összege: 150 000 000 Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma : 2025.12.31.

Körmend Város Önkormányzata a RRF-REP-1.1.2-24-2024-00220 azonosítószámú, „Bölcsődei férőhelyek bővítése Körmenden” című pályázatával 150.000.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a  RRF-REP-1.1.2-2024  kódszámú, " Bölcsődei nevelés fejlesztése” című felhívás keretén belül.

Körmend Város Önkormányzata a bölcsődei feladatellátását a Körmend és Mikrotérsége Köznevelési Intézményfenntartó Társulás fenntartásában lévő Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Bölcsőde intézmény keretében működő bölcsődei intézményegységen keresztül biztosítja azt itt élő részére. Az intézményben jelenleg 48 férőhely áll rendelkezésre. A bölcsődei férőhely hiánya indokolta további egy csoportszoba kialakítását.

A Társuláshoz tartozó településeken, azok lakónépességét, a kisgyermekek létszámát és a várható születések adatait figyelembe véve önálló bölcsődei intézmény létesítése nem alátámasztott és nem is merült fel igényként. A bölcsődei ellátásra vonatkozóan továbbra is a fejlesztéssel érintett épületbe történik azon kisgyermekek beíratása, akiknek a szülei ezt igénylik.

A fejlesztések célja a magasabb életszínvonal feltételeinek megteremtése, mely által a település és vonzáskörzetének népességmegtartó ereje növekszik. E célhoz járul hozzá jelen támogatási kérelemben tervezett bölcsődei fejlesztés is.

A tervezett bővítés eredményeképpen egy 551,94 m2 megnövekedett alapterületű bölcsőde létesül. Az új bölcsődei csoportszoba kialakítása a minimum 3 m2/ fő előírás figyelembevételével történik, hozzájárulva ezzel a különböző életkori szükségletek feltételeinek megteremtéséhez is. Az új épületrészben tervezett csoportszoba mellé új kiszolgáló helyiségek is létesülnek: játéktároló, gyermek WC, mosdó és öltöző, szélfogó, babakocsi tároló, akadálymentes és kerti WC helyiségek. A fűtés elektromosan tervezett, amely az irányadó szabvány és energetikai számítás alapján méretezett. A lapostetőn napelemes rendszer elhelyezése tervezett összesen 9,6 kW teljesítményben.

Az épület bővítése az épület déli homlokzatának meghosszabbításával jön létre, mely így az udvart is érinti. Az épület kivitelezése mellett, a működéshez szükséges eszközök beszerzésére is sor kerül. A bölcsődei intézmény bővítése a jogszabályi követelmények figyelembevételével történik, a település prioritásként kezeli a megfelelően működő közszolgáltatási intézmény fejlesztését.

Az épület 100%-ban a támogatást igénylő Körmend Város Önkormányzatának tulajdonában van, fenntartója a Körmend és Mikrotérsége Köznevelési Intézményfenntartó Társulás.
Az infrastrukturális fejlesztések megvalósításával megfelelő színvonalú bölcsődei szolgáltatás jön létre, amely hosszú távon is fenntartható társadalmi hatásokat, lakossági igényeket indukál. A helyben történő gyermekelhelyezéssel könnyebbé válik a családok mindennapi élete, a megfelelő gyermekellátás biztosítása révén pedig a fiatal szülők – elsősorban a nők – munkaerőpiacra való visszatérése, integrációja könnyebben valósulhat meg. A projekt eredményének hatása a térségben élők életszínvonalának javulásában, a lakosság jövedelmi és elégedettségi szintjének növelésében, így a hosszú távú társadalmi fenntarthatóság biztosításában érzékelhető.

A projekt keretében megvalósuló kötelező, önállóan támogatható tevékenységek:
-    Épület bővítése és energiahatékony felújítása
-    Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó tevékenységek: műszaki ellenőri szolgáltatás igénybevétele
A projekt keretében megvalósuló kötelező, önállóan nem támogatható tevékenységek:
-    Projektelőkészítési költségek (háttértanulmányok, szakvélemények)
-    Fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés
-    Kötelező nyilvánosság biztosítása
-    Projektmenedzsment
-    A hatályos jogszabályokban minimálisan előírt számú parkoló-férőhely és akadálymentes parkoló-férőhely fejlesztése

A projekt keretében megvalósuló választható, önállóan nem támogatható tevékenységek:
-    Megújuló energiaforrások kialakítása – napelemes rendszer telepítése az épület villamos energia igényének fedezésére
-    Játszókert kialakítása, udvari játékok vásárlása, az ahhoz kapcsolódó kültéri környezet kialakítása
-    Eszközbeszerzés keretében bútorok és egyéb berendezési tárgyak, fejlesztő- és a bölcsődei nevelést elősegítő eszközök beszerzése
-    Babakocsitároló kialakítása
-    Kerékpár támaszok elhelyezése

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-06-24 12:54

Sinkovits Imre Filmszínház műsora

2024. június 27. – 2024. június 30.Tovább

2024-06-23 09:07

Szombathelyen mérkőztek meg a legerősebb tűzoltók

a gyorsaság ezúttal is döntő fontosságú voltTovább

2024-06-21 09:25

Városi Televízió műsorajánló

14. Körmendi Szemmel Tovább

2024-06-20 11:15

Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről

2024. június 28. napján napnyugta utáni órákbanTovább

2024-06-20 09:42

Diákként dolgozni, diákként adózni

tájékoztatóTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink