ÖNKORMÁNYZAT / Projektek / archív / Gazdag örökség-Értékes jövő

2022-08-08 15:46:03
GAZDAG ÖRÖKSÉG-ÉRTÉKES JÖVŐ
 
Projekt megnevezése: GAZDAG ÖRÖKSÉG - ÉRTÉKES JÖVŐ
 
Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00592
 
Kedvezményezett neve:
Konzorciumvezető: Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár
Konzorciumi tagok: Körmend Múltja, Jelene és Jövője Közhasznú Alapítvány és Körmendi Közös Önkormányzati Hivatal
Szerződött támogatás összege: 20 602 746,- Ft
Támogatás mértéke: 100 %
A projekt befejezési dátuma: 2021.06.01.
 
Projekt tartalmának bemutatása:
A projekt arra törekszik, hogy a Körmenden ma is élő hagyományokat, a városi polgárság együtt megélt ünnepeit magasabb színvonalon tudjuk megrendezni a különböző területeken működő formális és nem formális közösségeket aktív részvételével. Az egy éven át tartó események egy része immár évtizedek óta hagyományosan kerül megrendezésre, a tervezetben azonban a város ünnepnapjaihoz kapcsolódó innovatív kezdeményezések is megjelennek. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy óriási igény van a kultúra különböző szinteken való megjelenésének. Ezt támasztja alá a nagy rendezvényeken közreműködő és nézőként megjelenő lakosok nagy száma is.
A projekt alapját a közösségek egybehangzó akarata jelenti, amelyet az évente megrendezett Civil Fórumon is megerősítettek. A megvalósítási igényt erősíti a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia, amely megalkotásakor ugyancsak a helyi közösségek, intézmények, magánszemélyek, gazdasági társaságok céljainak összegzéséből született meg. Külön igényként kezeljük azt a szándékot, amellyel a település önkormányzata a helyi támogatási rendszeren kívül is szeretné elismerni a civil közösségek munkáját, tevékenységét, amellyel hozzájárulnak a város megtartó erejének növeléséhez, a kulturális paletta színesítéséhez.
 
A pályázat megvalósítása során a különböző szervezetekkel partneri megállapodások megkötésére került sor. A szolgáltatók, közreműködők irányába az egyes projektelemek részletes kidolgozásakor kerül sor. A pályázathoz benyújtott költségvetést a korábbi évek tapasztalatai, valamint informális érdeklődés és szolgáltató keresés útján állítottuk össze.
A példát adó esztendő egyes programelemeinek időpontját meghatároztuk, a tevékenységeket átgondoltuk, az aktuális eseményeket a helyi közösségek aktív részvételén kívül szórakoztató produkciókkal színesítjük.

 
Megvalósítandó tevékenységek - tervezetten -:
-          Szent István vigíliája – 2019.
Körmend legnagyobb látogatottságú rendezvényéhez, a hagyományosan augusztus közepén megtartott Körmendi Napokhoz kapcsoló önálló esemény. A rendezvényfolyamot lezáró napot az 1963-ban, 56 évvel ezelőtt először Körmenden tartott tűzijáték határozza meg, amelyhez az évtizedek alatt mind több civil közösség kapcsolódott, hogy a városba érkező tömeget maradásra bírják és további látványosságokat kínáljanak nekik.
Programok:
•  Hagyományőrző élménytábor
Szervezője a Batthyány Lovasbandérium Egyesület, valamint Erika és táncosai, akik hívására az ország más részeiből is érkeznek ide hagyományőrző, ’újrajátszó’ csapatok. A vitézek között megjelennek honfoglaláskori viseletben az íjászok, a Régió Hagyományőrző Kulturális és Sport Egyesület tagjai is. Az élménytábor lakói színes felvonulással járnak körbe a városban, fegyvereik és csatakiáltásaik zaja hívja a városlakókat és az itt tartózkodókat a Rába-partjára, ahol felelevenítik az 1664-es körmendi csata eseményeit.
•  Csónakfelvonulás a Rába folyón
Szervezője a Bereki Bárkás Egylet Egyesület, amely összefogja és instruálja a csónakfelvonulásra jelentkező közösségeket, munkahelyi, baráti társaságokat, hogy kivilágított csónakokkal ereszkedjenek le a vízen.
•  Tűzijáték a Rába felett
•  Nemzetközi Néptáncgála
Szervezője a Béri Balogh Ádám Néptáncegyüttes, amely hazai és külföldi vendégeit szólítja színpadra, hogy a magyar és határainkon kívüli néptáncok kincseit bemutassák, illetve a testvérvárosokból érkező néptánccsoportokat bemutassuk.
• Kiegészítő programok
A több helyszínen zajló események között szórakoztató, látványos programelemekkel szolgálunk a rendezvényt felkeresőknek.
 
-   Körmend Város Ünnepnapjai – 2019. október 26-28.
Tervezett programok:
• A 775 éves város jubileuma alkalmából ünnepi várostörténeti konferencia, melynek szervezője a Csaba József Honismereti Egyesület és a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum.
• Büszkeségeink
Kékesi Gábor, körmendi születésű, helyben élő szobrászművész által tervezett emlékérem átadása az aktív helyi közösségeknek és magánszemélyeknek, amelyet körmendi születésű, helyben élő vagy elszármazott művészek gálaestje követ.
 
Újévi Koncert – 2020. január 4.
A Körmendi Fúvószenekar Egyesület nagyszabású hangversenye a Városi Sportcsarnokban.

 
-    A civil szféra estje – 2020. tavasz
Elegáns, jótékony célú társasági esemény a fogyatékkal élők megsegítésére. Az est fellépői és közreműködői a helyben működő közösségek, amelyek tagjai az általános tevékenységüktől merőben eltérő produkciókat mutatnak be.
 
-  Szent István vigíliája – 2020. augusztus 19.
•   Hagyományőrző élménytábor
•  Csónakfelvonulás a Rába folyón
•   Tűzijáték a Rába felett
•   Nemzetközi Néptáncgála
•  Kiegészítő programok
 
 
-  „Örökségünk a Várkert” rendezvény
  • önkéntes közösségi program
  • online esemény
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-06-24 12:54

Sinkovits Imre Filmszínház műsora

2024. június 27. – 2024. június 30.Tovább

2024-06-23 09:07

Szombathelyen mérkőztek meg a legerősebb tűzoltók

a gyorsaság ezúttal is döntő fontosságú voltTovább

2024-06-21 09:25

Városi Televízió műsorajánló

14. Körmendi Szemmel Tovább

2024-06-20 11:15

Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről

2024. június 28. napján napnyugta utáni órákbanTovább

2024-06-20 09:42

Diákként dolgozni, diákként adózni

tájékoztatóTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink