ÖNKORMÁNYZAT / Projektek / archív / Gazdag örökség-Értékes jövő

2022-08-08 15:46:03
GAZDAG ÖRÖKSÉG-ÉRTÉKES JÖVŐ
 
Projekt megnevezése: GAZDAG ÖRÖKSÉG-ÉRTÉKES JÖVŐ   /2019. augusztus 19-2020. augusztus 19./ 
 
Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00592 
 
Kedvezményezett neve:  
Konzorciumvezető: Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár 
Konzorciumi tagok: Körmend Múltja, Jelene és Jövője Közhasznú Alapítvány és Körmendi Közös Önkormányzati Hivatal 
Szerződött támogatás összege: 20 602 746,- Ft 
Támogatás mértéke: 100 %
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.06.01.
 
Projekt tartalmának bemutatása: 
A projekt arra törekszik, hogy a Körmenden ma is élő hagyományokat, a városi polgárság együtt megélt ünnepeit magasabb színvonalon tudjuk megrendezni a különböző területeken működő formális és nem formális közösségeket aktív részvételével. Az egy éven át tartó események egy része immár évtizedek óta hagyományosan kerül megrendezésre, a tervezetben azonban a város ünnepnapjaihoz kapcsolódó innovatív kezdeményezések is megjelennek. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy óriási igény van a kultúra különböző szinteken való megjelenésének. Ezt támasztja alá a nagy rendezvényeken közreműködő és nézőként megjelenő lakosok nagy száma is.  
A projekt alapját a közösségek egybehangzó akarata jelenti, amelyet az évente megrendezett Civil Fórumon is megerősítettek. A megvalósítási igényt erősíti a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia, amely megalkotásakor ugyancsak a helyi közösségek, intézmények, magánszemélyek, gazdasági társaságok céljainak összegzéséből született meg. Külön igényként kezeljük azt a szándékot, amellyel a település önkormányzata a helyi támogatási rendszeren kívül is szeretné elismerni a civil közösségek munkáját, tevékenységét, amellyel hozzájárulnak a város megtartó erejének növeléséhez, a kulturális paletta színesítéséhez.  
 
A pályázat megvalósítása során a különböző szervezetekkel partneri megállapodások megkötésére került sor. A szolgáltatók, közreműködők irányába az egyes projektelemek részletes kidolgozásakor kerül sor. A pályázathoz benyújtott költségvetést a korábbi évek tapasztalatai, valamint informális érdeklődés és szolgáltató keresés útján állítottuk össze.  
A példát adó esztendő egyes programelemeinek időpontját meghatároztuk, a tevékenységeket átgondoltuk, az aktuális eseményeket a helyi közösségek aktív részvételén kívül szórakoztató produkciókkal színesítjük.  
 
Megvalósítandó tevékenységek: 
 
- Szent István vigíliája – 2019.  
Körmend legnagyobb látogatottságú rendezvényéhez, a hagyományosan augusztus közepén megtartott Körmendi Napokhoz kapcsoló önálló esemény. A rendezvényfolyamot lezáró napot az 1963-ban, 56 évvel ezelőtt először Körmenden tartott tűzijáték határozza meg, amelyhez az évtizedek alatt mind több civil közösség kapcsolódott, hogy a városba érkező tömeget maradásra bírják és további látványosságokat kínáljanak nekik.  

 
Hagyományőrző élménytábor  
Szervezője a Batthyány Lovasbandérium Egyesület, valamint Erika és táncosai, akik hívására az ország más részeiből is érkeznek ide hagyományőrző, újrajátszó csapatok. A vitézek között megjelennek honfoglaláskori viseletben az íjászok, a Régió Hagyományőrző Kulturális és Sport Egyesület tagjai is. Az élménytábor lakói színes felvonulással járnak körbe a városban, fegyvereik és csatakiáltásaik zaja hívja a városlakókat és az itt tartózkodókat a Rába-partjára, ahol felelevenítik az 1664-es körmendi csata eseményeit.  
 
Csónakfelvonulás a Rába folyón 
Szervezője a Bereki Bárkás Egylet Egyesület, amely összefogja és instruálja a csónakfelvonulásra jelentkező közösségeket, munkahelyi, baráti társaságokat, hogy kivilágított csónakokkal ereszkedjenek le a vízen.  
 
Tűzijáték a Rába felett 
 
Nemzetközi Néptáncgála 
Szervezője a Béri Balogh Ádám Néptáncegyüttes, amely hazai és külföldi vendégeit szólítja színpadra, hogy a magyar és határainkon kívüli néptáncok kincseit bemutassák, illetve a testvérvárosokból érkező néptánccsoportokat bemutassuk.  
 
Kiegészítő programok 
A több helyszínen zajló események között szórakoztató, látványos programelemekkel szolgálunk a rendezvényt felkeresőknek. 


A rendezvényeken készül képek kégalériája >>>ide klikkelve érhető el (2019.08.19.)

 
 
- Körmend Város Ünnepnapjai – 2019. október 26-28. 
 
Programok: 
A 775 éves város jubileuma alkalmából ünnepi várostörténeti konferencia, melynek szervezője a Csaba József Honismereti Egyesület és a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum. 
Büszkeségeink 
Kékesi Gábor, körmendi születésű, helyben élő szobrászművész által tervezett emlékérem átadása az aktív helyi közösségeknek és magánszemélyeknek, amelyet körmendi születésű, helyben élő vagy elszármazott művészek gálaestje követ.  
 
- Újévi Koncert – 2020. január 4.  
A Körmendi Fúvószenekar Egyesület nagyszabású hangversenye a Városi Sportcsarnokban. 
 
- A civil szféra estje – 2020. tavasz 
Elegáns, jótékony célú társasági esemény a fogyatékkal élők megsegítésére. Az est fellépői és közreműködői a helyben működő közösségek, amelyek tagjai az általános tevékenységüktől merőben eltérő produkciókat mutatnak be. 
 
- Szent István vigíliája – 2020. augusztus 19. 
 
Hagyományőrző élménytábor  
Csónakfelvonulás a Rába folyón 
Tűzijáték a Rába felett 
Nemzetközi Néptáncgála 
Kiegészítő programok
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2023-06-08 19:18

Pályázati felhívás

igazgatási ügyintéző munkakör betöltéséreTovább

2023-06-08 10:33

Összefogott a város: segíteni akarnak megtalálni a gyógymódot

Rendkívül ritka genetikai betegséget diagnosztizáltak az ötéves ZsombornálTovább

2023-06-08 09:49

A drukkerek végig hatodik emberként segítették a csapatot

Bronzéremmel zárta a bajnokságot az Egis Körmend kosárcsapataTovább

2023-06-07 10:33

Az online csalások megelőzhetők

kampányt indítottak az áldozattá válás megelőzésének érdekébenTovább

2023-06-07 09:42

AGORA–Savaria Filmszínház műsora

2023. június 8. – június 14.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink