ÖNKORMÁNYZAT / Projektek / archív / ÖRÖKSÉGÜNK, A TÁNC I-II.

2024-03-16 10:42:33
Projekt megnevezése:  

ÖRÖKSÉGÜNK, A TÁNC I-II.         
 
Projekt azonosító száma:           
TOP-7.1.1-16-HESZA-2020-01926            
 
Kedvezményezett neve:             
Körmend Város Önkormányzata

Szerződött támogatás összege:               
4 267 200,- Ft    

Támogatás mértéke:     
100 %   

A projekt fizikai befejezésének napja:
2022.09.13.      


 
Projekt tartalmának bemutatása:          
A félszáz éves kulturális és társadalmi kapcsolat megerősítése, új alapokra helyezése Körmend és a cseh Rožnov pod Radhoštěm között. A cél elsősorban az, hogy közös – a múlt értékeit megőrző, ám mégis innovatív - programokat valósítsanak meg a cseh és a magyar közösség tagjai két helyszínen – Körmenden és Rožnov pod Radhoštěmben. A közösségbe tartozás élményét erősítheti az Örökségünk, a tánc I-II. című projekt, amely a tagok számára egyfelől egymás jó gyakorlatának megismerését is jelenti, másrészt épít az alkotó közösségekre és új kapcsolatok létrehozását, az eddigi kapcsolatok megújítását, közös élmény létrehozását irányozza elő. A projekt épít arra az alapvetésre, hogy a csoportokban, közösségekben szerzett élmények erősítik a másik emberbe vetett bizalmunkat, növelik az egyén és a közösség nyitottságát és elköteleződését egy civil csoport iránt. A projekt mindezt nemzetközi kapcsolatok építésévél és erősítésével, több korosztály megszólításával képzeli el. 
    
A projekt során megvalósul:       
• Körmend város, valamint a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Kulturális Egyesület, mint aktív városi közösség identitásának erősítése, a fiatalabb korosztályok megszólítása
• Körmend város kulturális-, és közművelődési életének magasabb szintű konszolidációja
• Körmend város társadalmi megtartó erejének növelése azzal, hogy fiatal korosztályokat is bevon a programba
• Körmend város közművelődési (kulturális) területének erősítése a nemzetközi kapcsolatok kiaknázásával.
 
 A projekt szükségessége abban áll, hogy egy ötven éve fennálló kulturális, társadalmi kapcsolat megújítását célozza meg fiatalabb korosztályok bevonásával, akik tovább tudják vinni a több évtizedes múlttal rendelkező együttműködést Körmend és Rožnov pod Radhoštěm között. Körmend Város Önkormányzata nyitott más nemzetek kultúrája iránt, az éves rendezvényein fellépőként gyakran szerepeltet külföldi fellépőket, ezzel is erősítve a nemzetközi kapcsolatokat. A cél más nemzetek kultúrájának megismerése, a jó gyakorlatok feltérképezése, tanulás egymástól úgy, hogy fókuszban van más országok társadalmi és kulturális öröksége.        
A Körmendi Kulturális Központtal évtizedek alatt aktívan együttműködő, kezdetben az intézmény égisze alatt működő Béri Balogh Ádám Táncegyüttes több mint félszáz éves, 1968-ban alakult. Az együttes Körmend város kiemelt civil közössége, az elmúlt évtizedek során komoly energiát mozgósított a néptáncos utánpótlás nevelést illetően, emellett komoly szellemi műhely, aktív közösséggé alakult. Alaptevékenységében a nemzeti hagyományos mozgáskultúra a néptánc, a hagyományok ápolását, továbbadását tekinti feladatának. Tevékenysége kiterjed az ifjúságnevelés, művészeti alkotói műhelymunka, köznevelés, közművelődés területére. Jelentős hatással van a város és térsége művészeti, közösségi életére – rendezvényeik, műsoraik regionális és nemzetközi hírnevet szereztek. Az eredeti felgyűjtött néptáncokat, szokásokat a magyar nyelvterület minden tájáról tanulják, megismerve azok sajátosságait, jellemző stílusjegyeit, amelyeket úgynevezett folklór koreográfiákban, stílushű viseletekben állítanak színpadra. Jellemző az együttes repertoárjára a feldolgozó, táncszínházi művek bemutatása is, amelyeket meghívott koreográfusok tanítanak be.
Az együttes kulturdiplomácia területén is erős, már a (politikai) nyitás évében (1968), a szakmai munka következetességének köszönhetően ausztriai meghívásnak tudott eleget tenni a csapat, amely megnyitotta a nemzetközi kapcsolatok kialakulásának sorát. Itt kezdődött a csehországi Radhost Táncegyüttessel a máig tartó kapcsolat, amely ma is élő és hivatalosan jegyzett testvérvárosi kapcsolat Körmend és Roznov pod Radhostem között. Az együttes az évek során több nemzetközi fesztiválra vitte Körmend és Magyarország hírnevét többek között cseh, lengyel, német, olasz, francia, török, bolgár nyelvterületeken. 
 
A projekt célja a magyar és cseh kulturális és társadalmi kapcsolatok erősítése, alapozva a meglévő kapcsolati hálóra, de kibővítve azt. A projekt épít a fiatalokra, így jövőbe mutató és elsegítheti hosszú távon a két város közötti együttműködés fenntartását, fennmaradását. Közösségalapú programalkotás: Az Örökségünk, a tánc I-II. című projekt azt a célt tűzte ki, hogy elősegítse a tudás, a tapasztalat megosztását különböző nemzetek között. Kapcsolódási pont a tánc, az előadóművészet, ami határokon átível. A projektben résztvevő két partnerváros – Körmend és Rožnov pod Radhoštěm – nem csak kulturális területen gyarapodhat ezáltal, hanem a partnerek megoszthatják tapasztalataikat, a kis és középvársokra jellemző városfejlesztési dilemmákat, és megismerhetik a helyi gazdaság, turizmus, társadalmi élet bővítési lehetőségeit. A projektbe aktív közösségeket vonnak be, amely egyrészt előre mozdíthatja a helyi identitás és elkötelezettség növelését, ugyanakkor arra is lehetőséget biztosít, hogy a részvevők megismerjék egymás kultúráját, közös produkciót hozzanak létre és újabb közösségi tervezéssel ösztönözzék a további kreatív beavatkozásokat. Az Örökségünk, a tánc I-II. program valós igényeken alapuló terveket tartalmaz. A bevont, érintett és érdekelt csoportok elköteleződése növekszik a célterület, jelen esetben a kultúra és a hagyományok iránt, megjelenik a növekvő felelősség, a büszkeség érezte, valamint a helyi és a nemzeti identitás. Ezáltal növekedhet a civil aktivitás, az önkénes hajlandóság. Felszínre kerülhetnek a kreatív megoldások, rejtett helyi és nemzetközi potenciálok. A magyar-cseh együttműködéssel a cél úgynevezett „place markingok”, jó helyek létrehozása. Ez azt jelenti, hogy aktív civil közösség, közösségek városi támogatással olyan jól működő, élhető tereket hoznak létre, amelyek túlmutatnak a hagyományos fizikai vagy funkcionális fókuszú fejlesztéseken. A magyar-cseh együttműködés célja egy település múltbéli értékeinek, történelmének, gyökereinek közös feltérképezése, hiszen ez  hatalmas erőt és önbizalmat adhat a közösségnek a pozitív jövőkép felállításához és közös megvalósításához.
 
A résztvevő felek számára lehetőség nyílik közös párbeszédre, a közös célok meghatározására, a hosszú távú együttműködés fenntartására. Szintén az előnyök közé sorolható, hogy a helyi adottságok, források jól feltérképezhetők, így számtalan értékes, a közösségi tervezéshez jól használható információval is szolgálhatnak a részvevők. Fő cél a közös programalkotás, a közös gondolkodás, a fő kihívások átbeszélése, a legfontosabb közös célok kialakítása, prioritások megállapítása. A nyilvános bemutatkozási lehetőségek azt biztosítják, hogy a projektben résztvevőket a nyilvánosság még jobban megismerheti. A kihívást jelen projekt esetében az jelenti, hogy egy félszáz éves kapcsolatot kell megújítani, új alapokra helyezni, ami fontos a magyar és cseh területen élő civil közösségek számára, de fontos a két város marketingje szempontjából és a az együttműködés fenntarthatósága szempontjából is. A magyar-cseh kapcsolatban bőven van fejlesztési potenciál, például a különböző kultúrák találkozásának témaköre, közös produkciók megvalósítása, más civil közösségek bevonása az együttműködésbe.

Örökségünk a tánc I-II. KÉPGALÉRIA

Örökségünk a tánc I.- 2022.- Roznov

Örökségünk a tánc II.- 2022.- Körmend 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-05-29 19:57

Városi Pedagógusnap

meghívóTovább

2024-05-29 10:55

Horváth Szabolcs indulhat az augusztusi világbajnokságon

Nagyon jól sikerült a ringes debütálásaTovább

2024-05-28 10:14

Strandfoci Bajnokság

Körmend, RábapartTovább

2024-05-28 10:00

Fülöp-Vill Körmend Városi Kosárlabda Bajnokság

Bajnok a VargoBútor csapataTovább

2024-05-28 09:11

Forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen

A Rumi út és a 86-os főút csomópontjábanTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink