TURIZMUS / Vasi Hegyhát-Rábamente TDM

Vasi Hegyhát–Rábamente - Ezer apró csoda földje
 
Vas megye déli részén járunk, az Őrség szomszédságában, a szlovén és az osztrák határ közvetlen közelében.  Klasszikus vidéki térség, melyet még ma is a természetesség jellemez.  A változatos táj – dombok, folyóvölgyek, erdők, mezők, szántók, tavak – mellett őseink öröksége teszi igazán egyedivé e helyet. Sokszínű természeti- és kulturális hagyaték köti össze a számtalan apró települést, s mellettük a két hangulatos kisváros őrzi a történelmi határvidék számos emlékét.

      

Körmend a Batthyányak városa
A Batthyány név közel 400 esztendőn keresztül szorosan összefonódott Körmend történetével. A klasszikus várszerkezetből az évszázadok alatt az ország egyik legjelentősebb barokk-klasszicista stílusú kastély-együttesévé is az ő jóvoltukból épült át a város egyik fő ékessége.
 A 2003-ban boldoggá avatott Dr. Batthyány-Strattmann László - a szegények orvosa -  nevét viseli a kastélyban működő Múzeum, melyben a család, és a város történetét bemutató tárlatok mellett az országban egyedülálló cipőtörténeti kiállítás is látható. Az épületegyütteshez kapcsolódó kastélypark évszázados fái alatt sétálva különleges művészeti alkotásokkal találkozhatunk.
A város felújított központja számos rendezvénynek ad otthont, hisz Körmend nem csak a kosárlabda, hanem a hagyományőrzés és a kultúra elkötelezett híve is.
 
Vasvár a megye államalapítás kori központja
Az ősi település középkori jelentőségét földrajzi fekvésén túl a helyi vasfeldolgozás adta. Domonkos kolostora és temploma a XIII. század közepén épült, országos jelentőségű műemlék. Az épületegyüttesben található múzeumban látható a Domonkos rend illetve Vas vármegye történetét bemutató kiállítás, továbbá a fiatalon elhunyt Török Richárd szobrászművész hagyatéka.
A szépen felújított Békeház –ahol a hagyomány szerint aláírták 1664-ben a vasvári békét- ma rendezvényeknek és kiállításoknak ad otthont.
Vasvár a XIX. század közepétől Mária-búcsúiról vált szélesebb körben ismertté. A Szentkúti ősi búcsújáró hely szépséges természeti környezetben kis kápolnával, faragott keresztúttal és kristálytiszta forrásvízzel fogadja a látogatókat.
A város határában található a X-XI. századi határvédelmi építmény rekonstruált szakasza, az ún. Vasvári Sánc.
 
Rába, az összekötő folyó
A vadregényes folyó kanyarogva szeli át a térséget. Ezen szakasza kitűnően alkalmas vízitúrázásra, melyet kiépített kikötők és szíves vendéglátók szolgálnak.
 
A természet csodái
A térség környezetét nem rongálta erőszakos iparosítás, így állat – és növényvilága megőrizte gazdagságát és sokszínűségét. Különleges színfolt a Jeli Arborétum, mely egyedülálló havasszépe (rhododendron) gyűjteményéről Európa szerte híres. A vadregényes erdők és ősi szőlőhegyek felfedezését kijelölt túraútvonalak és tanösvények segítik. A számtalan kisebb-nagyobb tó (Vadása, Döröske, Gersekarát, Vasvár, Győrvár, Szajki-tavak stb.) a horgászat mellett a vízi sportoknak is teret enged.
 
A vidéki élet emlékei tovább élnek
A barátságos kis falvak gondosan őrzik a népi építészet fennmaradt emlékeit, a szépen felújított parasztházakban több helyen falusi vendéglátók várják a vendégeket. Tájházak, haranglábak, szőlőhegyi présházak ízelítőt adnak a paraszti kultúra mindennapjaiból. A vidékre jellemző népszokások, mint a farsangi rönkhúzás, a májusfa állítása és kitáncolása, az aratóversenyek, a szüreti mulatságok, vagy épp a böllérversenyek mind-mind szórakoztató programok nem csak a helyiek, hanem az ide érkező turisták számára is.
 
Műemlékek, a múlt beszédes őrei
A római emlékek (katonák útja), az Árpádkori templomok (Alsóújlak, Döröske, Egyházasrádóc, Nádasd), a többszáz éves kastélyok mind virágzó kultúráról árulkodnak. Fontos történelmi események és híres személyiségek emlékét is őrzi a térség: körmendi Batthyány-oratórium, Győrvári csata emlékhelye, Mindszenty József hercegprímás szülőháza, Nagy Gáspár költő sírja szülőfalujában.
 
Programok, fesztiválok a ma emberének
Számos érdekes rendezvény is vonzza a látogatókat a régióba: Májusfakitáncolás és Lajtha László Koreográfiai Verseny, Szent Iván éj, Múzeumok éjszakája, Körmendi Napok, Néptáncpanoráma, Vasvári Rétes Fesztivál, Oszkó-Hegyi Mulatság, Győrvári Kuruc Fesztivál, Birkás Pálinka Fesztivál, stb.
 
Sokszínűség, ízek, illatok, hangok, hangulatok. Nyugalom, szabadság, kikapcsolódás. Ezt kínáljuk a hozzánk betérő vendégnek, szeretettel várjuk Önt is a Vasi Hegyhát-Rábamente térségében.

További információ:
http://vasihegyhat-rabamente.hu/ 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-07-24 17:04

Képzési tájékoztató

álláskeresőknekTovább

2024-07-24 10:34

Vágányzári menetrend

a Szombathely – Szentgotthárd vasútvonalon 2024.08.10.-énTovább

2024-07-24 10:21

Balaton-átevezés, 2024. július 27.

2024-ben is evezd le keresztbe!Tovább

2024-07-24 09:40

PLÁNE! - díj

29 előadás rendezett a MeseboltbanTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink