ÖNKORMÁNYZAT / Projektek / archív / Ökoachse projekt az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország 2014-2020 együttműködési program keretében

2022-08-08 16:00:11


Ökoachse projekt
az
INTERREG V-A Ausztria-Magyarország
2014-2020 együttműködési program keretében2017 áprilisában indult meg a határon átnyúló Ökoachse projekt az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország 2014-2020 együttműködési program keretében. A projektben részt vevő partnerek a güssingi Europäische Zentrum für Erneuerbare Energie (EEE) és a Körmend és Kistérsége Önkormányzati Társulás. A megvalósításban stratégiai partnerként az alábbi szervezetek vesznek részt:
  • osztrák oldalon: der Verein „Das ökoEnergieland“, die TU Wien, der Abwasserverband Mittleres Strem- und Zickenbachtal
  • magyar oldalon: Vasivíz Zrt. és a Soproni Egyetem.

A nagy energiájú nyers- és maradékanyagok gyűjtése, kezelése és újrahasznosítása egy megoldatlan problémát jelent az egész projektrégióban. Mind az Ökoenergieland, mind a körmendi kistérség területén a közeljövő feladatai közé tartozik a hozzáadott érték megőrzése és növelése, a meglévő biomassza energiaforrások megóvása, az újabb megújuló energiaforrások teremtése, valamint az energia- és erőforrás-hatékonyság növelése is.

A projekt fő céljai:
- Egy strukturált, határokon átnyúló, jogilag megfelelő nyers- és maradékanyag-gyűjtési rendszer kidolgozása és bevezetése a meglévő biomassza-energia erőművek újrahasznosítási rendszerének gazdaságossá tételének, továbbá új energetikai rendszerek létrehozása érdekében.
- Különös figyelem a szennyvíziszap újrahasznosítási lehetőségeinek tanulmányozására (ennek megfelelően szennyvíziszap-stratégia kidolgozása), valamint a rendelkezésre álló biomassza felhasználására az újratervezett erőforrás-gyűjtési rendszerben az innovatív technológiákon keresztül a projektrégióban
- Az Ökoenergieland klíma- és energiamodell-régió intézményi működésének bemutatása és átadása a körmendi kistérség számára a fenntartható és hosszú távú határon átnyúló együttműködés érdekében..
 
A projekt megvalósításának időtartama: 2017. április – 2019. május

A projekt honlapja

A nyersanyagtőzsde az Ökoachse projekt (Interreg AT-HU 2014-2020) kezdeményezése, ahol mezőgazdasági és erdőgazdálkodási nyers- és maradékanyagokat kínálhatnak vagy ilyen nyersanyag iránti igényüket jelenthetik be.

Ezt a platformot elsősorban a határokon átnyúló ökoEnergieland projektrégió (Ausztria, Dél-Burgenland) és a körmendi kistérség (Magyarország, Vas megye) számára hozták létre, hogy támogassák a projektrégió meglévő energiatermelő üzemeinek strukturált ellátását, ill. platformot kínáljanak olyan személyeknek és vállalatoknak a projektrégióban, akik erdőgazdálkodási és mezőgazdasági nyers- és maradékanyagaikat eladásra szeretnék kínálni."

https://rohstoffboerse.net/

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2023-06-08 19:18

Pályázati felhívás

igazgatási ügyintéző munkakör betöltéséreTovább

2023-06-08 10:33

Összefogott a város: segíteni akarnak megtalálni a gyógymódot

Rendkívül ritka genetikai betegséget diagnosztizáltak az ötéves ZsombornálTovább

2023-06-08 09:49

A drukkerek végig hatodik emberként segítették a csapatot

Bronzéremmel zárta a bajnokságot az Egis Körmend kosárcsapataTovább

2023-06-07 10:33

Az online csalások megelőzhetők

kampányt indítottak az áldozattá válás megelőzésének érdekébenTovább

2023-06-07 09:42

AGORA–Savaria Filmszínház műsora

2023. június 8. – június 14.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink