Hírek, aktuális / Újabb nemzetközi rendezvénynek adott otthont Körmend

2022-05-26 10:02:18
Sikeres együttműködés: sporttal, művészeti programokkal az integrációért
 
Újabb nemzetközi rendezvénynek adott otthont Körmend
 
Speciális nemzetközi meghívásos kosárlabdatornának adott otthont múlt hétvégén Körmend, országos bajnoksággal kiegészítve. Az eseményen a magyar küldöttség mellett belga és olasz csapatok is szerepeltek.


A győztes női belga csapattal Bebes István polgármester

Az ünnepélyes megnyitón Bebes István, Körmend polgármestere arra az összefogásra világított rá először, ami a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a Magyar Speciális  Olimpia Szövetség, Körmend városa és az Egis Körmend kosárlabdacsapatának tudható be. A városvezető felelevenítette a speciális olimpia kosárlabda szakágának korábbi sikereit, majd a Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ ellátottjairól szólt büszkén. Fontos az elfogadás   sport mellett rámutatott: fontos a fogyatékkal élő emberek megismerése.
Éppen ezért a város főterén különböző művészeti csoportok is bemutatkoztak az integráció jegyében. Felléptek a helyi fogyatékkal élők nappali intézményének ellátottjai, a Crazy Girls nevű formáció akrobatikus rock and roll bemutatót tartott, a gersekaráti kötélugrók látványos elemekkel vonták magukra a közönség figyelmét, Skrapits Erik pedig igazi bulihangulatot teremtett és megtáncoltatta a jelenlévőket. Galambos Zsolt, az MSOSZ kosárlabda szakágvezetője köszönetet mondott azért, hogy a város befogadta a rendezvényt és minden résztvevőt külön köszöntött, majd az önkéntes segítők tevékenységét is külön kiemelte. Szólt arról is, hogy a hivatalos rendezvény előzményeként a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban integrált sportversenyt tartottak pénteken és egy kiállítás is nyílt. A közelmúltban kiírtak ugyanis egy rajzversenyt annak kapcsán, hogyan sportol egy fogyatékkal élő és egy ép sportoló.  az ebből készült pályamunkákat mutatták be a gimnázium galériáján. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökségi tagja, Szünstein Mónika az eseményen elmondta, nagy izgalommal várta ezt a tornát, ugyanis a magyar női egyesített kosárlabda- válogatott is most először mérettette meg magát ilyen nemzetközi tornán, és nagyon ügyesen játszottak. Tetszettek a látottak: a sportszerűség, a küzdeni tudás, a hajtás – fogalmazott.
A szombati csoportmérkőzések után vasárnap a helyosztókkal folytatódott a program.
 
Végeredmények:
Nemzetközi női egyesített verseny:
1. Belgium II.
2. SO Hungary
3. Belgium I.

Nemzetközi egyesített, meghívásos kosárlabdatorna:
1. Olaszország II.
2. Magyarország I.
3. Magyarország II.
4. Olaszország I.
 
Országos bajnokság
I. Körmend Kupa:
1. divízió:
1. SOFI Életjel Alapítvány
2. Homok Bárczi DSE
3. Ivánc Mocorgó KSZSZSE

2. divízió:
1. Hársfa Egyesület III.
2. Hársfa Egyesület Körmend
3. Hársfa Egyesület – Down csapat

Képgalériák:
I. Körmend Kupa Nemzetközi Meghívásos Speciális Kosárlabda Torna megnyító fotó: Jámbori Tamás
I. Körmend Kupa Nemzetközi Meghívásos Speciális Kosárlabda Torna fotó: Jámbori Tamás




MP
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó

A Hársfa Egyesület és a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium rajzpályázatot hirdetett, aminek témája az értelmi fogyatékkal élők és ép társaik közös játéka, a közös sportolás bemutatása volt. Az, hogy egyesített sport, nagyon régen megvan a körmendiek tudatában, ugyanis  már 2006-ban voltak olyan játékosok a városból, akik az ivánci csapatot segítették és a csapat magját alkotva kijutottak a 2010-es varsói európai játékra –  idézte fel a kiállítást megnyitó beszédében Galambos Zsolt, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség kosárlabda  szakágvezetője, aki elmondta, hogy a rajzpályázat ötlete egy gondolatébresztő volt. Ebben segítséget Laczó Tamás, a gimnázium igazgatója és Jámbori Tamás tanár úr nyújtott.
– Kíváncsiak voltunk, hogy a helyi általános iskolások hogyan látják, hogyan tudják bemutatni az értelmi fogyatékkal élő társainkat. Hiszen ezt az embercsoportot nem különbözteti meg tőlünk látszólag semmi, ugyanúgy közlekednek az utcán és nincs különleges ismertetőjelük. A központi idegrendszeri problémák az interakció során mutatkoznak meg, ezért nagyon nehéz ezt szemléltetni. A gyerekek azonban remek rajzokat készítettek, az alkotásokra szavazni is lehetett, így közönségdíjat, kupát adományoztak a legjobb alkotás készítőjének.
A pályázat egyik célkitűzése, hogy a gyermekek bátran kérdezhessenek a témáról, hogy képesek legyenek természetesen kezelni azokat az embereket, akik az értelmi fogyatékosságuk miatt segítségre szorulnak. Mert igenis segíteni, támogatni kell a városban élő rászorulókat – emelte ki Galambos Zsolt.
A gimnáziumban már 7–8 éve különböző programoknak köszönhetően zajlik az érzékenyítés. Most is a megnyitót egy zenés produkció zárta, majd a sport és  az önfeledt játék vette át a főszerepet: a gimnázium csapata a speciális csapattal játszott barátságos mérkőzést.

SZD
Körmendi Híradó

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink