Hírek, aktuális / Testi, lelki és szellemi hármasság

2024-02-27 10:49:15
Testi, lelki és szellemi hármasság

Dr. Bistey Zsuzsa író, antropozófiai szemléletű klinikai pszichológus volt a vendége a Körmendi Kulturális Műhely kaszinó-estjének. A neves szakemberrel Szabó Ferenc szervező, a Magyar Kultúra Lovagja beszélgetett.


Dr. Bistey Zsuzsa klinikai terápiai munkáját férje mellett kezdte el a kórház keretein belül

A teltházas előadás elején dr. Bistey Zsuzsa elmondta, hogy Budapesten született, de huszonegy éves korában - a jogi egyetemen végzett tanulmányait megszakítva - elhagyta Magyarországot. Szabadulni akart abból a szűkre szabott külső- belső mozgástérből, amelyet a hatvanas évek Magyarországa kínált egy akkori fiatalnak. Életét és tanulmányait Dél-Afrikában, majd az Egyesült Államokban folytatta. San Franciscóban és San Diegóban egy angol bank személyzeti pszichológusaként dolgozott egészen 1981- ig, amikor férjhez ment egy szintén magyar származású klinikai pszichológushoz, dr. Bistey Györgyhöz, aki egy Pennsylvania-i non-profit rehabilitációs kórház direktoraként úttörő munkát végzett a testi traumák lelki-szellemi gyógyításában, az orvosi hipnózis alkalmazásában, különös tekintettel az ifjúsági addiktológia területére. Klinikai terápiai munkáját férje mellett kezdte el a kórház keretein belül, majd – gyermekei születése után – pennsylvania- i farmjukon magánpraxist folytatott. A Bistey házaspár 1991-ben két gyermekével visszatelepült Magyarországra, mégpedig Ispánkra azzal a szándékkal, hogy a lehető legtisztább természeti környezetben, városoktól távol, szociálpszichológiai és általános terápiai munkába kezdjen.
Az őrségi település kapcsolódási pont volt a 20. század legnagyobb magyar építészével, Makovecz Imrével, aki Ispánkra tervezett egy minden tekintetben páratlan, mindössze hetvenkét négyzetméteres rönkkápolnát. Az épület belső kiképzése egész Európában egyedülálló: nyolc hatalmas freskóban ábrázolja majd az Őrvidék, a Várvidék és egész Európa négy és fél ezer éves történelmének meghatározó eseményeit. - Makovecz Imre 14 évi együttes munka után tervezte meg a kápolnát. A megvalósítást előbb a koronavírus akasztotta meg, majd a háború - mondta az előadó, majd arra is kitért, hogy az emberi tudat meghatározó fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Az emberi lény természetét a testi, lelki és szellemi hármasság határozza meg, ami talán sosem állt közelebb ahhoz, hogy életébe és sorsába döntő módon és pozitív irányban beleavatkozzon.

TJ
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-05-05 10:50

Quadrille Európai Táncfesztivál

május 17.Tovább

2024-05-05 08:28

Boldog Anyák Napját

.Tovább

2024-05-04 09:29

Városi Televízió műsorajánló

09. Körmendi BöngészőTovább

2024-05-03 14:56

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság májusi eseményei

a bölényszafaritól a Zöld Pünkösdig, az Őrségtől az AlpokaljáigTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink