Hírek, aktuális / Szokásos évértékelő keretében kérdeztük Bebes István polgármestert

2022-12-13 08:30:29
Szokásos évértékelő keretében kérdeztük Bebes István polgármestert arról,
hogy miként alakult Körmend helyzete a 2022-es esztendőben

Idén is mozgalmas évet zárt a város. Rengeteg fejlesztés, program valósult meg, vagy kezdődött el 2022-ben. Melyiket tartja ezek közül a legfontosabbnak?

– Nehéz erre választ adni, hiszen minden egyes fejlesztés, ami a város érdekében történik, legyen szó akár a kisebb volumenűekről fontos a város életében, ha az összképet akarjuk nézni. Éppen ezért nem szeretek rangsorolni, hiszen minden polgárnak más és más terület, ami fontos, vagy éppen fejlesztésre szorul. Azonban ha egyet mindenképpen ki kellene emelnem, akkor talán a Batthyány kastélyegyüttesnél
végzett munkát emelném ki, aminek során sikerült elbontani a volt cipőgyári épületeket, amelyek hosszú évtizedek óta rondították a műemlék környezetét. A bontással párhuzamosan pedig olyan új, nyitott közösségi tér jött létre, ami a jövőben otthont adhat majd kisebb- nagyobb volumenű eseményeknek vagy rendezvényeknek. Ahogyan már korábban is mondtam lépésről-lépésre haladunk a kastély teljes
megújításának irányába. Minden apró lépés, minden kisebb-nagyobb fejlesztés közelebb visz minket ahhoz a célunkhoz, hogy ez a gyönyörű épületegyüttes újra a régi fényében tündökölhessen. Örülök, hogy ehhez 2022-ben is közelebb kerültünk egy kicsit.


– Az ősz folyamán megkezdődtek a munkálatok a Rába-parton is, ahol több fejlesztési cél valósul meg. Pontosan melyek ezek?

– Először is fontos észrevenni, hogy az elmúlt években az emberek újra kezdik maguknak felfedezni a Rába-partot. Ez nem csak a strandolást jelenti, hanem több olyan sport- és szabadidős tevékenység is zajlik a folyón, vagy annak partján, ami rengeteg embert vonz és nemcsak a nyári időszakban. A különböző kulturális, vagy zenei események pedig nyaranta biztosítanak kikapcsolódási, szórakozási  lehetőséget a látogatóknak. Éppen ezek voltak azok az indokok, amelyek arra sarkalltak minket, hogy valamit kezdenünk kell a Rába-parttal, ami már egy ideje kívül esett a fejlesztési területek körén. Ez a mostani beruházás nagyon komoly előrelépés lépés lesz a város turisztikai életében.


 
Érinteni fogja többek között a kikötő területét, magát a strandot és a partszakasz teljes rehabilitációja is megtörténik. A város tulajdonában lévő Rába Szabadidőcentrum helyén pedig egy olyan Ökocentrum épül, ami nemcsak rendezvények otthonául szolgálhat majd, hanem különböző kulturális és közösségi lehetőségeket is  magában hordoz. Szeretnénk, ha a Rába-part ismét élettel telne meg és a mai kornak megfelelő környezet várná az oda kilátogatókat. A munka elkezdődött, jövő nyár közepére pedig el is készülhet a beruházás, így a méltán népszerű AlteRába Fesztivál már egy teljesen megújult környezetben várhatja az ország minden pontjáról a városba érkezőket. Ha már kultúra és szórakozás, akkor meg kell  mlítenünk, hogy az idei évben megújult a Körmendi Kulturális  Központ Berzsenyi utcai épülete, valamint jelentős fejlesztések örténtek a felsőberki kultúrházban is. Mindkét épületre, de különösen a Berzsenyi utcaira már nagyon ráfért a felújítás. Úgy gondolom, hogy az elvégzett munka önmagáért beszél. Nemcsak külsejében és bel-tartamában újultak meg az épületek, de energetikai szempontból is jóval hatékonyabb lesz az üzemeltetés.


Nagy öröm, hogy az egyesületek újra birtokba vehették a kulturális központ épületét

Ez a jelenlegi energetikai válságban komoly segítség lehet  a városnak és a központnak egyaránt. A felújítás után olyan épületeket vehettek birtokba a helyi közösségek,ahol a korábbiaknál jóval korszerűbb és kellemesebb környezet várja az alkotni vágyókat. Végső soron ugyanis nekik készült ez az épület, amellett, hogy nyilván az ott dolgozóknak is más munkakörülményeket tudtuk biztosítani.


– Az előző év egyik legjelentősebb eseménye volt, hogy átadták az új piaccsarnok épületét. Jelenleg is folynak ide kapcsolódó munkálatok, illetve tervek is vannak a jövőre nézve, ha jól tudom.

– Régi terve volt a városnak, hogy a piaccsarnoktól északra futó út a piacfejlesztéssel szorosan összekapcsolódva megépülhessen. Az elmúlt évben átadott új csarnok csak az első része volt ennek a területnek a fejlesztésében. Szeretnénk a piacot a jövőben további lehetőségekkel kibővíteni. Ennek egyik elengedhetetlen feltétele a hátsó útnak a megépülése. Aki rendszeresen jár a piacra észrevehette, hogy a fejlesztés óta jelentősen megnőtt az oda kilátogatók száma, ilyen téren tehát a beruházás mindenképpen pozitív kicsengésű. Bízunk benne, hogy a jövőben az újabb fejlesztések további lendületet adnak a helyi termékek iránti kereslet növekedésének.


Nagy előrelépés lehet, ha elkészül a piac mögötti út


– Idén is jutott forrás belterületi utak, utcák megújítására. Hol és minek keretében volt erre lehetőség?

– Az elmúlt években az önkormányzat több fontos utca felújítását is elvégezte. Lépésről-lépésre haladva próbáljuk meg folyamatosan felújítani és jobb minőségűvé tenni a város infrastruktúráját e téren is. A tavalyi évben körülbelül 70 millió forintot költöttünk el erre a célra. Ez akkor négy utca teljeskörű felújítására volt elég. Egészen pontosan három és félre, hiszen a Nap utcát ketté kellett bontanunk, annak déli részét idén fejeztük be. 2022-ben újabb utcákat tudtunk rendbe tenni. Összesen mintegy kilencvenmillió forintból újulhatott meg a Teleki utca Horvátnádalján és a Honvéd utca Körmenden, valamint a már említett Nap utca déli része. Ennek  az összegnek egy jelentős részét az önkormányzat saját költségvetéséből biztosította, a másik része pedig kormányzati támogatás volt. Természetesen a jövőben is figyelni
fogjuk a pályázati lehetőségeket, hiszen van még olyan utca Körmenden, amire ráfér a felújítás.


– Sikerült előrelépni a közvilágítás rekonstrukciójának kérdésében is, igaz? Hiszen van olyan terület, ahol már konkrét kézzelfogható eredménye is van a megújításnak.

– Hosszú folyamat kezdődött el azzal, amikor az önkormányzat elhatározta, hogy szeretné rekonstruálni a város elavult közvilágítási rendszerét. A régi technikai megoldással működő lámpatestek nem csak  pazarlóak,  de gyenge minőségű fényt is adnak az újabb technológiákhoz képest. Az idei évben elkészültek a rekonstrukció műszaki tervei, jelenleg a kormány engedélyére várunk, hogy felvehessük azt a hitelt, amiből ezt az jelentős költségekkel járó beruházást megvalósíthatjuk. Nyilvánvaló, hogy saját költségvetésből ekkora összeget az önkormányzat önmaga nem tud biztosítani egy ilyen jellegű feladat elvégzésére, ezért van szükség hitelre. A terveink szerint a következő évben hozzáláthatunk a megvalósításnak. Lakossági jelzések miatt ugyanakkor már voltak olyan kiemelt területek, ahol nem halogathattuk tovább a lámpatestek cseréjét. A Rákóczi utcán található fő gyalogos átkelőhelyeken éppen ezért már megtörtént a felújítás. Ezek a szakaszok olyan gyengén voltak eddig megvilágítva, hogy balesetveszélyesek voltak sötétedés után. A visszajelzések szerencsére pozitívak, a különbség pedig szemmel látható. Ezt a rendszert szeretnénk létrehozni az egész városban.


– Tovább folytatódott a város zöldprogramja, aminek célja a zöldfelületek megújítása Körmenden. Mi történt pontosan ennek kapcsán?

– Az önkormányzat kiemelt fejlesztési területként tekint a városban található zöldfelületek megújítására. Ennek keretében idén is rengeteg új fát, virágot és különböző növényeket ültettünk el a település több pontján. Legutóbb éppen november végén ültettünk el mintegy száz fát és száz cserjét Körmend különböző részein. Nagy öröm, hogy a civil szervezetek is egyre aktívabban veszik ki a részüket a munkából, ami így nemcsak környezetvédelmi szempontból fontos, hanem valódi közösség összekovácsoló ereje is van. Mindenképpen folytatjuk ezt a kezdeményezésünket is.


A városvezetés többszáz fát ültetett el idén Körmenden, a környezet szépítése a jövőben is folytatódni fog


– A végén mindenképpen szót kell ejtetnünk arról az energiaválságról, ami a magyar önkormányzatokra is jelentős terhet ró. Körmendet mennyire érinti a rezsiárak elszabadulása?

– Épphogy kezdtünk kilábalni a koronavírus-járvány okozta nehézségekből,  máris jött a következő válság, amit kezelnünk kell, hogy biztosítani tudjuk a város megfelelő működését. Mivel rajtunk kívülálló okok vezettek a jelenlegi helyzetig, ezért mi maximum azt tudjuk tenni,  amit mindenki: igyekszünk ott spórolni ahol lehet. A város intézményeinek rezsiköltsége sokszorosára emelkedett. Oly mértékű ez a  növekedés, hogy annak kigazdálkodása nem megoldható bizonyos nehéz döntések meghozatala nélkül. Ennek fényében született az a döntés például, hogy azokat a jelentős rezsiköltséggel működő épületek, mint például a színház, vagy az uszoda a téli időszakban zárva tartjuk. Azoknál az intézményeknél pedig, amelyeknek mindenképpen működni kell, az önkormányzati feladatok zavartalan ellátása miatt olyan költségcsökkentő intézkedéseket vezettünk be, amelyek segítségével át tudjuk vészelni ezt a nagyon nehéz időszakot. Mindezek mellett pedig bízunk abban, hogy minél hamarabb véget ér a háború a szomszédunkban, amivel párhuzamosan remélhetőleg a energetikai válság is enyhülni fog- fejezte ki jövőbeli reményeit az évértékelő interjú végén Bebes István, Körmend polgármestere.

MP
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-26 11:14

Civil szervezetek 2024. évi támogatása

Döntött a képviselő-testületTovább

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink