Hírek, aktuális / Megalakult a Coreth Mária Terézia Imaszövetség Körmenden

2022-05-27 11:11:29
Az ünnepi szentmisén a Batthyány-család tagjai is jelen voltak
 
Megalakult a Coreth Mária Terézia Imaszövetség Körmenden

Ünnepi szentmisén alapították meg Körmenden a Coreth Mária Terézia Imaszövetséget. Az imaszövetség tagjai többek között a feleségek és édesanyák lelki támogatásáért, a családok, házaspárok egységének erősítéséért fognak imádkozni.


Dr. Székely János megyéspüspök elmondta, az imaszövetség célja többek között, hogy összefogja Coreth Mária Terézia tisztelőit, támogassa a feleségek és édesanyák önfeláldozó munkáját lelkileg, megerősítse a családok, házaspárok egységét és segítse a testi és lelki nehézséggel küzdő családokat
 

A május eleji esemény főcelebránsa dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök volt. Az alapítás előzményei közé tartozik, hogy a körmendi katolikus hívek 2021. március 14-én emlékeztek meg Coreth Mária Terézia halálának 70. évfordulójáról. Dr. Gyürki László ny. plébános, pápai prelátus ekkor bocsátotta a helyi plébánia honlapjának rendelkezésére Coreth Mária Terézia életrajzát, ami 2005-ben jelent meg először a Testis temporis – Az idő tanúja – sorozat 13. füzeteként. Egy héttel később a vasárnapi hirdetésben jelentette be Kiss László
plébános atya az imaszövetség megalapításának szándékát: – plébániánkon megalapítjuk a Coreth Mária Terézia Imaszövetséget. Várjuk azokat az édesanyákat, nagymamákat, akik szívesen vállalják, hogy közösségben és egyénileg is imádkoznak a gyermekekért, családokért, Szent Mónika, az édesanyák védőszentjének oltalma alatt és Coreth Mária Terézia példája szerint. A napi egyéni imádság mellett havonta lesz közös imádság, és rendszeresen lesz szentmise a tagok szándékaira – volt hallható.
Az idei évben, február 7-én dr. Székely János megyéspüspök Visitatio Canonica látogatást tett a plébánia területén. Itt hangzott el az ígéret arra vonatkozóan, hogy idén tavasszal egy esti szentmise keretében hivatalosan is  megalakul a Coreth Mária Terézia Imaszövetség. Erre került aztán sor ezen a májusi szentmisén.

Férje hitének alakítója
A szertarás elején Kiss László plébános köszöntötte a püspököt, a Batthyány-család tagjait és a híveket, majd dr. Székely János lépett a mikrofonhoz és ő is üdvözölte a szentmise résztvevőit, majd az imádság erejére, fontosságára hívta fel a figyelmet. A püspök szentbeszédében felelevenítette dr. Batthyány-Strattmann László 2003-as boldoggá avatását, amikor egy idős férfi azt mondta neki, kár, hogy nem a feleségével együtt avatták boldoggá. A szegények orvosa vallásosságát feleségének köszönhette, az életszentség útján tulajdonképpen ő indította el. A püspök ismertette Coreth Mária Terézia alakját, életútját pedig férje haláláig elevenítette fel. Életéből kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartotta anyai feladatai között, hogy gyermekeit az élet forrásához, Istenhez vezesse, és tudatában volt annak, hogy amit egy édesanya nem tud megtenni, azt Isten megteheti. A családjában volt egy nagynéni, aki férjét az imádságaival teljesen átformálta, így ő is időben megbizonyosodhatott arról, hogy a feleség alakítja a férje hitét. Coreth Mária Terézia az új családjába  hozta a vidám vallásosságot, rendkívül szorgalmas volt, sokat dolgozott, és nagyon szerettek mindannyian együtt lenni, élvezték az otthonuk békéjét, nyugalmát. 


A szertatáson a Batthyány-család tagjai is részt vettek

Támogató háttér
Naplóikat kötelező olvasmánnyá kellene tenni a mai ifjúság számára, annyira árad soraikból az egymás iránti olthatatlan szeretet, és meg is fogalmazzák, hogy napról napra egyre jobban szeretik egymást. Mivel ma is nagyon fontos lenne, hogy a családok életét a szeretet hassa át, Coreth Mária Terézia élete követendő példa. A róla elnevezett imaszövetség több céllal jött létre. Lelkileg  fogják támogatni imáikkal a feleségeket, édesanyákat önfeláldozó munkájuk végzése során. Szeretnék összefogni Coreth Mária Terézia tisztelőit, erősíteni kívánják a családok, házaspárok egységét. Imáikkal közbenjárnak a testi vagy lelki nehézségekkel küzdő családokért, terjesztik Coreth Mária Terézia tiszteletét. Az imaszövetség tagjai kötelezettséget vállalnak arra, hogy mindennap elimádkozzák a szövetség imáját, valamint legalább egy Miatyánkot, Üdvözlégyet, Dicsőséget családjukért és más családokért. A  szentmise végén elimádkozták az imaszövetség mindennap elmondandó imáját. Az imaszövetségbe várják mindazokat, akik vállalják  imáikat a fenti célokért, a családok megerősödéséért. Jelentkezési lap Körmenden, a Szent Erzsébet-plébánián is igényelhető.





 

CST
Fotó: Jámbori  Tamás
Körmendi Híradó

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink