Hírek, aktuális / Kisbér képeslapokon Körmenden

2024-05-24 10:06:06
Kisbér képeslapokon Körmenden

Üdvözlettel Kisbérről címmel időszaki képeslapkiállítás nyílt a Dr. Batthyány- Strattmann László Múzeumban.


A „békebeli” Kisbérrel az itt látható képeslapokon keresztül május 26-ig ismerkedhetnek meg az érdeklődők

– Mi a közös a két településben azon kívül, hogy mindkettő K betűvel kezdődik? A válasz: B, mint Batthyány. Ha nagyon sarkosan akarok fogalmazni, akkor azt is mondhatom, hogy Kisbér valaha Körmendhez tartozott. Fura, ugye?  Pedig igaz….
A körmendi vár/kastély 1604. év végén, papírforma szerint pedig 1605. év elején került a Batthyányak tulajdonába, hogy hosszú évszázadok alatt nyerje el mai formáját. A kastéllyal együtt persze együtt járt a város és az uradalom is. Picit több, mint 100 év után, 1721-től pedig Körmend lett valamennyi Batthyány uradalom birtokigazgatási központja, vagyis a székesfőváros mellett városunk is afféle székhely, „kis” főváros lett egészen a II. világháború végéig. 38 évvel később, 1759-ben Batthyány Lajos, utolsó nemzeti nádorunk megvásárolta a kisbéri uradalmat, amely így betagozódott a többi Batthyány-birtok közé. A nádor volt egyébként az, aki a mi, körmendi kastélyunkat ma is látható formájába átépíttette, és kialakította a barokkra olyan nagyon jellemző szimmetrikus épületelrendezést, amelynek része az egykori lovarda, vagyis az az épület, amelyben most vagyunk.
Kisbéren sem maradtak el az építkezések, hiszen Lajos fia, Batthyány Tódor építtette az ottani kastélyt és a katolikus templomot is. Tódor amúgy is konstruktív elme volt, hiszen addig sosem látott hajókat talált fel, amelyek például dunai közlekedésre is alkalmasak voltak.
Aztán volt olyan időszak is, amikor ugyanaz volt a birtokosa Kisbérnek és Körmendnek, mégpedig Batthyány Gusztáv és öccse, Kázmér, aki kuzinja, Batthyány Lajos miniszterelnöksége alatt külügyminiszter volt. Érdekes, hogy előbbi, vagyis Batthyány Gusztáv kezdett angol telivéreket tenyészteni a kisbéri birtokon, ahol aztán 1874-ben világra jött Kincsem. Igaz, ebben az időben már nem magánménes volt, hanem katonai ménes. Közös műtárgyunk is van Kisbérrel, noha nem úgy, hogy fele itt van, fele meg ott. Batthyány Kázmér kisbéri kastélyában volt az a ruhásszekrény, amely 1830-40 körül készülhetett, és amely ma Körmenden a Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban című állandó kiállításunkon látható.
A szabadságharc leverése után, 1850-ben árverés útján került a francia nagykövetségre, majd 2016-ban a követség adományozta a múzeumunknak. Ugyancsak összeköti a két várost a régi helyi képeslapok megbecsülése. Mindkét település jelentős régi képeslapgyűjteménnyel rendelkezik, amelyeket könyvekben is megjelentettek. Az egyik: Hegedüs Pál – Jaksics György: Üdvözlet Kisbérről¸a másik: Móricz Péter: Körmend régi épületei – Városkép a Monarchia korabeli képeslapokon. Nem utolsó sorban fontos az is, hogy a helytörténeti tudnivalókkal kiegészített képgyűjtemény segítséget nyújthat mindazoknak, akik szeretnék lelkiismeretesen felújítani a házaikat, az önkormányzatnak, amely helyreállítaná az utcákat, tereket.”

HADNAGYNÉ VÖRÖS MÁRTA
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-06-16 15:22

Zajlik az apadás

már helyi hatáskörben végzik a további teendőket a vízügyi igazgatóságokTovább

2024-06-16 08:31

Városi Televízió műsorajánló

12. Körmendi BöngészőTovább

2024-06-16 08:28

Úrilány szobát keres

Szent Iván éjjelén újra színpadon Rejtő Jenő klasszikusaTovább

2024-06-15 10:24

Lomtalanítási tájékoztató

Letölthető a részletes tájékoztatóTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink