Hírek, aktuális / Kiállítás készül a várkert történetéről

2023-03-18 10:29:14
Kiállítás készül a várkert történetéről

A Batthyány-kastélyhoz  tartozó Várkert történetét mutatnák be az érdeklődőknek Körmenden egy most készülő időszaki kiállítás keretében.

Móricz Péter, a Dr. Batthyány Strattmann László Múzeum vezetője elmondta, hogy 2021- ben jelent meg A körmendi Várkert évszázadai című könyv, ami a kastélyegyütteshez tartozó park 300 éves történetét tárja az olvasók elé.
A könyv gazdag anyagának összegyűjtése során fogalmazódott  meg a gondolat, hogy a Várkert történetét egy múzeumi időszaki kiállítás formájában is megismertessék a nagyközönséggel. – A könyv megjelenését követően a  cipőgyári épületeket elbontották, így a kastély és a kert kapcsolata helyreállt, ennek örömére is rendezzük a tárlatot – mondta a történész, aki azt is megjegyezte: a Várkert a jelentőségét tekintve is megérdemel egy önálló időszaki kiállítást, hiszen közel 150 hazai történeti kertünk közül az első 10 között tartjuk számon. Móricz Péter hozzátette: a kiállítás témájából adódóan nagyszámú műtárgyat nem tudnak bemutatni, hiszen egy kastélypark  elsősorban növényekből és emlékművekből áll.


A régi cipőgyári épületek elbontásával a kastély és a kert kapcsolata helyreállt

 
A kiállított tárgyak között lesznek 18–19. századi vadászfegyverek, a Várkertet ábrázoló térképek, a vadászlak első lakójának relikviái, a parkban űzött sportok – tenisz, korcsolya, vadászat – emlékei, a Várkertbe épített cipőgyár termékei, valamint az egykori majálisokhoz kapcsolódó tárgyak. A várkerti eseményeket fotónagyításokkal idézzük meg, az 1944. évi várkerti ludovikás tisztavatásról pedig egy filmfelvételt fogunk levetíteni – részletezte a múzeumvezető. Az április végén nyíló kiállítás nem marad várkerti szobor nélkül, mivel az eddig elzárt északi kertben felállított Kybelé-szobrot a tárlaton is bemutatják. Egy új digitális  fejlesztést is kínálnak majd: a Várkert szobraihoz, emlékműveihez és jelesebb fáihoz táblákat helyeznek ki, amelyeken QRkódos játékok megfejtésével több információt nyerhetnek az adott látványosságról az érdeklődők. A játék fejlesztésében és a kiállítás rendezésében a körmendi múzeum Szinetár Csaba, az ELTE SEK tanárának segítségére is számíthat, aki ezer szálon kötődik a körmendi Várkerthez.

JT
Körmendi Híradó

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2023-03-24 09:58

Minden felajánlás számít

Körmendi civilek adataiTovább

2023-03-24 09:51

Fokozott ellenőrzésre kell számítani

2023. március 25-én 12 órától 2023. március 26-án 5 óráigTovább

2023-03-24 09:46

Több helyszínen toboroznak

Szombathelyen az Aréna Savaria Sportkomplexumban 2023. március 25-én Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink