Hírek, aktuális / Katafai László az év sürgősségi egészségügyi dolgozója lett

2021-11-13 09:37:51
Gyermekkori álma vált valóra, amikor lehetősége nyílt a mentőszolgálathoz jelentkezni
 
Katafai László az év sürgősségi egészségügyi dolgozója lett

Néhány hónappal ezelőtt különleges díjjal köszönték meg az egészségügyben dolgozók önfeláldozó munkáját Vas megyében, amelyet a járvány időszaka alatt még megfeszítettebb erővel végeztek és végeznek máig. Az egészségügyben dolgozók iránti figyelem fontos, hogy folytonos legyen, ezért foglalkozunk az év végéhez közeledve is a témával, felidézve az eseményt és körmendi aktualitást adva mindennek.

Megfeszített munkatempó
Semmelweis-napi kitüntetésben részesült mások mellett a körmendi mentőállomás kötelékében dolgozó Katafai László is. Arról kérdeztük a díjazottat, hogy gondol vissza az elismerésre, milyen érzések vannak benne ezzel kapcsolatban a néhány hónap eltelte után. De először térjünk vissza a Savaria Moziban megtartott korábbi eseményre és arra: milyen körülmények közt vehette át Katafai László az elismerést.
– Semmelweis ezrek életét mentette meg azzal, hogy a fertőzések megelőzését tanította – mondta köszöntőjében Harangozó Bertalan kormánymegbízott, összekapcsolva a néhai orvos tevékenységének jelentőségét a mai járványhelyzettel. Köszönetét megfogalmazva kiemelte: a magyar egészségügyben teljesítő dolgozók vitathatatlan hősei a nehéz időszaknak, helytállásuk nélkül nem lehetnénk itt. Szabó Péterné, a MESZK Vas megyei területi elnöke, a rendezvény fő szervezője összefoglalta az erejükön felül dolgozó egészségügyi dolgozók feladatát: a maximumot kell nyújtani nulla hibaszázalékkal.

Nem vesző lelkesedés
Semmelweis-napi kitüntetésben részesült mások mellett tehát Katafai László is. – Nagy elismerés volt, a legnagyobb, amit lehet kapni, utólag is köszönöm azoknak, akik ebben támogattak, tényleg megtisztelő volt számomra-idézte fel érzéseit a díjjal kapcsolatban a kitüntetett körmendi mentős.
Arra a kérdésre, hogy szerinte miért érdemelte ki az elismerést, azt válaszolta: Valószínűleg a több évtizedes mentős munkájának és a feladatok megoldásához való pozitív hozzáállásának köszönheti. Csaknem harminc éve dolgozik ugyanis mentőgépkocsi-vezetőként, később mentőápolói és mentőtechnikusi végzettséget is szerzett. Univerzális, azaz sokoldalúan bevethető embernek számít a végzettségei miatt. Energiái arra is képessé teszik még, hogy gépkocsivezetőként dolgozzon az
orvos ügyeleten is.

Mindennapi hősök
„Röviden ennyi” – fogalmazott szerényen. Hozzátette: olyan sok dolog történt a három évtized alatt a munkája során, hogy nehéz beszélni róla. – Sok minden történt, sok mindent átéltünk, sok embernek segítettünk. De hát ezt a hivatást választottam, ezt csinálom -mondta. Azt mesélte: Kicsi korában már a nagymamájától is játék mentőautót kért, akárhova mentek. Aztán megmaradt benne ez a szeretet, az egészségügy iránti érdeklődés, a szakmához való vonzódás. Pedig előtte nem volt senki a családban, aki ezt a hivatást választotta volna példát adva neki. Csak az ő fejében fogalmazódott meg a cél. Aztán végül valóra is váltotta az álmot. – Máig úgy gondolom, hogy jó választás volt. Valószínű ezzel beteljesedett a hivatásom-jelentette ki. Annak ellenére, hogy nehéz ez a munka, például mentális okokból, de fizikailag is, mégis kimondható, hogy Katafai László szerencsés ember, mert boldoggá teszi a hivatása. Úgy véli, elhivatottság kell hogy legyen abban az emberben, aki ezt a szakmát választja. Sok mindent meg kell élniük, vannak köztük sajnos tragédiák, de van sok jó dolog, amikor sikeresen segíthetnek a bajbajutottnak. – Megváltani nem tudjuk a világot, de amit lehet, azt maximálisan megtesszük kollégáimmal együtt az emberekért-summázta. Az emberi életek mentése komoly dolog, komoly lelki erővel kell rendelkeznie annak, aki ennek a hivatásnak él. Persze a komoly vagy tragikus esetek őket is megviselik, de ezt fel kell dolgozniuk, mert az élet megy tovább és másnap is segíteni kell az embereknek. Katafai László tehát az egészségügy frontvonalában dolgozik, de megfáradtságnak még halvány nyomát sem hallottam hangjában, ahogy a telefonos interjút készítettem vele. Ellenkezőleg. Hihetetlen energia
és pozitív kisugárzás áradt a vonal túloldaláról, ahogy beszélgettem vele telefonon.


Sok gyermek jelképes keresztapja
– Én úgy érzem magam, mint húsz évvel ezelőtt, olyan energiákkal élek, olyan kedvet érzek a hivatásom gyakorlásához továbbra is. Nem veszett ki belőlem semmi lelkesedés -fogalmazott Katafai László, aki a fiatalokat is buzdítja, hogy bátran válasszák ezt a hivatást, mert szerinte érdemes. Azonban a pályát választónak mindenképpen érezni kell valami belső késztetést, elköteleződést az emberek segítése ügyéért, enélkül nem érdemes belekezdeni. Aki azonban ebbe a munkába belekóstol, az végleg elköteleződik mellette az esetek nagy százalékában. Katafai Lászlót több évtizeden át gyakorolt munkája kapcsán arra kértem, egy emlékezetes történetet emeljünk ki a nagyon sokból.
A szakember azonban azt mondja, konkrét eseteket nem említene, de általánosan beszél az újraélesztésekről, a szülésekről például. Nagyon sok újraélesztésben vett részt közterületen, autóban történt eseteknél és amikor sikerül egy-egy ilyen beavatkozás, az mérhetetlen boldogság számukra. Szülésekből is számtalan esetet sorolhatna. Volt például, hogy a mentőállomás előtt született meg egy kicsi. – Sok gyermeknek vagyok jelképes értelemben a keresztapja-utalt a számos esetre ezzel is Katafai László. – Sok minden megtörtént. De az is fontos, hogy a bajtársak, a kollégáim összetartó csapat, mindig számíthatunk egymásra. A díj egyénként meglepett és nagyon jól esett. Utólag is köszönöm azoknak, akik ebben támogattak, tényleg megtisztelő volt-zárta gondolatait a Semmelweis-díjas Katafai László a kitüntetése apropóján készült interjú végén.

PM
Körmendi Híradó

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-26 11:39

Túra a virágzó tőzegmohás lápréten

2024. május 4.Tovább

2024-04-26 11:37

Nyitott Tájházak Napja

Velünk élő állatokTovább

2024-04-26 11:14

Civil szervezetek 2024. évi támogatása

Döntött a képviselő-testületTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink