Hírek, aktuális / Hetven éve nyitotta meg kapuit a Faludi Ferenc Könyvtár

2022-11-29 11:30:26
Múltidézéssel ünnepelték az évfordulót a körmendi intézményben
 
Hetven éve nyitotta meg kapuit a Faludi Ferenc Könyvtár

A Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár, valamint a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Vas Megyei Szervezetének közös szakmai programján Wágner Dávid, a könyvtár jelenlegi vezetője köszöntötte a megjelenteket.
 

A könyvtári közösség a helyi identitás erősítésére is nagy gondot fordít
 
Beszédében kitért arra, hogy nagy jubileumot ünnepel a városi könyvtár, hiszen napra pontosan hetven évvel ezelőtt, 1952. november 16-án nyitott meg az intézmény. – Az elmúlt hetven év meghatározó személyeit, eseményeit és sikereit idézzük fel a jeles évfordulón. Olyanok tartanak ma előadásokat, akik maguk is évtizedekig dolgoztak a körmendi könyvtárban vagy éppen partneri együttműködésben figyelhették az intézmény mindennapi működését – mondta a vezető.
Bebes István, Körmend polgármestere elmondta, hogy örömmel fogadta el a jubiláló intézmény felkérését, hiszen nagyszerű emberek között lehet, akik évtizedeken át  bizonyították, hogy erre a tevékenységre nagy szükség van. A polgármesterezután Bajcsy-Zsilinszky Endre szavait idézte: Könyvtárakat a magyar népnek, de ne legyenek ezek holt múzeumok, hanem sugározzanak becsületességet és meleg szeretetet. -A körmendi könyvtár értékes azért is, mert a fő feladatok mellett plusz tevékenységet is végez: közvetíti a kultúrát, hagyományokat ápol, ezért dicséret illeti az ott dolgozókat – mondta a városvezető.

Olvasónak maradni

Papp Gyula meghatározó alakja volt a körmendi és megyei könyvtári életnek

 
Hadnagyné Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója személyes emlékeit idézte, majd  arról is beszélt, hogy nehéz időket élünk: -A koronavírus, a háború és a válság mind megnehezítették az életünket, de én abban bízom, hogy  mindig lesznek Körmenden olyan emberek, akiknek fontos a kultúra, igényük van a könyvtárra és olvasók szeretnének maradni- mondta.
Papp Gyula, nyugalmazott könyvtárigazgató hosszú ideig dolgozott a könyvtárban, elsődlegesen a kistérségi ellátás területén, igazgatóhelyettesként, majd 1994 és 1999 között az intézmény igazgatójaként. Gyuszi bácsi meghatározó alakja volt a körmendi és megyei könyvtári életnek, így volt mit mesélnie az elmúlt évtizedekről, egykori kollégái nagy figyelemmel hallgatták előadását.
Pallósiné dr. Toldi Márta, a Berzsenyi Dániel Könyvtár nyugalmazott igazgatója Hét sokszínű évtized Körmenden címmel tartott múltidézést. Előadásában kitért az indulás éveire, amikor Vizi László vezetésével 1952-ben megalakult a városi-járási könyvtár. A könyvtári közösség törekvése mindig is az volt, hogy az alapfeladatokon túl megfeleljen a nevelőkönyvtár- eszme elvárásainak és a helyi identitás erősítésére is nagy gondot fordított. Elindult a honismereti és a helytörténeti mozgalom, a kutatási terület támogatása, és ez a mai napig megvan, elég, ha csak a Csaba József Honismereti Egyesületre gondolunk – mondta, majd azt is hozzátette: -a könyvtár szakmai minőségét jelzi, hogy mindig törekedett az innovációra. Az olvasói kör a város lakosságának 20 százalékát teszi ki, ami ritkaságszámba megy, emellett az ifjabb generációk megszólítását is kiemelt feladatának tekinti az intézmény. Pallósiné dr. Toldi Márta méltatta Mecsériné Doktor Rozália munkáját, aki 1980-ban kezdett dolgozni a könyvtárban, majd 1999- től egészen
2019-es nyugdíjazásáig az intézmény igazgatója volt. Neki köszönhetően számos szakmai újítás, fejlesztés valósult meg pályázati forrásokból nem csak Körmenden, hanem a vidéki kis könyvtárakban is.
Zárásként Mecsériné Doktor Rozália korábbi, és Wágner Dávid jelenlegi könyvtárvezető képes utazásra hívta a jelenlévőket, akik között szép számmal voltak egykori és ma is a szakmában dolgozó könyvtárosok a megye minden részéből.


TJ
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink