Hírek, aktuális / Futár helyett feljelentés

2024-05-22 10:50:04
Futár helyett feljelentés – az eladók sincsenek biztonságban
 
 
Egy közösségi oldalon hirdette termékét az a Vas vármegyei lakos, akit átvertek az online csalók. Jelentős összeget emeltek le a számlájáról.
 
Egy Vas vármegyei férfi tett fel hirdetést az egyik közösségi oldalra, amelyben egy szerszámkészletet kínált eladásra. A hirdetésre jelentkezett is egy személy, aki felajánlotta az eladónak, hogy futárt küld a termékért. Azt az ígéretet tette, hogy ímélen elküldi a futárszolgálat linkjét, amelyen keresztül ő fogja rendezni a szállítási költségeket is, és ezen keresztül fizeti majd ki a termék árát.
A link látszólag valóban egy futárcég oldalára mutatott, azonban amikor az eladó rákattintott, az egy banki felületre navigált, ahol ő vesztére ki is választotta a számlavezető pénzintézetét, és megadta a számlájához tartozó bankkártya 16 jegyű számát.
Ezt követően vette csak észre, hogy a számlájáról jelentős összeget utaltak el egy általa ismeretlen számlára.

Nem győzzük eleget ismételni: soha ne kattintsunk idegenek által küldött linkre!
– A tanulság, hogy nemcsak vevőként, de eladóként is körültekintőnek kell lenni az online piactereken! Amennyiben megoldható, ragaszkodjon a személyes átadás-átvételhez!
– Ha elkerülhetetlen a futárszolgálat bevonása, szervezze az eladó a szállítást, és annak költségét számítsa be az árba!
– Eladóként soha ne adja meg bankkártyaadatait!
Ha a csalók mégis sikerrel jártak, azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankja ügyfélszolgálatával, és tegyen feljelentést a rendőrségen!
A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Ezek megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.


Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-06-14 14:26

A honlap legfrissebb képgalériái

válogatásTovább

2024-06-14 11:56

Mi a teendő árvíz után?

Vas Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatójaTovább

2024-06-14 11:10

Folytatódik a lassú apadás

A vízszint 10 órára 335 cm-re csökkentTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink