Hírek, aktuális / Fókuszban a 100 éves Burgenland 1000 éves magyar emlékei

2023-06-06 09:02:44
Fókuszban a 100 éves Burgenland 1000 éves magyar emlékei

Woki Zoltán könyvét a körmendi könyvtárban mutatta be

Woki Zoltán tartott előadást „Az 1000 éves Őrvidék magyar emlékei a 100 éves Burgenlandban” című könyve kapcsán nemrég a Faludi Ferenc Városi Könyvtár hírlapolvasójában. A könyvismertető a Csaba József Honismereti Egyesület közgyűlése előtt hangzott el.


Woki Zoltán volt a vendég

Az est előadóját, Woki Zoltánt a rendezvény elején Mecsériné Doktor Rozália, a Csaba József Honismereti egyesület titkára és Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője köszöntötte. Woki Zoltán a könyv szerzőjeként elmondta, hogy ezt a kiadványt „Az utolsó magyar király Vas vármegyében” című könyve folytatásának szánta, már 32 éve kutatja az Őrvidék történelmét. Az Őrvidéket 1921-ben csatolták el, az osztrákok 2021-ben meg is ünnepelték a 100 éves Burgenlandot, miközben mi, magyarok megemlékeztünk róla, és nagyon lényeges   különbség a két szó között.
A könyv történelmi bevezetővel kezdődik, a honfoglaló magyarok ezen a vidéken is gyepürendszert építettek ki, ezzel védték az országot, és ezért épültek itt később a várak. Az 1910-es évekre úgy megváltozott az itt élő népcsoportok létszáma, hogy a korabeli népszámláláson a lakosság 74%-a német ajkú volt, és csak 9% beszélt magyarul. Burgenland létrejötte három és fél éves folyamat volt. Születésnapja sincs, konkrét dátumhoz nem köthető a megalakulása. Itt 1919 és 2023 között sok változás történt, eredetileg az osztrákok Nagycenket is akarták, másrészt Szentpéterfának sikerült visszakerülnie hazánkhoz.

A könyv borítóján lévő határtábla évtizedekig a föld alatt volt

Emlékek a múltból
Woki Zoltán a jubileumi évben felkereste a burgenlandi magyar megemlékezéseket, és a kiadványa első részében ezekről számol be. A güssingi kiállításon, amely 1848- tól 1921-ig tekintette át közös történelmünket, megemlékeztek például az osztrákok az aradi vértanúkról, Körmend vasúti csomópontjának fontos szerepéről, hiszen a két település között 1899- ben létesült vasútvonal. Jennersdorfban felelevenítették IV. Károly király hajdani  odaérkezésének megünneplését. Szalónak várában megtekinthető volt a paprikás csirke receptje, és fotók hangsúlyozták a Páneurópai Piknik jelentőségét. Az iskolák is tartottak megemlékezéseket, így 183 oktatási intézmény tizenkétezer tanulója vett részt változatos programokon. Közülük többen is megtanulták a csárdást, sütöttek lángost, készítettek somlói galuskát. A rendezvények felsorolását követően a második rész Burgenland 1000 éves magyar emlékeit veszi számba, és a várak történetét is ismerteti. Woki Zoltán többször is dicsérte előadása során az osztrákok hozzáállását a történelmi eseményekhez, hiszen egyetlen környező országban sem lenne még ma sem hasonló tárgyilagos viszonyulás a történtekhez. Erre jó példa, hogy a könyv borítójára egy olyan egykori határtábla fotója került, ami 80 évig a föld alatt pihent, de szomszédaink rendbe tették és kiállították. A rendezvény a Csaba József Honismereti Egyesület közgyűlésével fejeződött be.

CST
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink