Hírek, aktuális / Az AlteRábával ő tette fel Körmendet a fesztiváltérképre

2021-04-29 09:32:22
Hegedüs László harminc évvel ezelőtt kezdett koncerteket szervezni

Az AlteRábával ő tette fel Körmendet a fesztiváltérképre



Már harminc éve szervez koncerteket Körmenden és a környező településeken Hegedüs László, közismert nevén Hege, akinek a legnagyobb szabású rendezvénye kétségtelenül az Alterába Fesztivál. E három évtized alatt elért eredményei közül jogosan lehet büszke arra, hogy az AlteRábának és a számtalan koncertnek köszönhetően hazánk minden tájáról több tízezer ember fordult meg városunkban, de osztrákok is szívesen jönnek a programjai miatt Körmendre.

– Mi volt harminc évvel ezelőtt az első megrendezett koncert?
– 1991 januárjában volt a Secret Valley nevű együttesünk első önálló fellépése a művelődési ház pinceklubjában. Főként osztálytársak és barátok jöttek el, egy jegy 60–80 forintba került, és ez arra volt elég, hogy a terembérletet kifizethessük belőle és a járulékosan felmerülő kisebb költségeket is.

– Az az időszak most már némi nosztalgiával jogosan mondható egyfajta hőskorszaknak a város zenei életében.
– Hát igen, eleinte úgy tudtunk sokat fellépni, hogy előzenekarai voltunk olyan együtteseknek, mint például a Pál Utcai fiúk, az Auróra, a Kispál és a Borz. Már akkor az volt a célom, hogy ezek a zenekarok is jöjjenek el fellépni ide. Annak idején elég deviáns kultúrának számított a punk és az alternatív zene, ezek nem voltak megszokottak, főleg nem Körmenden. Például Szentgotthárdon ekkor összesen tizenhárom együttes működött, míg itt csak mi. A gotthárdi zenekarok rockot, punkot és alternatív zenét játszottak, az akkoriak közül a legismertebbé a Dráma Margarin vált, ők sokszor felléptek Müller Péter Sziámivalaz előzenekarukként.

– Az említetteken kívül kikre a legbüszkébb, hogy elfogadták a felkérését, és eljöttek ide, az ország nyugati szélére?
– Quimby, Tankcsapda, Vad Frut-tik, a Vágtázó Halottkémek Grand-pierre Attilával az élen, de mondhatom a nagy öregek közül az Európa Kiadót, Müller Péter aktuális együtteseit vagy épp a Fuck Off Systemet. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy közel sem teljes felsorolás. Amellett, hogy nagynevű, színvonalas együttesek zenéltek Körmenden, legalább ugyanilyen fontosak a velük szövődött, máig tartó barátságok is. Mi eleve a baráti nexusra törekszünk velük, és ezzel ők is így vannak, különben nem kaptuk volna meg már háromszor a MAHASZ Fair Play díját, ami azt jelenti, hogy mi lettünk a „Zenekarok kedvenc fesztiválja”. Ezt a címet egyébként még soha senki nem nyerte el egymás után három alkalommal.

– Ha jól tudom, nemcsak Körmenden folytat szervezőmunkát, hanem máshol is. Most hirtelenjében Bródy János szombathelyi fellépése jut eszembe.
– Valóban így van, tavaly a meghívásomra a Tátrai Band koncertezett telt házzal a szombathelyi Agorában. Évek óta együttműködök a Gencsapáti Pünkösd, a Zalaegerszegi Mangalica Majális és az ottani Októberfest szervezőivel, illetve a Büki Gyógybor Napok szervezőjével, a körmendi származású Tóth Tamással. Nemcsak színpadmesterként, konferansziéként is segítek, hanem a szervezés során elosztjuk a fellépőket, ami az országban egyedülálló, mert így nem szipkázzuk el egymás elől a zenekarokat, hanem épp azt tesszük lehetővé, hogy mindenütt meglegyen a közönség. Egy egyszerű példával illusztrálva: ha egy önkormányzat meghív koncertezni egy városi rendezvényre egy zenekart, ráadásul a közönség számára ez ingyenes, akkor egy héttel később nem mennek el húsz kilométerrel arrébb, hogy most jegyért lássák a kedvencüket. Épp ezért van most egy olyan általános aggodalom, hogy ha feloldják a korlátozásokat, megindulnak az együttesek, és minden felkérést elvállalnak, nem törődve azzal, hogy miként tesznek keresztbe ezzel a koncertszervezőknek. A zenekart csak az érdekli, hogy a fellépése ki legyen fizetve, az már nem, hogy hogyan, miből termeli ki ezt az összeget a szervező. Az országban stabilan 8–10 olyan zenekar van, akik egész biztos, hogy telt házat produkálnak, például Kowalskyék vagy a Bagossy Brothers Company. Az AlteRába kapcsán elmondhatom, hogy tíz év alatt a költségvetés megötszöröződött. A fejlesztések is elkerülhetetlenek, évről évre oda kell figyelnünk az igényes, modern hang- és fénytechnika biztosítására, a biztonságos környezet fenntartására. Már el is kezdtük a büfé felújítását. Érdekesség, hogy külföldi együttesek is bejelentkeznek, ők a neten találnak ránk, de természetesen nem világsztárokról, hanem feltörekvő együttesekről van szó, például legutóbb Brazíliából és Oroszországból érdeklődtek irántunk. Volt egy közös projektünk osztrák koncertszervezőkkel, magyar zenekarok jutottak fellépési lehetőséghez a Picture On fesztiválon Bildeinben, Szentpéterfára meg osztrák együttesek jöttek.

– Véleménye szerint Körmend számára mit jelenthet például az AlteRába Fesztivál?
– Azzal, hogy városunk felkerült az ország fesztiváltérképére, rengeteg ember utazik ide évről évre hazánk minden részéből, de sokan jönnek Ausztriából is. Ez mindenképp komoly lehetőség a vendéglátás számára, és vendégeink arról számolnak be, hogy tetszik nekik a város, szimpatikusak az emberek, így Körmend jó hírét viszik szét az országban. Ezt látta meg Bebes István polgármester úr is, aki mellettünk áll és támogatja az önkormányzattal együtt a fesztivált.

– Lesz ünnepi program a harminc év kapcsán?
– Igen, de csak ha a szabályozások megengedik. Ha így lesz, akkor július 8-án este a Tátrai Band lép fel a Rába-parti Szabadidőközpontban, de előtte még július első hétvégéjén az Ismerős Arcok koncertezik itt, majd a hónap utolsó péntekjén az 50. jubileumát ünneplő Apostol együttes lesz a vendégünk, aztán másnap a Szociális Szolgáltató és Információs Központtal egy pályázatnak köszönhetően lesz egy ingyenes szakmai napunk, és a következő kedden, azaz 13-án elindul az ötnapos AlteRába Fesztivál. A tavalyi évre tervezett program fog megvalósulni, egyetlen változással, a Follow the Flow helyett az Anna and the Barbies koncertezik majd. Ha pedig a létszámkorlátozások még mindig fennmaradnak, csak enyhébbek lesznek, mint például a múlt nyáron, akkor a tavalyihoz hasonló B terv lép életbe, azaz koncertekkel várjuk a közönséget.

– Harminc éve foglalkozik koncertek szervezésével. Nem unja?
– Egyáltalán nem, mert szeretem ezt a várost, és még jó pár évig ezzel szeretnék foglalkozni, hogy tovább színesíthessem Körmend kulturális életét. Tizenöt évig a Körmendi Kulturális Központban is dolgoztam, és 2002-től hosszú éveken át szerveztem az Alternatív Időtöltő Klub programjait, táborait.

Van valami, amiről Hege nem beszélt az interjú során, pedig szerintem nagyon fontos: a rászorulók segítése, támogatása. Gondolok Erdélyi Rolikára, aki esti mesét is mondott az egyik AlteRábán, és más koncerteken kívül például Bródy említett fellépésén is gyűjtöttek Rolika műtétjéhez, vagy épp arra, hogy ingyen látja vendégül évről évre rendezvényein a Rumi Gyermekotthon lakóit vagy épp a helyi Szociális Szolgáltató és Információs Központ ellátottjait, de az Alterába tizedik születésnapján fákat ültetett a Mátyáskert Sörözőnél. Ez pedig már jóval több, mint pusztán a kulturális paletta színesítése programokkal.

CST
Körmendi Híradó




 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-26 11:39

Túra a virágzó tőzegmohás lápréten

2024. május 4.Tovább

2024-04-26 11:37

Nyitott Tájházak Napja

Velünk élő állatokTovább

2024-04-26 11:14

Civil szervezetek 2024. évi támogatása

Döntött a képviselő-testületTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink