Hírek, aktuális / A költészet napján adták Körmenden a Petőfi emlékhelyet

2023-04-18 10:57:18
József Attila születésnapjához kapcsolódóan április 11-én ünnepeljük a jeles napot

A költészet napján adták Körmenden a Petőfi emlékhelyet

A körmendi önkormányzat, valamint a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár a Petőfi Sándor bicentenárium és a költészet napja alkalmából ünnepélyes keretek között adta át a Petőfi emlékhelyen kedden.


A Petőfi emlékhelyet Bebes István, polgármester leplezte le 

Körmend Város Önkormányzata a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma által meghirdetett pályázaton sikerrel vett részt, ami támogatja a Petőfi Emlékévhez kapcsolódó közösségi kulturális tevékenységek és események megvalósítását. A pályázaton a település mintegy két és félmillió forintos forráshoz jutott. Az összegből a Szent Erzsébet Plébániatemplom melletti zöldövezetben készült el a Petőfi Sándor emlékhely. Az alkotást Horváth József helyi épületszobrász, kőfaragó mester készítette el.
Az ünnepségen közreműködtek az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola tanulói és a Körmendi Alapfokú Zene- és Táncművészeti Iskola néptánc tagozatának növendékei.

A vers a lélek fűszere
Bebes István, Körmend  polgármestere avató beszédében a költészetet és a magyar nyelv különlegességét, egyediségét hangsúlyozta.
- Milyen gazdagok vagyunk is mi magyarok, mert a költészet napja nem egyszerűen versek elszavalásáról szól.  Annál sokkal többről. A magyar nyelv megkérdőjelezhetetlen varázshatalmáról, amely úgy hat a lélekre, mint semmi más.  Egyetlen kiejtett magyar szónak is varázsereje van, hát még egy olyan esszenciának, ami egy versben  található – mondta a város első embere, majd a versek életünkben betöltött szerepét emelte ki, valamint azokat az élményeket, érzelmeket, amelyek létrehozzák magát a művet. Mint mondta: ezek adják lelkünk táplálékát, nem pedig a pénz, a tárgyak vagy az anyagi javak. A költészet mindig a lélekhez szól, szükség van tehát rá. Ha a lélek nem kap táplálékot, elnémul, és nincs tökéletesebb táplálék számára, mint a magyar vers, a magyar költészet.


Murai Balázs, az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola 7. b osztályos tanulója is szavalt
 
A városvezető emlékeztetett: József Attila születésnapjához kapcsolódóan a magyar költészet napját 1964 óta április 11-én ünnepeljük. 2021-ben az Országgyűlés Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a 2023-as esztendőt Petőfi emlékévvé nyilvánította. Ezt követően párhuzamot vont a két híres költő életsorsában, akiktől nagy örökséget kaptunk, és melyet, ahogy fogalmazott: őriznünk és gyarapítanunk kell.
- Petőfinek kultusza van Magyarországon,  de a határainkon túl is: utcák, terek, középületek viselik nevét, így van ez Körmenden is. Ez az emlékhely erősítse bennünk tovább a nagy költő emlékét, éltesse bennünk Petőfi varázsát. A nagy költő emlékének ezzel az emlékhellyel tisztelettel adózunk– zárta gondolatait Bebes István, majd hivatalosan is átadta az emlékművet, amely mostantól városunkat díszíti.


Az átadón a Körmendi Alapfokú Zene- és Táncművészeti Iskola néptánc tagozatának növendékei is közreműködtek


További képek a Képgalériában

SZD
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-05-08 14:06

Természetvédelmi önkéntes tábor

2024. június 30 - július 5.Tovább

2024-05-08 13:31

Aranyérem a nemzetközi makettversenyen

26. MosonShowTovább

2024-05-08 10:57

Szeretetkert

BÖK SzínházteremTovább

2024-05-08 09:01

20 év az Európai Unióban

20 Km Vas VármegyébenTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink