Hírek, aktuális / A Testis temporis sorozat harminchatodik füzete jelent meg

2023-03-16 09:30:41
A Testis temporis sorozat harminchatodik füzete jelent meg

A Batthyány kastély felújított szalonjában mutatta be még múlt hónapban Eőry Szabó Ferenc a „Testis temporis - Az idők tanúja” című sorozatban megjelent munkáját, amely Móricz János életútját dolgozza fel. Az ismertető második részében Ulicska Tamás beszélt a május 20-ára tervezett Móricz János konferenciáról.

A „Testis temporis – Az idő tanúja” című helytörténeti sorozat 36. darabjának Eőry Szabó Ferenc a szerzője. A kis könyv bemutatóján először a kiadvány írója ismertette Móricz János életútját és bebizonyította, hogy hiába vannak különböző adatok, Móricz 1923. február 22-én született, így nem véletlen, hogy ez a tájékoztató is a születése centenáriumán történt. Móricz tehát száz éve született Horvátnádalján, és a család a nagy szegénység miatt kivándorolt Dél-Amerikába, ahonnan az 1930-as években tértek haza. Móricz II. világháború ideje alatti éveiről nem maradtak fenn dokumentumok, sem hiteles visszaemlékezések. Ezután nyugatra költözött, előbb Franciaországba, később Dél-Amerikába, Argentínába, ahol az állampolgárságot is megkapta. Érdeklődési területe a magyar őstörténet volt, kenyerét aranybányák felkutatásával kereste. Munkája során nagyon jó kapcsolatba került az ecuadori Moroma-Santiago tartományban élő shuar indiánokkal, így jutott el az Andok mélyén lévő barlangokba, a shuarok szent helyeire. Az egyiket az ott élő madarak után Tayos barlangnak nevezték el. Expedíció is indult, melynek első szakasza 1969. július 26-án kezdődött, de sajnos a második szakasz felkeresésére, melyet Móricz János a Táltosok barlangjának nevezett el, az ország politikai nehézségei miatt már nem került sor. 1968-ban megírta és kiadta egyetlen  könyvét.
Munkássága kiterjedt a nyelvészetre, a díszítő művészetre, az eredetmondákra, valamint történelmünkre az Arvisura tükrében, és a minket megelőző civilizációkra. 1991. február 27-én halt meg némelyek szerint rejtélyes körülmények között. Megkezdett munkásságát ma számos követője folytatja Magyarországon és világszerte. A piramisok, a kőkörök és a részben vagy egészben mesterségesen kialakított barlangrendszerek leletei mind-mind a kutatási eredményeit támasztják alá.


A bemutatón Eőry Szabó Ferenc és Ulicska Tamás

Programterv
Ulicska Tamás befejezésül a május 20-ai körmendi „Móricz 100” konferencia részleteibe avatta be az érdeklődőket. A rendezvény tervezett programja szerint Golenya Ágnes Móricz Jánosról tart előadást, Varga Zoltán pedig a  utatások mai állását ismerteti. A további előadók és előadásaik témája: Perlaki Zsuzsanna: Barlangrendszerek, Prusinszki István: Halomsírok és piramisok, Gaál Attila: A piramisok energetikája, ifj. Szabó Ferenc: A negyedik faj óriásai és leszármazottjaik, Szabó Ferenc: Földönkívüli és földi hosszúkás koponyájú lények. Levetítik a Trayos című filmet és lesz kerekasztal beszélgetés az előadókkal. A konferencia házigazdája: Ulicska Tamás, rendező a Körmendi Kulturális Műhely, a tervezett helyszín pedig a BattA bemutatón Eőry Szabó Ferenc és Ulicska Tamás FOTÓ: JT hyány Örökségközpont.

CST
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink