Hírek, aktuális / AGORA-Savaria Filmszínház műsora

2022-08-17 10:31:48
AGORA–Savaria Filmszínház a Facebookon is:
http://www.facebook.com/AgoraSavariaFilmszinhaz


AGORA–SAVARIA FILMSZÍNHÁZ Mártírok tere Tel: 94/312-280
Az ART-MOZI az EUROPA * CINEMAS és az ART Mozik Nemzetközi Szövetségének tagja.
2022. augusztus 18. – augusztus 24.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.
(KN) Korhatár nélkül megtekinthető, (6) 6 éven aluliak számára nem ajánlott (12) 12 éven aluliak számára nem ajánlott, (16) 16 éven aluliak számára nem ajánlott, (18) 18 éven aluliak számára nem ajánlott.
Helyár: 1.400 Ft Diákok, nyugdíjasok, nagycsaládosok, fogyatékkal élők részére 1.200 Ft
Szent Márton kártyával 20% kedvezmény. Pénztárnyitás az első előadás előtt fél órával.
A műsor- és teremváltoztatás jogát fenntartjuk. H É T F Ő N M O Z I N A P : minden jegy csak 1.200 Ft!


Részletes műsor: www.savariamozi.hu
ONLINE JEGYFOGLALAS: JEGYFOGLALAS.SAVARIAMOZI.HU


A gyilkos járat (18)
amerikai akciófilm, 152 perc, 2022

 

 
Augusztus
19.
Augusztus
20. 21.
Hildebrand István terem
15:45
Jávor Pál terem
19:50

 

 
Aki egyszer a bűn útjára lép, az nem szállhat ki többet. Ladybug (Brad Pitt) megpróbálta letenni a fegyvert, és nem sikerült. Újabb megbízást kap titokzatos főnökétől (Sandra Bullock), és újra munkába kell állnia. Ezúttal egy aktatáskát kell megszereznie bármi áron. Mindegy hányan halnak meg érte.
A táska az óránként több száz kilométeres sebességgel haladó japán szupervonaton utazik. Ladybug felszáll, egyszerű, tiszta munkára számít, és rájön, mennyire kellemetlen, ha nincs kiszállás. Mert a vonaton vannak még néhányan, akik a) a táskával b) vele c) valami egészen mással akarnak valamit, ami őrült, kiszámíthatatlan és kegyetlen. Bérgyilkosok, bosszúállók, simlisek és rablók küzdenek egymással először óvatosan azután egyre vadabbul. És nincs kiszállás. Mert a vonat száguld tovább.
A Deadpool 2. rendezőjének japánban játszódó akcióvígjátéka elképesztő tempót diktál, nagyon gátlástalan, nagyon vicces, és csupa zseniális színész őrültködik benne.

Nevem Zlatan (12)
svéd-dán-holland életrajzi dráma, sportfilm, 100 perc, 2021

 

 
Augusztus
18.20.21.22.24.
19.23.
Jávor Pál terem
16:00
19:50

 

 
Zlatan Ibrahimovic balkáni bevándorlók gyermekeként született Svédországban. Nehéz gyerekkora ellenére Svédország egyik legsikeresebb focistájává vált. A sikerek eléréséhez Zlatannak sok kihívással kellett szembenéznie, a focipályán és a magánéletében egyaránt. A világhírű focista karrierjének fontos állomásait érinti az alkotás a svéd indulástól az Ajaxon át az olasz sikerekig.

A Nevem Zlatan a világhírű focista életét és kihívásait mutatja be, így nem csupán a focirajongóknak számára szórakoztató megnézni. A film forgatókönyve David Lagercrantz svéd író sikerkönyve alapján íródott. Az életrajzi film érdekessége, hogy Ibrahimovic karrierje az alkotás bemutatásával egy időben még mindig tart. A Nevem Zlatan a focista elismerését is kivívta.


DC Szuperállatok ligája (12)
amerikai animációs kalandfilm, 100 perc, 2022

 

 
Augusztus
18.22.23.24.
20.21.
Augusztus
21.
Hildebrand István terem
15:45
13:45
Jávor Pál terem
14:00 | IVY FILMKLUB


Krypto szuperkutya: tud repülni, és csak egy egészen kicsit nagyképű – de hát melyik kutya maradna szerény, ha Superman a gazdája, akivel osztozik a szupererőn, és együtt harcol Metropolis elvetemült bűnözői ellen?
Csakhogy az Igazság Ligájának összes tagját, így Supermant is elrabolja egy legfőbb főgonosz, és a kutya magára marad. Mit tehetne mást, mancsába veszi az irányítást. Különös társaságot terel össze: egy bamba vérebet, egy pocakos malacot, egy nem túl gyorsa teknőcöt és egy nagyszájú mókust, és együtt veti bele magát a mentőakcióba: kalandjaik során mindannyian új szuperképességekre tesznek szert, ami okoz némi kalamajkát, de azért jól jön a szupergonosz elleni embert- és állatot próbáló küzdelmek során.


Ennek a filmnek jó pár szuperképessége van: a legyőzhetetlen animációs humor egyesül benne a szuperfilmek látványos kalandjaival, de paródiának is nagyszerű: így még biztosan senki sem látta az Igazság Ligáját!


Exhibition: Leány gyöngy fülbevalóval és más kincsek Hollandiából (6) | FELIRATOS
angol dokumentumfilm, 90 perc, 2014

 

 
Augusztus
18.19.22.23.24.
Hildebrand István terem
14:00


Johannis Vermeer „Leány gyöngy fülbevalóval” című munkája egyike a legismertebb festményeknek a művészettörténetben. Legutolsó világkörüli útja során is kígyózó sorok vártak arra, hogy akár csak egy rövid pillantást vethessenek nagyszerű szépségére – Japánban 1,2 millió érdeklődő látta a kiállítást. Ennek ellenére a festményt még mindig titkok övezik. A dokumentumfilm e rejtélyek nyomába ered. Ki volt a lány? Miért és hogyan festették le? Miért áll olyan nagy tiszteletben? Világkörüli útja után a “Leány gyöngy fülbevalóval” visszatért Hágába a Mauritshuisba, melynek felújítását épp a forgatás előtt fejezték be, hogy fény derüljön a körülötte lengő titkokra.


A hónap dolgozója (12)
francia vígjáték, 83 perc, 2022

 

 
Augusztus
19.20.22.24
23.
Jávor Pál terem
14:20
18:00


Vincent egész életében közalkalmazott szeretett volna lenni, hogy a kényelmes élettel járó előnyöket maximálisan kihasználhassa. Ráadásul a munkajog értelmében kirúghatatlan, így igazi nyugdíjas állás az övé. Egy nap azonban az élete fenekestül fordul fel: amikor a kormány megszavaz egy hatalmas megtakarítási tervet, Vincent feje felett megjelenik a munkanélküliség réme. Mivel azonban önszántából nem hajlandó felmondani, kirúgni pedig nem lehet, főnöke a lehető leglehetetlenebb helyekre helyezi át, hogy megtörje a férfi ellenállását. Az Északi-sark, a börtön, a bűnözőktől hemzsegő külváros csak néhány, ahol Vincentnek az állása mellett az életéért is küzdenie kell. Ám a megpróbáltatásai során nemcsak a szépséges Evával és a szerelemmel ismerkedik meg, de egy szakszervezeti vezetőtől is tanácsokat kap, hogy miképp tartson ki a végsőkig.


A hónap dolgozója a francia vígjáték és humor legjobb hagyományait követi. A film író-rendező-főszereplője, Jérome Commandeur a kortárs francia vígjáték egyik legsikeresebb alakja. A vígjátékban olyan színészek tűnnek fel, mint a legendás Gérard Depardieu (Asterix és Obelix filmek, Pofa be!, Zöld kártya), Christian Clavier (Bazi nagy francia lagzik-filmek, Jöttünk, láttunk, visszamennénk-sorozat) és Gérard Darmon (Szerelembe gurulva, Asterix és Obelix: a Kleopátra-küldetés, Betty Blue).


Együtt kezdtük (16)
magyar játékfilm, 2022

 

 
Augusztus
20.21.
Augusztus
18.
19.
22.
23.
24.
Hildebrand István terem
15:45
Jávor Pál terem
19:40
16:00
20:00 | IVY FILMKLUB
14:10
20:50


Érettségi, egy nagy buli, aztán jó időre csá mindenkinek! A 12. c tagjai közt voltak, akik jártak egymással, meg akadtak köztük jó haverok is, de tíz éven át alig találkoztak. Aztán az egyikük esküvőjének alkalmából a régi spanok, ellenségek és szerelmek (akik megvoltak, és akik nem jöttek össze) újra együtt töltenek egy hétvégét egy balatoni panzióban.
Persze semmi sem úgy sikerül, ahogy tervezték. Mert egy ilyen nagy újratalálkozás pont arra jó, hogy kitörjön pár botrány, elcsábítsanak néhány hű szerelmest, elsüssenek egy csomó jó poént, hazudjanak, őszinték legyenek, dumáljanak, igyanak, aztán kezdjék elölről az egészet.
Lehet, hogy eltelt tíz év, de a 12. c tagjai nem komolyodtak meg, és úgy tűnik, nem is terveznek ilyesmit.


Ahol a folyami rákok énekelnek (16)
amerikai filmdráma, 125 perc, 2022

 

 
Augusztus
18.20.21.22.23.24
19.
Hildebrand István terem
17:45
18:15


Egy kislány él egyedül a mocsárban. A családja elhagyta, ő kitanulja, hogyan maradhat életben, és nagy nehezen egyedül is boldogul. És boldog. Kivéve akkor, amikor be kell mennie a közeli kisvárosba: mert ott gúnyolják, kinevetik és félnek tőle. És ő is szívesebben választja a magányt.
De felnő, gyönyörű, titokzatos, rejtőzködő lány lesz belőle, és eljön számára a szerelem ideje – amikor azonban az egyik srác, aki udvarolt neki, meghal, mindenki egyértelműnek tartja, hogy ő lehet a gyilkos.
Mi tehet a magányos lápi lány? Azt amit mindig csinált a mocsárban: beleolvad a természetbe, menekül, bujkál és berendezkedik a túlélésre.

Az elképesztő sikerű könyv, amelyet Magyarországon is többször újra kiadtak, Reese Witherspoon producersége mellett lett film: látványos, izgalmas, érzelmes történet.

Nem (16)
amerikai horror, 135 perc, 2022

 

 
Augusztus
18.20.21.22.23.24
19.
Hildebrand István terem
20:15
20:40


"Hogy hívjuk a rossz csodát?"
Az Oscar-díjas Jordan Peele szétszedte és újraértelmezte a modern horrort a Tűnj el! és a Mi című filmjeivel. Most a nyári mozi fogalmát gondolta újra az új pop-rémálommal, a NEM nagyívű horrorjával.
A főszereplő újfent Daniel Kaluuya (Tűnj el!, Judás és a Fekete Messiás), hozzá csatlakozik Keke Palmer (A Wall Street pillangói, Alice) és az Oscar-jelölt Steven Yeun (Minari, Okja), akik annak a kaliforniai szurdoknak a lakói, amely tanúja egy hátborzongató felfedezésnek.


Vadlovak - Hortobágyi mese (6)
magyar-német-osztrák-svéd dokumentumfilm, 91 perc, 2021

 

 
Augusztus
23.

 
Jávor Pál terem
16.15


A lélegzetelállítóan szép Hortobágy védett területén, Pentezugban található a világ egyik legnagyobb vadló ménese. Az őshazájukban, Mongóliában a kihalás szélére került állatok fennmaradásában fontos szerepet játszik Magyarország, a vadlovak háborítatlanul élhetnek a pusztán. Ide születik meg Cseppke, a vadlócsikó, aki hamarosan már szülei vezetésével vándorol a hatalmas mocsarakkal és kis ligeterdőkkel megtört végtelen rónaságban, ahol rókákkal, sasokkal és sok más állattal élnek együtt. A körülöttük lévő lenyűgöző világ viszont távolról sem veszélytelen: a vadlovak élete folyamatos küzdelem egymással és a természeti elemekkel.

Török Zoltán előző mozifilmje, az éppen tíz évvel ezelőtt bemutatott Vad Magyarország megváltoztatta, hogy miként tekintünk a saját környezetünkre, a minket körülvevő állatokra és tájra, és bebizonyította, hogy egy magyar természetfilmnek lehet milliós nézettsége is. Török új filmje három évig készült a legfejlettebb technikákat felhasználva, a Vadlovak – Hortobágyi mese játékfilmhez hasonló történettel és látványvilággal mutatja be a vadlovak és a hortobágyi puszta izgalmas világát, úgy ahogyan azt még biztosan nem láttuk.


Vertigo Filmnapok: Egy Mindenkiért (6)
 magyar dokumentumfilm, 80 perc, 2021

 

 
Augusztus
18.

 
Jávor Pál terem
18:00


Az Egy Mindenkiért egy kreatív dokumentumfilm, amely játékfilmes sűrűséggel meséli el egy nagyszabású karrier kulcsfontosságú periódusát, akcióközelből rajzolja meg a történelem egyik legnagyobb vívójának arcképét.
A film bemutatja az ötkarikás sikersztori mögött álló komplex személyiséget, a néző megérezheti, miért lesz valaki egy a sokmillió közül, mik azok a tényezők, amik a világ tetejére repítik.
Exkluzív élsportolói és magánéleti szituációkban találkozhatnak a nézők Áronnal.
Nyomon követjük, amint megházasodik, ahogy leadja a diplomáját két asszó között, elmélyedünk családi videó- és fotóalbumában, ahonnan valóságos kincsek kerülnek elő gyerekkoráról. Győz, veszít, szenved, majd újra és újra felülkerekedik önmagán... Láthatják a nézők, ahogy a felesége, Betti vigasztalja egy megrázó vereség után, és azt is, amikor egy hősiesen kiharcolt aranyérem után önfeledten dobálják fel a páston a csapattársak.

Muhi András Pires rendező - akivel a labdarúgó válogatottról szóló Magyar csapat – még 50 perc (2016) c. dokumentumfilmje kapcsán találkozhattak a nézők - 5 év alatt, több mint 100 forgatási napon át, közel 600 óra nyersanyagot forgatott a kulisszák mögött Áronnal és a magyar kardválogatottal.

Soha nem volt rá példa a sport- és a filmtörténetben, hogy egy olimpiai bajnokot a teljes ötkarikás cikluson át kövessen egy stáb. Mint ahogy arra sem, hogy valaki háromszoros egyéni olimpiai bajnok legyen kardvívásban. Áron ezért küzd nap mint nap, immár 5 éve, ezt az időszakot öleli fel az EGY MINDENKIÉRT


Vertigo Filmnapok: Semmi (16) Feliratos
 dán thriller, 87 perc, 2022

 

 
Augusztus
19.

 
Jávor Pál terem
18:00


„Semminek nincs értelme. És ha semminek nincs értelme, semmit sem érdemes csinálni.” Ezekkel a szavakkal viharzik ki a nyolcadikos Pierre-Anthon az osztályából. Ezt követően felmászik a kertjük fájára, hogy onnan demonstrálja a semmittevést. Osztálytársai szeretnék bebizonyítani a fiúnak, hogy az életnek van értelme, ezért egy sajátos paktumot kötnek: egy elhagyott épületben fontosnak tartott tárgyakat kezdenek összegyűjteni. A fontosság azonban hamarosan egyre elvontabb fogalmakba csap át, a játék pedig túllép minden addigi szabályon, és egyre veszélyesebbé válik. A fiataloknak kicsúszik a kezükből az irányítás és egymás után vesztik el gyermekkoruk ártatlanságát.

A Semmi Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellerének filmfeldolgozása. A dán regény hatalmas vitát váltott ki, előbb betiltották Dániában, majd egyenesen kötelező olvasmánnyá tették az iskolákban. Sokan a 21. századi A Legyek Urának tartják a művet, amely a mai fiatalok pszichéjébe enged betekintést, roppant fajsúlyos társadalmi kérdéseket és problémákat vet fel, s többek között azt a kérdést teszi fel, hogy mi az élet értelme. A regény magyarul is megjelent, több színpadi feldolgozása is született, az egyik legemlékezetesebb egyenesen egy bábelőadás volt a Budapest Bábszínházban. A Semmi több helyen az oktatási anyag részévé vált.


Vertigo Filmnapok: Az apa (12) Feliratos
 angol filmdráma, 97 perc, 2020

 

 
Augusztus
20.21.

 
Jávor Pál terem
18:00


Anthony nyolcvan körüli férfi, egyre mélyebbre süllyed a demencia állapotába. Éppen elmarja maga mellől az ápolóját, amikor lánya, Anna bejelenti, hogy Londonból Párizsba költözik a barátjával. Ha az apa visszautasítja a gondozóját, a lánya kénytelen őt idősotthonba vinni. Anthony állítja, hogy nincs semmi problémája az emlékezőképességével, de egyre jobban kételkedni kezd szeretteiben, és nem tud visszaemlékezni élete fontos eseményeire sem. Elmosódnak a határok múlt és jelen között, eltorzul az idő, eltűnnek az ismerős arcok.

Az apa rendezője, Florian Zeller napjaink egyik legsikeresebb színházrendezője, akit a szakma egyöntetűen korunk legizgalmasabb színdarabírójaként tart számon. Zeller első nagyjátékfilmjét saját színművéből készítette (a darab a Pesti Színházban jelenleg is műsoron van Kern András főszereplésével). Az apa az év egyik legsikeresebb filmje lett, igazi világszenzációt aratva. A film 6 Oscar-díj jelölést kapott, a legjobb film, adaptált forgatókönyv, színész, női mellékszereplő, vágás és látvány kategóriákban, ezek közül a legjobb adaptált forgatókönyv díját Florian Zeller és Christopher Hampton, a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat az immár kétszeres Oscar-díjas Anthony Hopkins (A bárányok hallgatnak, Hitchcock, Thor: Ragnarök) nyerte el. Hopkins 83 évesen a valaha volt legidősebb Oscar-nyertes színész lett, s az elmúlt évek egyik legjobb színészi teljesítményét nyújtotta. Több tucat díja mellett Az apa a Brit Filmakadémia BAFTA-díjai közül a legjobb férfi színész (Anthony Hopkins) és a legjobb adaptált forgatókönyv díját is elnyerte.iskolákban. Sokan a 21. századi A Legyek Urának tartják a művet, amely a mai fiatalok pszichéjébe enged betekintést, roppant fajsúlyos társadalmi kérdéseket és problémákat vet fel, s többek között azt a kérdést teszi fel, hogy mi az élet értelme. A regény magyarul is megjelent, több színpadi feldolgozása is született, az egyik legemlékezetesebb egyenesen egy bábelőadás volt a Budapest Bábszínházban. A Semmi több helyen az oktatási anyag részévé vált.


Vertigo Filmnapok: Csodálatos teremtmények (18) Feliratos
 izlandi-dán-svéd-holland-cseh filmdráma, 123 perc, 2022

 

 
Augusztus
22.

 
Jávor Pál terem
18:00


A 14 éves különc Balli a drogfüggő édesanyjával él egy romos házban. A tinédzser három hozzá hasonlóan különc sráccal barátkozik össze. A fiú életében először érzi azt, hogy tud kapcsolódni másokhoz, főleg a bandavezér fiúhoz, Addihoz. Addi a saját démonaival küzd és látomásai vannak. Az egyik látomása arra utal, hogy Balli brutális mostohaapját már nem lehet tovább tűrni, ezért a fiúk úgy döntenek, hogy itt az idő a cselekvésre, és bosszúállásra. A fiúk magukra hagyva felfedezik az agressziót és az erőszakot, de tanulnak a hűségről és a szeretetről is.

A Csodálatos teremtmények világpremierje az ’A’ kategóriás Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma versenyszekciójában volt, ahol a film elnyerte az európai mozihálózat Europa Cinemas Label-díját. A film izlandi írója-rendezője első filmjét, A szív melegét is számos nemzetközi filmfesztiválon ismerték el. Gud producere volt továbbá Hlynur Pálmason díjnyertes, A legfehérebb nap című filmjének. A Csodálatos teremtmények megható és emberi dráma a barátságról, a kirekesztettségről és a hűségről. A film operatőre, Sturla Brandth Grøvlen korábban Ezüst Medve-díjat nyert a Victoria című film egysnittes látványvilágáért, és többek között ő fényképezte a Még egy kört mindenkinek, a Kosok, és a Wendy című alkotásokat is.




Vertigo Filmnapok: Kivándorlók (16)
 svéd-új-zélandi-dán-norvég történelmi dráma, 148 perc, 2021

 

 
Augusztus
24.

 
Jávor Pál terem
18:00


A Kivándorlók Vilhelm Moberg klasszikus regényének nagyszabású filmadaptációja. Karl Oskar Nilsson és felesége, Kristina Svédország egy eldugott szegletében tengetik életüket az 1840-es években. A kemény munka, a nyomor és éhezés, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek arra kényszerítik a családot, hogy útnak induljanak az amerikai álom felé. Nem tudnak sokat az ígéret földjéről, de bíznak a színes leírásokban és hiszik, életük a jelenleginél csak jobb lehet. A fárasztó utazás és sok megpróbáltatás után a látszólag idilli Minnesota földjén kezdenek új életet.

A Kivándorlók rendezője, Erik Poppe korábbi filmjeiért több díjat és jelölést szerzett világszerte (Utoya, július 22. , A király választása, Ezerszer is jó éjszakát!). Az Utoya, július 22.című megrázó drámája a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, és elnyerte a legjobb operatőr Európai Filmdíját. A Kivándorlók Vilhelm Moberg klasszikus regényének nagyszabású filmfeldolgozása. A film főszereplője Gustaf Skarsgård (Westworld, Vikingek, Könyörtelenek, Kon-Tiki), Sofia Helin (Hóember, A híd), és Lisa Carlehed (Hajtóvadászat), de feltűnik a filmben a világhírű svéd énekesnő és dalszerző, Tove Lo is.
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-26 11:39

Túra a virágzó tőzegmohás lápréten

2024. május 4.Tovább

2024-04-26 11:37

Nyitott Tájházak Napja

Velünk élő állatokTovább

2024-04-26 11:14

Civil szervezetek 2024. évi támogatása

Döntött a képviselő-testületTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink