Hírek, aktuális / „SI-HU-A” komplex gyakorlat Alsószölnökön, Felsőszölnökön és Szakonyfaluban

2018-11-27 11:53:20
„SI-HU-A” komplex gyakorlat Alsószölnökön, Felsőszölnökön és Szakonyfaluban

Ismét nemzetközi védelmi igazgatási, katasztrófa-elhárítási együttműködési gyakorlatra került sor november 24-én hármashatár közelében
A gyakorlat három helyszínen zajlott, ahol szlovén, osztrák és magyar tűzoltók mutatták meg a baj perceiben tanúsított összefogásukat, azt, hogy milyen hatékonyan, gyorsan a legkisebb kár keletkezése mellett tudták felszámolni az eseményeket. A komplex kárfelszámolási gyakorlat célja az volt, hogy a szlovén, osztrák és magyar erők tűzoltási, műszaki mentési és lakosságvédelmi feladatokat, közösen hajtsanak végre, együttműködve a társ-és közreműködő szervezetekkel.
A gyakorlatot megelőző megnyitón Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese, mint a gyakorlat vezetője köszöntötte a gyakorlat résztvevőit és sikeres kárfelszámolást kívánt a tűzoltó erőknek.


 
A szlovén-magyar-osztrák gyakorlaton műszaki mentési és lakosságvédelmi feladatokkal is meg kellett birkózniuk a gyakorlaton résztvevő egységeknek, mindezt három különböző helyszínen. A  patakba csúszott autóból öt embert kellett menteni, frontális ütközés miatt négy, járművekbe szorult embert kellett kiszabadítani. Kétszintes épületben tüzet kellett oltani, ahonnét több bennrekedt embert is kellett hozni. Mindezt azért, mert a szimuláció szerint Vas megye területén az időjárási körülmények miatt több településen épületkárok keletkeztek. A fakidőlések miatt néhány alacsonyabb rendű úton átmenetileg akadályok is képződtek, melyeket a hivatásos és önkéntes erők folyamatosan számoltak fel. A nagy számban előforduló káresemények miatt a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltó erők rendkívül leterheltek voltak, a káreseményenként – súlyosságuknak megfelelően – felosztani kellett.
A három mozzanatból álló végrehajtást a helyszíneken Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Király Lajos tűzoltó ezredes, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Kovács Balázs tűzoltó alezredes, a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, Majczán István Szakonyfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke és Monek Zsolt Alsószölnök polgármestere is részt vett.

Forrás: Vas MKI
Fotó: Fritz József Ivánci Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2019-11-19 15:56

Takács Vilkó egy szál gitárral

Belépő, csak a helyszínenTovább

2019-11-19 11:15

Csákányi László Filmszínház műsora

november 26-igTovább

2019-11-19 06:00

Meghívó

Németh Mária emléktáblájának avatásáraTovább

2019-11-18 19:28

Gyertek velünk Betlehembe

Écsi Gyöngyi karácsonyvárója KörmendenTovább

2019-11-18 12:36

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az alakuló ülésen fogadták el a rendeletetTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink