Hírek, aktuális / Banki adategyeztetés

2019-06-30 10:56:32
Minden vállalati ügyfelet érint a banki adategyeztetés

Minden vállalati ügyfélnek kötelező a banki adategyeztetés, a lakossági ügyfelek közül azonban azt csak azoknak kell elvégezniük, akiktől az elmúlt hónapokban a bankjuk ezt közvetlenül kérte - hívta fel a figyelmet a Magyar Bankszövetség. Két hónappal egyébként, augusztus 31-éig meghosszabbítják a banki adategyeztetés határidejét.

 
Az adategyeztetési kötelezettség a lakossági ügyfeleknél kizárólag azokra vonatkozik, akik 2017 júniusa előtt nyitották az adott bankszámlát, és bankjuk még nem rendelkezik a személyazonosságukat és lakcímüket igazoló érvényes okmányaik másolatával, esetleg változás következett be személyi adataikban, vagy kiemelt közszereplőnek (illetve közeli hozzátartozójának) minősülhetnek.
A lakossági ügyfelek többsége azért nem kapott a bankjától külön értesítést, mert nekik nincs teendőjük, számukra a szolgáltatások zavartalanul a rendelkezésére állnak a továbbiakban is.
Vállalati ügyfeleknek a kötelezettség minden vállalkozásra vonatkozik, így azokra is, amelyek az elmúlt években már tettek tényleges tulajdonosi nyilatkozatot, most újabb és részletesebb adatokat kell megadniuk, valamint a tulajdonosok, vállalatirányítók esetleges kiemelt közszereplői státuszáról is nyilatkozniuk kell.
Két hónappal egyébként, augusztus 31-éig meghosszabbítják a banki adategyeztetés határidejét. Az indoklás szerint ez egyrészt lehetőséget teremt a szolgáltatók számára az egyértelmű, ügyfélspecifikus figyelemfelhívásra, másrészt az érintett ügyfélkör egyértelműen tudomást szerez a hiányzó adatok és nyilatkozatok pótlására vonatkozó kötelezettségéről, és annak meghosszabbításáról augusztus 31-ig.
A bankok honlapjai részletes információkat tartalmaznak az adategyeztetés lehetséges módjairól, csatornáiról.
A biztosítók esetében a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tájékoztatása szerint csak egyes életbiztosítások esetében kell az adategyeztetést végrehajtani. Idetartoznak az úgynevezett befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítások, mivel ezekhez megtakarítások kapcsolódnak, illetve a nyugdíjbiztosítások, ha azokat 2017 júniusa előtt kötötték meg az ügyfelek.

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink