sortáv

Vas megye turizmusának elmúlt évéről és az idei nyárról

droszler | 2017. október 10 09:36:53 | vasi hírek |

VAS MEGYEI TURIZMUS SZÖVETSÉG

A megye turizmusának elmúlt évéről és az idei nyárrólVas megye turizmusa remek évet tudhat maga mögött. Valamennyi fontos mutatóban bővülés volt tapasztalható a korábbi évekhez képest a KSH adatai alapján. A 2016-os év, számokban kifejezve az alábbiak szerint alakult:

 • A megyébe turisztikai céllal vendégéjszakát eltöltő vendégek száma 7,1%-al volt magasabb, mint egy évvel korábban, összesen 492 501 fő

 • A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 9,1%-os növekedés mellett 1 554 025 db lett

 • Az egy vendégre jutó átlagos tartózkodási idő 3,2 nap volt, amely 1,8%-al magasabb, mint a megelőző évben.

A külföldi küldő piacok szerinti vendég megoszlás a következőképpen alakult:

 • Legnagyobb küldő piacunk Csehország, 94 266 vendég érkezett onnan

 • Osztrák vendégből 80 128 fő látogatott Vas megyébe

 • Németországból 23 265-en érkeztek hozzánk

Általánosságban elmondható, hogy a 2016-os év a várakozásokon felül alakult úgy a megyénkben is, mint országosan. A 2017-es évben pedig minden ott folytatódott, ahol 2016-ben véget ért. Bár a teljes évre vonatkozó statisztikáink még nincsenek, az első félévi és különösen a nyári adatok bíztatónak nevezhetőek.

A 2018-as kilátások is rendkívül kedvezőnek tűnnek. Számtalan turisztikai attrakció fejlesztés fog megvalósulni a következő évben, mely újabb forgalomnövekedést eredményezhet. A VMTSZ üdvözli azokat a fejlesztéseket, melyek az aktív turizmus területén fognak megvalósulni (kerékpárút és egyéb túraút fejlesztések), amelyek élővizekhez köthetőek (Szajki tavak revitalizációja, Vízi turizmus fejlesztése a Rába folyón) vagy akár a kulturális turizmust érinti (Zene háza Sárváron, Vadászati kiállítás megújítása Őriszentpéteren), illetve azokat a nagyobb projekteket is, melyek a gyógyhelyeink fejlesztését célozzák.

A 2018-as év más okból is rekordév lehet a turizmus szempontjából, hiszen soha nem látott mennyiségű 9, azaz kilenc darab hosszú hétvége lesz jövő évben.

Tagszervezetek által közölt adatok a 2016-os nyári szezonra vonatkozóan: 1. Bük • Bükfürdő Magyarország egyik legnépszerűbb fürdőhelyeként 2017. év első hét hónapjában tovább tudta növelni vendégéjszakáinak számát. A belföldi vendégéjszakák 4%-kal a külföldi vendégéjszakák 7%-kal nőttek. Mind a 3 fő külföldi piacon növekedés volt látható (Ausztria +8%, Csehország +8%, Németország +2%) • A 2016. évben összesen 818.674 vendégéjszaka realizálódott a kereskedelmi és az egyéb szálláshelyeken, mely szám az eddig legmagasabb Bük, Bükfürdő turisztikai történetében. • A Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület szervezésében a főszezonban 2017.04.21-10.27. között péntekenként 26 alkalommal kínálták helyi termelők és kézművesek termékeiket a régióban lakók és Bükfürdőre érkezők számára. Az idei évben került bevezetésre a Bükfürdői Esszencia márka, mely a piacon árusított egyedi termékek minőségét hívatott biztosítani. • A régió egyik legjelentősebb „gasztrokulturális” eseményévé nőtte ki magát a Gyógy-Bor Napok, Büki Gasztrofesztivál, melyen 44 fellépő színvonalas előadását mintegy 22.000 fesztiválozó tekintette meg 2017.07.19-23. között. A rendezvény fő szervezője a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár. • Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület által lebonyolított - Bük Város Önkormányzata által financiálisan támogatott - „egyéb szálláshelyek” számára meghirdetett minőségfejlesztési pályázatban 52 db magánszállás nyert el összesen 6.653.551,- Ft támogatást szolgáltatásaik fejlesztésére, melyek már az idei év nyarán a vendégek kényelmét szolgálták.

 1. Sárvár

 • Sárváron 2016. első 9 hónapjában a vendégek 366.682 vendégéjszakát töltöttek el, míg 2017. ugyanezen időszakában 376.456 vendégéjszakát regisztráltunk.

 • A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőbe 2016. első 9 hónapjában és 2017. ugyanezen időszakában is közel 620.000 vendég érkezett.

 • A Nádasdy Ferenc Múzeum látogatottsága az első 9 hónapot nézve máris 10%-al emelkedett a tavalyihoz képest. 2016. jan.-szept.: 25.076 fő / 2017. jan.-szept.: 27.054 fő

 • A Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft által fenntartott Tourinform Iroda látogatottsága már 2015-ről 2016-ra is jelentős 20 %-os növekedést mutatott, ami 2016-ról 2017-re további 10 %-kal nőtt. A főszezonban szintén a TDM által működtetett Infoviskóról is hasonló tendencia mondható el, hiszen a 2016-os év 30 %-os emelkedést hozott a 2015-ös évhez képest, míg ez a szám 2016-ról 2017-re további 25 %-kal nőtt. Ez alapján elmondható, hogy a mobil információs eszközök világában is a vendégeknek igénye van a személyes kapcsolattartásra és információszerzésre.

Sárvár programkínálata évről-évre bővül. A Sárvári TDM rendezvényei közül az Adventi vásár, a szilveszter és a farsang is egyre népszerűbb mind a helyiek, mind pedig a turisták körében. 1. Ság hegy térsége – VulkánSág

A Ság hegy térsége vendégéjszakáinak száma az utóbbi három évben több mint duplájára nőtt. Az idei turisztikai főszezon is kedvezően alakult:

 • A korábbi jelentős celldömölki vendégéjszaka szám növekedést idén (május és augusztus közötti időszak adatait tekintve) több kisebb település követte:
  Borgáta vendégéjszakáinak száma 35,53 %-kal haladta meg az előző év hasonló időszakáét. Ostffyasszonyfa 17 %-os, Mesteri 14,11 %-os, Szeleste 1,66 %-os növekedést ért el.

 • Májustól augusztusig 52918 fő váltott belépőjegyet a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő recepcióján, ami 24,1 %-os növekedés 2016 azonos időszakához képest. A javulás június hónapban volt a legkiemelkedőbb, 54,76 %.
  Borgáta Termál fürdő 17,88 %-kal több vendéget vonzott május és augusztus között, mint tavaly, azonos időszakban.
  A Kemenes Vulkán Park 2017-ben áprilistól augusztusig 4,56 %-kal több egyéni látogatót fogadott, mint 2016 azonos időszakában, 10,01 %-kal nőtt a családdal érkezők száma.

 • Az egy vendégre jutó átlagos tartózkodási idő ez év májusától júliusáig terjedő időszakban 3,56 nap, ami 1,14 %-kal magasabb az előző év hasonló időszakához képest.

 • Változás látszik a küldő piacok tekintetében. A Ság hegy térségét is kezdik felfedezni a cseh turisták. 2017 nyári hónapjaiban 3,79 %-kal többen érkeztek, mint 2016 nyarán. 2015-höz képest a növekedés mértéke még jelentősebb, 85,42 %-os. 1. Szentgotthárd

- Szentgotthárdon a nyári szezonban (május-szeptember) a két legdinamikusabb hónap a július és augusztus volt, ez köszönhető az olyan nagy nyári nagy rendezvényeknek, mint a Szerelmesek Fesztiválja és a Történelmi Napok. A főszezonban a vendégéjszaka szám 20.875, a vendégszám pedig 8.213 fő volt, ezek pedig már most kimagaslóbb eredmények, mint az előző évi féléves adatok.

-A desztináció legjelentősebb turisztikai attrakcióját a St. Gotthard Spa & Wellnesst 52.575 fő kereste fel a nyár folyamán, csak augusztusban a 10. születésnapi hétvége hónapjában 14.240 fő élvezte a Fürdő szolgáltatásait. Természetesen ehhez a növekvő tendenciához a szomszédos Gotthard Therme Hotel vendégforgalma is hozzájárul, a 2015. évi újranyitás óta a Fürdő forgalma is tendenciaszerűen emelkedik. A főszezonban az átlagos tartózkodási idő 2,96 éjszaka.

-A belföldi vendégek mellett egyre nagyobb számban jelennek meg a konferencia és üzleti turizmus céljából érkező vendégek. Új küldő országokkal is büszkélkedhetünk a vendégösszetételben klasszikusnak mondható osztrák vendégkör mellett, megjelentek a távolabbi országokból érkező cseh és orosz csoportok, továbbá egyéb országból (olasz, német) érkező egyéni vendégek is.

-Egyre nagyobb igény mutatkozik a passzív időtöltés mellett az aktív turisztikai termékek iránt is, így garantált programok keretében kínálunk gyalog-, kerékpár-, kenutúrákat a nyár folyamán, amelyeken szintén évről évre magasabb a részvételi arány. 1. Őrség

 • Az Őrségi Nemzeti Parkba érkező vendégek száma évről évre folyamatosan nő. Nyárelőtől az ősz beköszöntéig (áprilistól, szeptember végéig), mintegy 40 301 fő vette igénybe a nemzeti parki szolgáltatások valamelyikét. Ez + 7,19%-os növekedést jelent az előző évhez viszonyítva.

 • Az Őrségi Népi Műemlékegyüttest 24 365 fő kereste fel, mintegy két és félezerrel többen, mint az előző év hasonló időszakában. Ez 10, 2 %-os elmozdulást jelent.

 • Megnőtt a hagyományos őrségi termékek, ételek iránti érdeklődés is. Így egyre többen merültek el az őrségi kerek perec sütés, vagy a tökmagolaj sajtolás fortélyaiba is. A tökmagolaj sajtolás kipróbálható bemutatása iránti igény 417%-os növekedést mutat, egyértelműen rámutatva a hagyományidéző, átélhető termékek iránti kereslet időszerűségére.

 • A nemzeti parki szakemberek vezetésével 13%-al többen indultak a természeti értékek felfedezésére. Az év egyik szenzációját az eurázsiai vadlovak és európai bölények nemzeti parkba érkezése jelentette.

 • Az indiánnyár beköszöntével megtartott Őrségi Tökfesztivál 20%-al több látogatóval büszkélkedhetett, mint tavaly. 1. Vasi Hegyhát-Rábamente

 • Dél–Vas megye feltörekvő turisztikai térsége Körmend és Vasvár térségében a Vasi Hegyhát-Rábamente. A desztináció erőssége a természeti és kulturális örökség, valamint az egyedi rendezvények és rendezvényhelyszínek.

 • A természeti-kulturális értékek sora hosszú: a horgászatra és fürdésre is alkalmas tavak (Vadása, Döröske, Gersekarát, Magyarszecsőd, Vasvár, Győrvár, Püspökmolnári, Zsennye, Szajki tavak), a vadregényes Rába folyó, Jeli Arborétum, Vasvári Sánc, Körmendi Batthyány kastély és kastélypark, Mindszenty József hercegprímás szülőháza Csehimindszenten, számos árpád kori templom (Alsóújlak, Döröske, Egyházasrádóc, Nádasd, stb.), valamint a hegyháti szőlőhegyek.

 • A sokszínű sorból az évértékelés kapcsán a Jeli Arborétumot emeljük ki. Az országosan ismert kert rhododendron-gyűjteménye Európai szinten is jelentős. Az idei évben ezidáig összesen 43 487 fő látogatott el a Jeli Arborétumba. Ez a látogatószám kb. 12%-os növekedést jelent a 2016-os évhez képest. A látogatók többsége főként a rhododendron virágzása miatt időzítette májusra az érkezését. A kert munkatársai azonban folyamatosan dolgoznak azon, hogy kicsit megnyújtsák ezt az csúcsidőszakot.

 • A térség több településén is különleges rendezvények színesítették a programkínálatot az idei évben.

 • Vasvári Rétes fesztivál (2017. augusztus 5.): A rendezvényt kb. 2.000 fő kereste fel.

 • Európa Napok (április 28-május 1.), Körmendi Napok (augusztus 12-20.): Az két rendezvényre összesen kb. 15 000 fő látogatott el.

 • Alterába Fesztivál (július 11-16.): A körmendi Rába-partra ellátogatók száma elérte a 12.500 főt.

 • Gyüttment Fesztivál (augusztus 24-27.)

 • Az idei évben a Vas megyei Oszkó szőlőhegyén rendezték meg a Gyüttment Fesztivált, melynek mottója: „Költözz vidékre és kezdj új életet!”. Magyarország első Zéró Hulladék fesztiválja volt ez, ahol a szemétgyűjtőkbe virágot ültettek, mert az ételt és az italt mindeni az otthonról hozott edénybe kapta. A fesztiválon kapható ételeket, italokat mind helyi termelőktől szerezték be és ezeket csomagolásmentesen vették át, így nem termeltek hulladékot. Több mint 15 helyszínen közel 300 programelem várta a látogatókat a természetes életvitel, az ökológiai gazdálkodás, a környezettudatosság témakörében. Az ország minden részéről érkeztek a fesztiválra, sőt Kanadából, Németországból, Ausztriából, Romániából és Szlovákiából is. A résztvevők 1/3-a Budapestről és Pest megyéből érkezett. A hétvégén a napi látogatók száma elérte az 1000 főt, de nagyon sokan 4 napig táboroztak az erdőben kialakított kempingben. Az egyedi rendezvényhelyszín kialakításában, majd visszaállításában több mint 100 önkéntes működött közre.

 • A desztináció stratégiai célja, hogy a jelenleg inkább jellemző kiránduló, átutazó turistákat fokozatosan felváltsák a térségben több napot eltöltő, helyben megszálló vendégek. Ebben a folyamatban fontos lépés lehet a nemrégiben megnyílt körmendi szálloda, mely jelentősen kibővíti a térségben eddig jellemző panziós, vendégházas szálláskínálatot.

 • A kínálati elemek tehát szép számban rendelkezésre állnak a térségben, ezek összekapcsolása, összefűzése most a cél, ennek jegyében került benyújtásra a Magyar Turisztikai Ügynökséghez az idei évben a desztináció Éden-pályázata is. A kialakítás alatt lévő programcsomagok révén méltán lehet a Vasi Hegyhát-Rábamente az „Ezer apró csoda földje”.7. Kőszeg és az Írottkő Natúrpark


Új utakon Kőszeg és a Natúrpark turizmusa

Kőszeg turizmusát és a helyi Tourinformot működtető Írottkő Natúrparkért Egyesület életében ez az év az újdonságok éve: 2017-ben új Együttműködési Megállapodást született Kőszeg Város Önkormányzata és az egyesület között. Emelt finanszírozás mellett új és jóval több turisztikai feladat megoldása lett az elvárás. Ebben az évben regisztrált TDM-szervezet lett az egyesület, és márciustól TDM-menedzsere van a városnak, a natúrparknak.


A szezon gyakorlatban is újdonságokkal teli volt:

Új programok megjelenése az eddigi közkedvelt és látogatott kőszegi programok mellett:

 • Elővári sokadalom, ahol a főszezonban zenés fellépések mellett kézműves kirakodóvásár várta a vendégeket a Jurisics vár elővárában (15 alkalom)

 • Kőszegi zenés estek: augusztusban a Fő-téren kézműves bemutatkozás mellett zenés szórakozást nyújtottak zenészek (9 alkalom)

Az új programok látogatószám 6000 fő

 • Kőszeg rejtett kincsei program a Kulturális Örökség napjához kapcsolódóan több újdonsággal szerepelt: Jézus Szíve templom, Szent Imre templom tornyai (látogatók száma közel 1000 fő)Új szolgáltatások júniustól szeptemberig hetente és ingyenesen

 • városnéző séta

 • kertbemutató a Virágudvarban

 • múzeumismertető az Arany Egyszarvú Patikamúzeumban

 • A többgenerációs családok részére kalandos újdonság a Gyöngyösön való kenuzás és az elektromos rollerrel való túra/kirándulás lehetősége

A vendégek száma megközelítette az 1600 főt.


Új (elmélyülő) kapcsolatok Bükfürdővel

Bükfürdőn július/augusztusban közös akcióban volt jelen a kőszegi Tourinform iroda a büki TDM-el együtt. A nagy érdeklődésre való tekintettel szeretnénk a közös megjelenést / jelenlétet folytatni.

Összességében elmondható, hogy idén is dinamikusan emelkedett Kőszegen és térségében a látogatók száma. A vendégéjszakák száma évről évre 12-14 %-al nő; tavaly ebből Kőszeg kiemelkedett a maga 22%-os vendégéjszaka szám emelkedésével. Idén is erős szezont zártak a szállásadók, főként a július volt nagy erős. Nőtt a külföldi jelenlét is - köszönhetően a büki megjelenésnek!8. Szombathely

 • A Szombathelyre érkező vendégek száma a helyi TDM szervezet létrejöttét követően, 2011. óta folyamatosan emelkedik. 2016-ban 1,3 százalékkal volt magasabb a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, mint az előző évben, 129.685 éjszakával. A 2017. évi adatokból az első hét hónap statisztikája áll rendelkezésre (74.600 éj), ami jelentős emelkedést prognosztizál, hiszen a leglátogatottabb hónap, az augusztus eredményei még nem szerepelnek benne. A Savaria Történelmi Karnevál időtartama alatt szinte valamennyi szálláshely teltházzal üzemelt, így az augusztusi hónap jelentősen javítja az éves teljesítményt.

 • A TDM szervezet működteti a szombathelyi Tourinform Irodát is, amit 5699 fő keresett fel augusztus végéig, ami 1,2 %-kal magasabb az előző évi, hasonló időszakara vonatkozó látogatószámnál. A külföldi vendégek 60%-a érkezik német nyelvterületről, 20%-a angol nyelvterületről, a fennmaradó 20 %-a pedig Csehországból, Olaszországból, Franciaországból és egyéb, Európán kívüli területekről.

 • Szombathely turisztikai erősségei között mindig is fontos hangsúlyt kaptak a nagyrendezvények. Közülük is kiemelkedő a Savaria Történelmi Karnevál, ami idén ismét látogatói csúcsokat döntött 140.000 fővel. A fesztivál hétvégéjén – a vendégmegkérdezések alapján - több, mint 1 Mrd forint kereskedelmi forgalom realizálódott.

 • Szombathely városa pályázatot kíván benyújtani az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére. Ennek érdekében együttműködési megállapodást kötött a VMTSZ-szel. A városban folyamatban lévő és előkészítés alatt álló beruházások többsége a kulturális turizmus megerősítését szolgálja. (Elkészült a Szily János Látogatóközpont, Székesegyház tornyai, Püspöki Palota, kedden lesz a Romkert átadó, Szent Márton templom előtti tér, Képtár, Víztorony)9. Pannon Termál KlaszterA Pannon Termál Klaszter ugyan egy Vas megyében bejegyzett egyesület, de 3 megye – Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megye – fürdőit és egyéb szolgáltatóit fogja össze.

Anélkül, hogy kiemelnénk bármelyik szolgáltatatót is egy rövid áttekintést kívánok adni a klaszter fürdőinek idei szezonjáról, helyzetéről.

A nyári szezonra a fürdők többsége beruházásokkal készült, ezek leginkább attrakciófejlesztések voltak.

Tapasztalataink szerint több külső tényező is erősen befolyásolja a létesítmények forgalmát, látogatottságát. Ilyen például az időjárás, a meteorológiai előrejelzések. A kánikulában pl. erős elszívó hatása jelenik meg a Balatonnak a közeli fürdők esetében. De erősen hat a régió programkínálata is, hiszen a térségben megrendezésre kerülő fesztiválok, rendezvények alternatív programkínálatként jelennek meg a térségbe érkező turisták, ill. a helyi lakosok körében. Azonban a fürdővárosokban megrendezésre kerülő programok akár erősíthetik is kapcsolt szolgáltatásként a fürdők forgalmát.

A vendégösszetételről elmondható, hogy a térségben a határközelség miatt magas az osztrák és a cseh vendégek száma, és megfigyelhető az az örömteli tendencia, hogy a belföldi vendégszám évről évre emelkedik.

A többség véleménye alapján megállapíthatjuk, hogy nem az eddigi legeredményesebb nyári szezont zárták a térség fürdői, holott a régió fürdőinek kínálata alkalmas arra, hogy időjárástól függetlenül biztosítsa a mindenkori magas szintű fürdőszolgáltatást, akár hűvösebb, esős idő esetén is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott gyógykezelések száma az elmúlt időszakban stagnált, ennek legfőbb oka, hogy évek óta nem változott a támogatás mértéke, ezért a fürdők kénytelenek a betegek által fizetendő hozzájárulás mértékét emelni, ami a forgalmat kedvezőtlenül befolyásolja. Ezért a Magyar Turisztikai Ügynökség ennek a teljes felülvizsgálatát kezdeményezte, melynek első szakmai egyeztetésére október 11-án kerül sor.

Készül a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia, melyet természetesen a Pannon Termál Klaszter is véleményezett. Röviden összefoglalva 4 fő javaslatot tettünk:

 • a fürdők ne szolgáltatóként, hanem alapinfrastruktúraként jelenjenek meg a stratégiában

 • Áfa tekintetében a szálláshelyekkel és a vendéglátó szolgáltatókkal azonos szabályozási környezet jelenjen meg a fürdők vonatkozásában

 • az Országos Egészségbiztosítási pénztár által támogatott gyógyfürdő-szolgáltatások struktúrájának/árainak rendezése

 • a Kisfaludy Szálláshely Fejlesztési Programhoz hasonlóan egy fürdőfejlesztési program kidolgozása, amely fejlesztési forrásokat biztosít a szolgáltatóknak.Szombathely, 2017. október 9.

dr. Kondora Bálint
Elnök