sortáv

Csendes, nyugodt esztendő volt a 2016-os év

droszler | 2017. február 14 10:56:31 | Környezeti hírek Körmendieknek |

 Nemcsak statisztikai adatokon keresztül mutatták be mai sajtótájékoztatóján a 2016-os tevékenységét Seper András tűzoltó ezredes és Dr. Unger István tűzoltó ezredes a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesei

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes tájékoztatójában – hasonlóan a pénteki, az állomány körében tartott értékelőjéhez – először arról beszélt, hogy a szervezet 2016-ban felhasználta az időt a megelőzésre a tervezésre, a felkészülésre, a képzésekre, a tervek pontosítására.  A kiegyensúlyozott munkavégzés mellett jelentős hangsúlyt kapott a veszélyes üzemekre vonatkozó Seveso-III. irányelv bevezetéséből adódó feladatok, az integrált hatósági tevékenység, az önkéntesség erősítése, a települési, területi polgári védelmi szervezetek riaszthatóságának fenntartása.

A 2016-os eredményeket Seper András tűzoltó ezredes szakterületekre bontva mutatta be. A tűzvédelemről szólva elmondta, Vas megye mentő tűzvédelmét három hivatásos, öt önkormányzati, egy létesítményi tűzoltóparancsnokság, három beavatkozó és hetvenhárom közreműködő önkéntes  tűzoltó egyesület végzi. 2016. évben a hivatásos egységeket 1151 eseményhez, az önkormányzati tűzoltóságokat 339 eseményhez riasztották. A riasztások alkalmával az ÖTP-k, 81,4%-ban önállóan avatkoztak be. Országosan is magas számban 157 alkalommal segítették az önkéntes tűzoltó egyesületek a tűzoltóságok beavatkozásait. 2016. évben 364 tűzeset 719 műszaki mentés történt a megyében, míg a téves jelzések száma 380 eset volt. A tűzesetek száma 7 %-al míg a szabadtéri tűzesetek száma 36%-val csökkent, mely a megelőző munka hatékonyságát mutatja. 2016 évben újabb öt egyesület kötött együttműködési megállapodást a működési terület szerinti hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal. Az elmúlt évben a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületekhez csatlakozott Őriszentpéter ÖTE, így összesen 17 fehér folton lévő település lakói jutnak 15 percen belül segítséghez. A tavalyi évben a BM OKF eszköz pályázatára megyénkből hetvenegy egyesület nyújtott be eredményes pályázatot. A vasi önkéntes tűzoltó egyesületek pályázati sikere kiemelkedő, a teljes pályázati összegből 50 millió 422 ezer forintot nyertek el. Összehasonlításképpen 2012 évben az elnyert pályázati összeg 14 millió forint volt.

Forrás és teljes cikk: VAS KVI