Hírek, aktuális / Így lesz tökéletes a húsvéti sonka

2024-03-27 09:09:47
Így lesz tökéletes a húsvéti sonka - aranyszabályok és bevált praktikák!

 
A húsvéti menü igen gazdag és sokszínű, de lényeg mégiscsak a sonka: milyen a füstölése, mennyi rajta a zsír, lehet-e szeletelni, vagy a penge érintésére atomjaira hullik? Adunk néhány tippet, hogy a húsvéti sonka a lehető legjobban sikerüljön!

Ha megvásároltad, a nyers, füstölt húsvéti sonkát előző este annyi hideg vízbe kell beáztatni, ami épp ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Másnap friss vízben tedd fel főni, ízlés szerint adhatsz hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsot és 1 babérlevelet.
Ma már egyre többen inkább füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt tesznek az ünnepi asztalra. A tarját vagy a kötözött sonkát elég, ha 1-2 órán át áztatod vízben, ezután (akár fokhagymával ízesítve) kezdd el főzni. A sonkát tálalásig hagyd a főzőlében, a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt szedd le.
 
Extra sonkafőzési tipp
Ha esetleg elfelejtetted beáztatni a sonkát, enyhén ecetes vízben főzd meg!
 
5 aranyszabály a húsvéti sonka főzéséhez
1. A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért ezt ne szedd le róla!
2. Mindig akkora fazékban főzd meg, amelyben teljesen ellepi a víz!
3. Ne tedd kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és rostjai rágóssá válnak!
4. Főzési ideje a nyers sonka súlyától is függ, lehet 4-5 óra is. Akkor kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle!
5. A levében hagyd kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni, ráadásul a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen.
 
Hidegen, melegen is finom
Felszeletelve, vele főtt keménytojással, tormával, mustárral, friss retekkel vagy újhagymával is fogyasztható. A szeleteléskor leeső sonkadarabkákból készíthetsz például sonkakrémet vagy felhasználhatod sonkás tészta alapanyagaként, de saláta gazdagítására szintén kiváló.
 
Mire jó a sonkalé?
Főzőleve kiváló alap bableveshez, lencsefőzelékhez, töltött káposztához vagy ízlés szerint csuszatészta főzéséhez, de a kemény tojás is sokkal finomabb, ha ebben főzzük meg. A sonkalét felhasználásig a fagyasztóba is berakhatod.


forrás:  mindmegette.hu



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-27 10:10

Városi Televízió műsorajánló

10. Körmendi Szemmel Tovább

2024-04-27 08:18

Hétdombi Majális

Részletes programTovább

2024-04-27 08:15

Kézben a papíralapú tervezetek

egy rövid, személyre szabott tájékoztatót is küldenekTovább

2024-04-26 11:39

Túra a virágzó tőzegmohás lápréten

2024. május 4.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink