Hírek, aktuális / Tízmilliós hitele bánta

2024-02-20 08:55:12
Tízmilliós hitele bánta
A Mátrix Projekt keretén belül egy budapesti nővel szemben folytatnak büntetőeljárást a vasi nyomozók, aki a sértett számlájáról a korábban felvett tízmilliós hitelt emelte le.

Újra és újra felhívjuk a figyelmet arra, hogy semmilyen körülmények között ne adják meg az internetbanki adataikat, bankkártya számukat, CVC kódjukat, legfőképp, ha Önök az eladók. Ennek ellenére sajnos még sokan jóhiszeműen megteszik ezt.

Egy budapesti nővel szemben folytatnak nyomozást a vasi nyomozók, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy vármegyei sértett adatait megszerezve, majd azzal visszaélve közel tízmillió forintot csalt ki tőle.

Egy sárvári nő hirdette egy ismert online piactéren eladásra szánt termékeit, amelyekre rövid időn belül jelentkezett is egy vevő, aki email-címet kért, @ jel nélkül. Az eladó elküldte a rövidített címet, majd kis idő elteltével válaszként az online piactér egy banki felülete jelentkezett. A sértett ezen az oldalon kiválasztotta számlavezető bankját, kitöltötte bankkártya adatait, megadta CVC kódját, majd a rendszer lefagyott.
Sajnos csak látszólag, hisz közben az adatokkal visszaélve és azokat eltérítve a nő számlájáról közel tízmillió forintot emelt le az elkövető egy cég számlájára. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható budapesti nő ezt követően több helyen pénzt vett fel és valutát váltott.
A sértett másnap szembesült azzal, hogy a hitelként felvett összeg eltűnt a számlájáról.

A rendőrök azonosították a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható nőt, akit kihallgattak, majd lakhelyén kutatást végeztek. A vagyonmegtérülés biztosítása érdekében a Kft., valamint a budapesti nő számlájáról lefoglaltak közel nyolc és félmillió forintot.

A gyanúsított ellen pénzmosás bűntett elkövetése miatt folytatják az eljárást a sárvári nyomozók.
 
Nem győzzük hangsúlyozni, legyen mindig óvatos, ne hagyja, hogy átverjék!
– Ahhoz, hogy a számlájára pénzt utaljanak, Önnek nincs szüksége semmilyen programra, és a bankfiókjába sem kell bejelentkeznie! Utalás fogadásához elegendő megadni a bankszámlaszámot és a tulajdonosa nevét, de – kizárólag belföldi forintátutalások esetében – már arra is van lehetőség, hogy ún. másodlagos azonosítókat, például az e-mail-címünket használjuk a pénzfogadáshoz.
– A csomagküldő szolgálatok soha nem kérik el a bankszámlájának, valamint bankkártyájának adatait, illetve a CVC kódot sem. Csak a névre, a szállítási címre, illetve a közvetlen elérhetőségekre (telefon, e-mail) van szükségük. Ezeket az információkat azonban a rendelés leadásakor a webshop részére kell megadni. Ők veszik fel a kapcsolatot a szállítást végző vállalkozással, majd adják át részére ezeket az adatokat.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.


Forrás: Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-05-08 13:31

Aranyérem a nemzetközi makettversenyen

26. MosonShowTovább

2024-05-08 10:57

Szeretetkert

BÖK SzínházteremTovább

2024-05-08 09:01

20 év az Európai Unióban

20 Km Vas VármegyébenTovább

2024-05-08 08:47

NAV Online: nyisson Ügyfélkaput!

megkönnyíti az ügyintézéstTovább

2024-05-07 10:34

Ismét ébresztették a várost!

2024. januárjától Pass Róbert lett a zenekar karnagyaTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink