Hírek, aktuális / Szeptembertől változik a tanév rendje a szakképzésben

2023-08-08 14:23:07
 
Szeptembertől változik a tanév rendje a szakképzésben

Önálló jogszabály határozza meg a tanév rendjét a szakképzésben a 2023/2024. évi tanévtől kezdődően – írja közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

 
A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleménye szerint az új rendszer bevezetését többek között olyan, a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják, mint a nyári szakmai gyakorlat vagy a duális képzés – írja az MTI. A szakképzési törvény 2023 tavaszi módosítása megteremtette annak jogalapját, hogy a szakképzésben is önálló jogszabály határozza meg a tanév, a tanítási év rendjét. A korábbi szabályozás szerint a szakképző intézményekben megegyezett a tanév rendje a köznevelési intézményekével. Az új rendszer bevezetését a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják.
A szakmai gyakorlatok miatt
Legfontosabb különbség, hogy a szakképzésben a tanulók nyáron szakmai gyakorlaton vesznek részt, amit eddig a közneveléssel megegyező tanrend nem vett figyelembe. Továbbá vannak olyan sajátos, a szakképzés egészét érintő események, specialitások, oktatásszervezési lehetőségek és igények, amelyek egységes szabályozása miniszteri rendeleti szinten indokolt - tette hozza a tárca.

Hangsúlyozták: a rendelet lehetőséget ad a 2023/2024. tanév kereteinek, a szakaszainak, valamint a szünetek és vizsgaidőszakok időpontjainak rögzítésére. Mindez segítséget nyújt a szakképző intézményeknek a következő tanév megfelelő előkészítéséhez és lebonyolításához, a tanulóknak és a szülőknek a következő tanévre való megfelelő felkészüléshez és tervezéshez.

Az önálló szabályozás a szakképzési sajátosságok mellett a köznevelés rendszerével történő összhang érdekében megerősíti, hogy a felvétel és a beiratkozás, a tizedik évfolyamos mérések, valamint az érettségi vizsga időszaka a szakképzésben és a köznevelésben továbbra is azonos, a köznevelési szabályozáshoz igazodó marad - olvasható a közleményben.

Szerző: Azénpénzem/MTI
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-27 10:10

Városi Televízió műsorajánló

10. Körmendi Szemmel Tovább

2024-04-27 08:18

Hétdombi Majális

Részletes programTovább

2024-04-27 08:15

Kézben a papíralapú tervezetek

egy rövid, személyre szabott tájékoztatót is küldenekTovább

2024-04-26 11:39

Túra a virágzó tőzegmohás lápréten

2024. május 4.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink