Hírek, aktuális / Savaria Nemzetközi Táncverseny

2018-06-07 08:36:03

A Savaria Nemzetközi Táncverseny az ország legkiemelkedőbb versenytáncos rendezvénye, Szombathely egyik legrégebbi, legnevezetesebb rendezvénysorozata. Az első Savaria Nemzetközi Táncversenyt 1966-ban rendezték Szombathelyen, s azóta a táncsport legkiválóbb versenyzői minden évben szigorú szakmai zsűri előtt mutatják be latin, illetve standard táncokból szerzett tudásukat, felkészültségüket.
A verseny több mint öt évtizedes múltja méltán vívta ki a szakmai körök elismerését, s tette a várost nemzetközi szinten is ismertté. A részt vevő párosok ezúttal Európa legkülönbözőbb részeiből érkeznek és viszik magukkal a rendezvény és a város hírét.
Az elmúlt évek során, a versenytánc a korábbi társadalmi, kulturális vonatkozásai mellett meghatározó sporteseménnyé is vált. Egy-egy új lépéssornak köszönhetően, folyamatosan megújuló koreográfiák jellemzik a mai versenytáncot, melyben nehéz ritmikai elemek, egyre összetettebb mozgásformák váltják egymást, ahol az ütem és az energia feletti kontroll igazán látványos, hol tüzes, hol pedig lassú, de mindenképpen nagyon érzelmes mozgást eredményez.
Az idei Tíztánc Világkupa névadó szponzora a SCHAFFLER.

TÍZTÁNC:
A Tíztánc versenyeken a versenyzők rendkívül intenzív módon használják testük minden egyes részét, a zene legplasztikusabb kifejezésére.
A Savaria Táncverseny követői évről évre figyelemmel követhetik ezeket a változásokat. Mindeközben, a minőség és a stílus kulcsa továbbra is a férfi és a nő közötti egyensúlyban, valamint a tökéletes együttműködésben rejlik.
A Tíztánc verseny során, a résztvevő párosok, a standard táncokról latin táncokra, és latinról standard-re váltanak nagyon rövid időn belül, mely nem csupán abban nyilvánul meg, hogy a férfiak a szmokingot ingre és nadrágra váltják, a nők pedig az estélyit szexi latin ruhákra cserélik.
Óriási kihívást jelent ugyanis, hogy a két teljesen különböző karakterű táncban - a melodikus standard és a multi-ritmusú latin - érvényesüljön az együttműködés a két fél között és a táncosok egyénileg is alkalmazkodjanak az egyes ritmusokhoz. Ezen kihívásoknak csak a legmagasabban képzett versenyzők tudnak megfelelni. Az Európa-bajnokság végső szakaszában, a döntőbe jutott versenyzők már a negyedik Tíztánc körükön lesznek túl, amely pedig fizikálisan és mentálisan is rendkívül megterhelő.A tíz tánc:
A standard táncok
 1. Angolkeringő
 2. Tangó
 3. Bécsi keringő
 4. Slowfox
 5. Quickstep
A latin-amerikai táncok
 1. Cha-cha-cha
 2. Szamba
 3. Rumba
 4. Paso Doble
 5. JiveVERSENYZŐK:
 • WDST TÍZTÁNC VILÁGKUPA –WDSF WORLD CUP 10-DANCE
2018. június 06-ig 25 ország 25 párosa nevezett a Tíztánc Világkupára. A Világkupa elnyerésének latolgatásakor az orosz, a román, a lengyel illetve az olasz párosok kerülnek legtöbbször szóba, mert ezen nemzeteknél az különösen eredményes versenytánc terén.


 
 • WDSF SENIOR III STANDARD OPEN - A Senior Standard Open versenyre 12 páros nevezett.

 • SAVARIA KUPA PARATÁNCSPORT FREESTYLE SOLO NYÍLT BAJNOKSÁG 2018 / SAVARIA CUP OPEN PARA DANCE SPORT CHAMPIONSHIP 2018 SOLO FREESTYLE

 1. Pazzagli Ágnes Rita - Freestyle II. Szóló : Symphony of Love
Mozdulat Show-R Kft/Magyar Divattánc Egyesület
 1. Mester Csiki László -  Ferenczi Tünde Freestyle Duó I:" Szerelmem"("My love")
CIT-CAR TSE/Magyar Divattánc Egyesület
 1. Mester Csiki László -  Ferenczi Tünde - Standard Mix Duó I   
CIT-CAR TSE/Magyar Divattánc Egyesület 
 1. Pazzagli Ágnes Rita - Freestyle II. Szóló : " Carmen"  
Mozdulat Show-R Kft/Magyar Divattánc EgyesületPONTOZÓK:
A 10 pontozó 10 különböző országból érkezik. Köztük találunk olyat is, aki versenyzőként is táncolt a Savaria Táncverseny valamelyikén.SHOW PROGRAM
Break dance bemutató: Kótai Ákos és Kőhalmi András Break dance világbajnokok
Energy Dance Team
Galaxy Akrobatikus Rock and Roll Klub Szombathely
Savaria Táncsport Egyesület
Westside TSE

INFORMÁCIÓ, JEGYVÁSÁRLÁS:
AGORA – Jegyiroda
9700 Szombathely, Március 15. tér 5.
Nyitva tartás: hétköznapokon 9.00–17.00, szombaton 9.00–13.00
Tel.: +36 20 502-9351
E-mail: jegyiroda@agora-savaria.hu


Online: jegy.agorasavaria.hu 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink