Hírek, aktuális / Pankaszon, Rábagyarmaton és Egervölgyben is mentőcsoport alakult

2017-09-14 10:30:43
Rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlatra került sor szeptember 8-9-én, ahol három település, Pankasz, Rábagyarmat és Egervölgy is önkéntes települési mentőcsoportot alapított, a jövőben jelentkező károk felszámolására.

Vas megyében a szentgotthárdi és a körmendi és a vasvári járások területének túlnyomó része a Rába és a Pinka-folyók természetes vízgyűjtőjén található. A járásokra jellemzőek az árvizek és a helyi vízkárok. A területre a legnagyobb veszélyt a tavaszi és nyári, valamint a késő őszi heves esők jelentik, mivel következtükben gyors kialakulású, heves vízszintemelkedéssel járó árhullámok vonulnak le a terület vízfolyásain. A mentőcsoportoknak nagy szerepe van egy esetleges veszélyhelyzet esetén a károk mielőbbi felszámolásában, a veszély elhárításában, amellyel a hivatásos egységek munkáját jelentősen megkönnyíthetik ezeken a településeken. Segíthetik a lakosságot, az ideiglenes befogadó helyek aktiválásával, de nagy szerepük lehet a romok közötti keresésben is. Fontos, hogy a mentőcsoportok begyakorolják ezeket a helyzeteket, ezzel felkészülten álljanak egy esetleges veszélyhelyzetek elé.
A három helyszínen és két napon keresztül tartó gyakorlaton 35 fő vett részt.  Az elméleti felkészítést követően a mentőcsoportok szituációs gyakorlatokon mutathatták be tudásukat, ahol imitált káresetek kutatási, mentési feladatait kellett végrehajtaniuk.
A gyakorlat feltételezése szerint az elmúlt időszakban nagy mennyiségű eső esett a járások felett kialakult zivatarláncokból. Az esőzések következtében árhullámok indultak el a helyi patakokon. A főleg a dombokról lezúduló csapadék által keletkezett árhullámok lakott területeket veszélyeztetnek. Különösen kritikus helyzet alakult ki Pankasz, Rábagyarmat és Egervölgy települések területén, ahol a polgármesterek elrendelték a települési önkéntes mentőcsoportok aktiválását. A mentőcsoportoknak a gyakorlati feladatok során ellennyomó medencét építettek, figyelő és járőr feladatokat láttak el, de műszaki mentést is végrehajtottak, valamint a kárhelyszín biztosításában is szerepet vállaltak.
A feladatokat a településeken alakult mindhárom mentőcsoport szakszerűen hajtotta végre, ezért a gyakorlatot Király Lajos tűzoltó ezredes, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője megfeleltre értékelte, így Pankasz, Rábagyarmat és Egervölgy is saját települési önkéntes mentőcsoport alakult a lakók védelmére.  

Fotó: Horváth Tibor tűzoltó ezredes/ Körmend KVK

VAS MKVI

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2020-08-05 11:18

Az aktív koronavírus fertőzöttek megyei eloszlása

Vas megyében továbbra sincs elhunyt Tovább

2020-08-05 08:41

Csákányi László Filmszínház műsora

2020. augusztus 11-igTovább

2020-08-04 18:14

AGORA Savaria Filmszínház műsora

2020. augusztus 6-12.Tovább

2020-08-04 11:29

Koncertek augusztusban

Körmenden a Rába SzabadidőcentrumbanTovább

2020-08-04 10:56

Indul az óvodás foci!

KÉK SÜNIK ULCTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink