Hírek, aktuális / Jövőre így változik a horgászrend és a jegyárak a vasi vizeken

2017-11-25 09:42:01
Jövőre így változik a horgászrend és a jegyárak a vasi vizeken
 
A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Intéző Bizottsága megtartotta őszi ülését, melyen több napirendi pont között elfogadásra került a 2018. évi horgászrend és jegyárak módosítása is. Az elfogadott változások következtében jövőre a műcsalis horgászat (pergetés, legyezés) engedélyezett lesz a Gersekaráti Sárvíz-tavon, a Pinkamindszenti tavon és a Kerkafalvi Kéthatár tavon is. A Kerkafalvi Kéthatár-tavon az amur elviteli tilalom is eltörlésre került a helyi horgászközösség kérésével összhangban.A ponty felső méretkorlátozásának általános bevezetése helyett, kipróbálására először a Magyarszecsődi tavon kerül előírásra, ahol az 5 kg-nál nagyobb pontyot a fogás után kíméletesen vissza kell engedni jövő évtől. A tilalom bevezetésével egyidejűleg a Körmendi Határőr Horgász Egyesület és a Szövetség még az idén ősszel összesen 100 db 5 kg felett pontyot helyez ki a tóba. A Szövetség reméli, hogy a telepítéssel és a tilalom bevezetésével a tavat látogató horgászok tulajdonosi szemlélete erősödik és a halászati őrök mellett minden pecás kiemelt figyelmet fog fordítani a nagytestű pontyok kíméletes visszahelyezésére. A Szövetség és a tagszervezetek vezetői is egyaránt nyitottak a szabályozás további vízterületekre történő kiterjesztésére a horgászok pozitív hozzáállása és fogadtatása esetén. A többi szövetségi vízterületen, ahol nincs felső méretkorlátozása a halaknak, minden sporttársunknak szabad döntésére bízzuk a nagy pontyok megtartását. Az idei évhez hasonlóan továbbra is horgászjegy kedvezményt fog a Szövetség adni azon pecásoknak, akik példamutató módon a „Fogd meg és engedd el” programba regisztrálják a kifogott nagy testű halaikat.

A Szövetség kezelésébe kerül várhatóan - egy sikeres állami halgazdálkodási pályázat eredményeként - egy Répcelakon található - eddig nem nyilvántartott - tó, melyen a bevezetés időszakában minden halat - a törpeharcsa kivételével - a fogás után azonnal kíméletesen vissza kell engedni a vízbe. Vízminőségvédelmi okok miatt az eddigi tavak mellett a Nagypiriti tavon, a Celldömölki tavon, a Püspökmolnári-tavon is tilos lesz a szoktató etetés. A csalogató etetés (Pl.: etetőkosár, csúzli, egykezes gombóc) engedélyezett marad, de a felsorolt vízterületeken horgászatra kész állapotban max. 2 kg etetőanyagot tarthat magánál egy horgász. Jövőre az éves területi jegyekkel a nemeshalból megtartható fogási kvóta 5 db-al emelkedik (Pl.: 35 db-os megyei jeggyel 40 db. lesz a megtartható), valamint napi szinten az egyéb halból az eddigi 3 kg, helyett 5 kg lesz elvihető.Jövő év február 01-től életbe lépő Szövetségi szabályváltozások részletesen itt érhetőek el>>>

Természetesen a kiváltásra kerülő új horgászjegy mellékleteként minden horgásztárs megkapja az új hatályos horgászrendet. A horgászengedély árváltozásánál népszerű lett volna az előző évekhez hasonlóan a felnőtt éves területi jegyek 500 Ft-os emelését elfogadni, de sajnos a külső tényezők változása miatt ez nem volt lehetséges. A halárak az elmúlt egy évben 15-20 % emelkedtek, a kötelező minimálbér emelések hatása és a vízparti karbantartási költségek emelkedése is érinti a Szövetségünk gazdálkodását. Továbbá megfogalmazódott azon cél is, hogy a ponty kihelyezés mellett törekedni kell a keszegfélék és a ragadozó halak állományának erősítésére is a Szövetségi vizeken. Tájékoztatásul közöljük, hogy napjainkra egy kg ponty átlagos piaci ára helyszínre szállítva bruttó 800-950 Ft, míg a dévérkeszeg br. 600-650 Ft/kg, a süllő br. 4000-5000 Ft között mozog. Az éves jegyek mellett a vendég horgászok által vásárolt napi-heti jegyek árai is több év után most először emelkednek. A jövő évre elfogadott horgász jegyárak és a Szövetség által nyújtott horgászati lehetőségek –álláspontunk szerint - továbbra is kedvező árfekvésűnek tekinthetőek a régióban. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Szövetség működése pénzügyileg stabil ezért, ha sikerül a jegyár változása ellenére a területi jegyet váltó horgászlétszámot továbbra is megtartanunk, esetleg növelnünk, akkor minden többletforrás a halasításokra és vízparti fejlesztésekre lesz fordítható.

A 2018. évi jegyárak előzetesen itt érhetőek el >>>

Forrás: vasivizeken.hu

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2019-10-16 04:14

Október 23. Nemzeti Ünnep

Városi ÜnnepségTovább

2019-10-16 04:12

Csákányi László Filmszínház műsora

október 18-27-igTovább

2019-10-16 04:00

Világ Gyalogoló Nap

KörmendTovább

2019-10-15 19:36

Választási eredmények

A körmendi Helyi Választási Bizottság 71/2019. sz. határozata Tovább

2019-10-15 12:24

Választási eredmények

A körmendi Helyi Választási Bizottság határozataiTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink