Hírek, aktuális / Hitelt vettek fel a nevére

2024-04-04 13:18:54
Hitelt vettek fel a nevére
 
 
A Mátrix Projekt keretében minden lehetséges fórumon hangsúlyozzuk, hogy senki ne töltsön le semmilyen alkalmazást a telefonjára vagy a számítógépére, sajnos mégis sokan megteszik. A csalók ezúttal az AnyDesk alkalmazással fértek hozzá egy vasi nő adataihoz.
 
Egy nő tett feljelentést a Szombathelyi Rendőrkapitányságon: csalók hitelt vettek fel a nevével. Felhívta egy férfi, aki elmondta, egy virtuális banktól telefonál, és látja, hogy van 1 millió forintja egy virtuális számlán, de ahhoz csak úgy tud hozzájutni, ha felvesz mellé még hitelt is. Ezt követően az „ügyintéző” elkérte a személyes adatait, majd arra kérte, hogy telepítse telefonjára az AnyDesk alkalmazást, mert így tud segíteni neki az ügyintézésben. A nő megadta az adatait, letöltötte a programot, és várt, amíg a hívó „intézte” a kölcsönét.

Másnap újra hívták, egy másik telefonáló a korábbi kollégájaként mutatkozott be, és arra kérte a nőt, hogy adja meg a netbanki adatait. Ő ennek eleget is tett, majd néhány percen belül több nagy összegű internetes vásárlásról kapott SMS-t. Sajnos csak ekkor fogott gyanút, és ment be a bankjához, ahol arról tájékoztatták, hogy a nevével közel 6 millió forint hitelt vettek fel a csalók.
 
– Fontos, hogy ha bármilyen program letöltésére és telepítésére próbálják rávenni, gyanakodjon, hogy csalók telefonálnak, szakítsa meg a hívást!
– Soha ne adjon távoli hozzáférést számítógépéhez, mobiltelefonjához!
– Banki adatokat soha ne adjon meg sem telefonon, sem e-mailben!
 
Ha a csalók mégis sikerrel jártak, azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankja ügyfélszolgálatával, és tegyen feljelentést a rendőrségen!
A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Ezek megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-29 15:08

IX. Nádudvari Gasztro Kupa

négy ezüst, egy bronzTovább

2024-04-29 14:38

Moziműsor

2024. május 2. – 2024. május 5.Tovább

2024-04-29 10:37

Góna SZKKE - Körmendi DMTE

28-18Tovább

2024-04-29 10:07

Kaszinó est

A Logosz álmaTovább

2024-04-29 09:47

Vágányzári hirdetmény

közvetlen vonatpótló autóbuszok közlekednekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink