Hírek, aktuális / Emlékező kiállítás

2024-05-22 15:21:50
Emlékező kiállítás
 
Május 10-én, a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban egy különleges megemlékezéssel egybekötött kiállítás nyílt Meláth Szilvi munkáiból.


A tárlat nem csupán a művész páratlan alkotásait vonultatta fel, hanem egyben lehetőséget teremtett arra, hogy tisztelettel és szeretettel emlékezzünk meg életére és munkásságára. Az emlékkiállítást Laczó Tamás, nem csak mint az intézmény igazgatója, hanem mint volt osztálytársa, barátja nyitotta meg.
 
Meláth Szilvi 1970-ben, Körmenden látta meg a napvilágot. Gimnazista éveit a kiállításnak helyt adó épületben töltötte, majd több felsőoktatási intézményt is elvégzett. Budapesten dekoratőrnek készült, majd a Soproni Egyetemen építészként szerezte meg első diplomáját. Szegeden vizuális kultúra szak hallgatója volt, a Corvin Rajziskolában pedig grafikusi órákra járt. 
 
Sokszínű munkássága visszaköszön az összeállított képekben, illusztrációkban.
A kiállítás első felében - ahogy a művész szerette nevezni - monochrome meseillusztrációk kaptak helyet. A tárlat jelentős részét képezik azok a makettek, szabadkézi rajzok, és bútorokról készült fotók, amelyeket a egyetem évei alatt alkotott. Változatos grafikai munkái között láthatunk könyvborítókat, filmplakátot, általa kitalált szövegekhez megálmodott design terveket. Szilvi egyedi látásmódja tükröződik a bemutatott tipográfiákon, valamint a kaleidoszkópos dobozú dominón, mely egyik kedvenc csomagolásterve volt. 
A vitrinben található anyagok segítenek nekünk belelátni az alkotás folyamatába, rejtelmeibe. Nagyon szeretett a gyerekekkel foglalkozni, emiatt különös örömmel készítette a kiállított "Csodás mesék nagyobbaknak" mesekönyv illusztrációit.
A tárlat során megemlékezhetünk a művész korábbi bemutatójáról, építészeti alkotásairól is.
 
A gyűjtemény június végéig látható, így addig mindenképpen érdemes ellátogatni és megcsodálni a bemutatott műalkotásokat. A kiállítás nem csupán egy tárlat, hanem egy emlékhely, ahol Meláth Szilvi örökségének és hatásának állít méltó tiszteletet. 


TT
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-06-14 14:26

A honlap legfrissebb képgalériái

válogatásTovább

2024-06-14 11:56

Mi a teendő árvíz után?

Vas Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatójaTovább

2024-06-14 11:10

Folytatódik a lassú apadás

A vízszint 10 órára 335 cm-re csökkentTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink