Hírek, aktuális / Ellenőrizték a szén-monoxid-érzékelők forgalmazását

2017-11-15 11:16:06
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ellenőrzés alá vonta a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztálya a forgalomban lévő, vevők számára kínált szén-monoxid-érzékelőket.

A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztálya a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szén-monoxid-érzékelők pozitív és szén-monoxid-érzékelők negatív listája alapján 2017. novemberében is ellenőrizte Szombathely területén a forgalmazók által kínált gázérzékelőket.

Az ellenőrzés során a hatóság nem megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelőt nem talált.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája az alábbi linken megtekinthető.

Szén-monoxid  érzékelők

A szén-monoxid érzékelő életet menthet, de a megfelelő készülékek is csak akkor biztonságosak, ha azokat jól használjuk.

- Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni.
- Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató
- Tanácsos a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni
- A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
- Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e.
- A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!

Nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. Gondoskodni kell arról is, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.
VAS MKVI

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2019-11-19 15:56

Takács Vilkó egy szál gitárral

Belépő, csak a helyszínenTovább

2019-11-19 11:15

Csákányi László Filmszínház műsora

november 26-igTovább

2019-11-19 06:00

Meghívó

Németh Mária emléktáblájának avatásáraTovább

2019-11-18 19:28

Gyertek velünk Betlehembe

Écsi Gyöngyi karácsonyvárója KörmendenTovább

2019-11-18 12:36

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az alakuló ülésen fogadták el a rendeletetTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink