Hírek, aktuális / Egészségügyi szolgáltatási járulék - többet kell fizetni jövőre

2021-10-28 10:10
Egészségügyi szolgáltatási járulék  - többet kell fizetni jövőre          

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2022. január 1-től 8 400 forint lesz, amely 5 százalékos emelkedés az idei összeghez képest.
Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles:
  • az a belföldi személy, aki nem biztosított továbbá egészségügyi szolgáltatásra semmilyen jogcímen nem jogosult,
  • tagi munkavégzés esetén a szociális szövetkezet,
  • a központi költségvetés a saját jogú vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülő – foglalkoztatottnak vagy kiegészítő tevékenységet végzőnek nem minősülő személyek, a gyermekgondozási díjban részesülő, valamint a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról szóló törvény 22. § (1) bekezdés a)-f), h)-p) és r)-t) pontjában meghatározott személyek után.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszűnését követő naptól áll fenn.
Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről a biztosítási jogviszony vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszűnésének bejelentésétől számított 8 napon belül a NAV tájékoztatást küld a fizetésre kötelezett természetes személy részére és a fizetési kötelezettséget az illető adószámláján az egészségbiztosítási jogviszony nyilvántartás jelzése alapján automatikusan előírja.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemélynek az adóhatósághoz kell bejelentkeznie a 21T1011U jelű adatlap kitöltésével.
Az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetők jogosultságot szereznek az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásai teljes körére
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2021-12-06 13:26

Családi mesedélután

Grincs aki elrabolta a karácsonytTovább

2021-12-06 11:26

Illegális szoftverekkel dolgoztak a szerelők

Autószervizekre csapott le a NAVTovább

2021-12-06 10:23

Változik az ügyfélfogadási rend

a Körmendi Közös Önkormányzati HivatalbanTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink