Hírek, aktuális / Az Egis a város életének fontos szereplőjévé vált

2024-04-09 08:56:43
Az Egis a város életének fontos szereplőjévé vált

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta meg a Magyar Innovációs Nagydíjat, melyet március 26-án vehetett át a cég vezérigazgatója. De nemcsak ez ad okot az ünneplésre, a nagyvállalat tavasszal ünnepli a körmendi üzemegysége alapításának 55. évfordulóját.


Poroszlai Csaba, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója munkatásai körében, miután átvette a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjat az Országházban (foto: mti/Purger Tamás)

A vállalat egykor kiemelt termékei, a tejalapú tápszerek gyártására létesítette új telephelyét. Az alapkövet 1969. április 30-án tette le Vereczkei István, a vállalat akkori vezérigazgatója. Az ünnepélyes gesztus új fejezetet nyitott a város és a vállalat életében egyaránt: a régióban új iparág indult a tápszer-, illetve gyógyszergyártással, az addig tősgyökeres fővárosi vállalat pedig új otthonra talált Vas vármegyében is. Az azóta eltelt évtizedek alatt nagyot  fordult a világ.
A Mátyás király utcai telephelyen évtizedek óta már csak gyógyszereket gyárt az Egis: úgynevezett galenikus termékeket (azaz nem szilárd gyógyszerformákat: kenőcsöket, krémeket, oldatokat, kúpokat stb.), onkológiai készítményeket állítanak elő Körmenden, illetve számos gyógyszer csomagolása is itt zajlik. A nagy értékű beruházások, folyamatos fejlesztések – legutóbb új csomagolóüzemet és speciális tudás- és technológiaigényű, jellemzően onkológiai gyógyszerek gyártására alkalmas üzemet avatott itt a vállalat – is jelzik: az Egis a 21. században is hosszú távra tervez Vas vármegyében.
Az eltelt több mint öt évtizedben a gyógyszergyár Körmend életének fontos szereplőjévé vált. Számos helyi kezdeményezést karolt föl – a fásításoktól a vasúti átjáró korszerűsítéséig –, hozzájárulva a város fejlődéséhez. Akár szimbolikusnak is tekinthető, hogy Körmend egyik büszkeségének, a hazai sportélet élvonalába tartozó legendás piros-fekete kosárlabdacsapatnak is évek óta az EGIS a névadó együttműködő partnere. A körmendi jubileum mellett nagy elismerés a vállalat számára, hogy idén az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a Magyar Innovációs Nagydíjat, melyet március 26-án vehettek át a vállalat vezetői.


A vállalat egykor kiemelt termékei, a tejalapú tápszerek gyártására létesítette új telephelyét

Az Innovációs Nagydíjat kiíró Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriuma első ízben 1993. január 21-én hirdette meg az Innovációs Nagydíjat. Ezt követően minden évben meghirdették a nagydíjat. Az Innovációs Nagydíj szóösszetételt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védjegykénti oltalomban részesítette a Magyar Innovációs Szövetség javára. Az elismerés értékét jelzi, hogy az eddigi huszonnyolc pályázati felhívásra összesen beérkezett, 1275 pályaműből 1110 volt megvalósult, sikeres innováció, és ezek közül 219 kapott különböző innovációs díjat. A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért szakemberekből áll, mindenkori elnöke az innovációs területet felügyelő miniszter. A döntésük értelmében a 2023. évi Innovációs Nagydíjban az Egis Gyógyszergyár Zrt. részesült a DELIPID® Plus és TORVAZIN ® Plus kombinációs gyógyszerkapszulák kifejlesztéséért. Az Egis rosuvastatin-ezetimibe (Delipid® Plus), illetve atorvastatin- ezetimibe (Torvazin® Plus) hatóanyagokat együttesen tartalmazó, úgynevezett fix kombinációs készítményei az érelmeszesedés kockázatának csökkentésére szolgálnak. Kifejlesztésük számos innovatív elemet hordozott magában, aminek jelentőségét érzékelteti a tény, hogy az Egis e két termékére vonatkozóan összesen három hatóanyag, illetve két készítményfejlesztési témájú, a  agyüzemi gyártástechnológiák szempontjából releváns szabadalmakat szerzett.

MW/TT
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-29 15:08

IX. Nádudvari Gasztro Kupa

négy ezüst, egy bronzTovább

2024-04-29 14:38

Moziműsor

2024. május 2. – 2024. május 5.Tovább

2024-04-29 10:37

Góna SZKKE - Körmendi DMTE

28-18Tovább

2024-04-29 10:07

Kaszinó est

A Logosz álmaTovább

2024-04-29 09:47

Vágányzári hirdetmény

közvetlen vonatpótló autóbuszok közlekednekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink