Hírek, aktuális / A Magyar Katona Áldozatvállalása a Nagy Háborúban

2021-01-24 11:08:45
A Magyar Katona Áldozatvállalása a Nagy Háborúban


A 2010-es évek elején, közeledve az I. világháború kitörésének 100. évfordulójához, a közvélemény érdeklődése egyre inkább a már-már elfeledett, az emberiség őskatasztrófájának tartott világégés történései felé fordult. A családi legendáriumok leginkább a hősi halált halt, hadifogságba esett hozzátartozók emlékét vagy a megsebesült családtagok történeteit őrizték meg. Érthető módon a mai hozzátartozó minél több adatot szeretne megtudni a keresett hozzátartozó I. világháborús sorsára vonatkozóan. Eddig azonban mindenki által hozzáférhető, szabadon kereshető adatbázis nem állt rendelkezésünkre. Az I. világháború során kifejezetten Magyarország veszteségi adatainak összegyűjtésére próbálkozások ugyan történtek, de teljes körű, hiteles összegzésre eddig nem került sor.

Szükséges megjegyezni, hogy 100 év után ez a veszteségi adatbázis soha nem lehet teljes, hiszen már nem áll rendelkezésre minden egykori forrás. Azt is tudni kell, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia haderejének veszteség nyilvántartása – különféle okok miatt - már 1914 végén sem volt pontos, nem beszélve az 1918 novemberi katonai összeomlás időszakáról, ahol a veszteségek dokumentálása rendkívül hiányos lehetett.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezt a mulasztást pótolta, egy olyan, Európában is példa értékű projekttel, amelyre méltón büszkék vagyunk. A jelentős társadalmi és szakmai igény alapján a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Honvédelmi Minisztérium külön erre a célra biztosított támogatásával 2012-ben kezdte meg a magyar honosságú katonák veszteségi adatainak kereshető adatbázisba történő feldolgozását. Ez a Magyar Katona Áldozatvállalása, azaz a hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett katonák adatbázisa.

katonahoseink.militaria.hu
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-26 11:39

Túra a virágzó tőzegmohás lápréten

2024. május 4.Tovább

2024-04-26 11:37

Nyitott Tájházak Napja

Velünk élő állatokTovább

2024-04-26 11:14

Civil szervezetek 2024. évi támogatása

Döntött a képviselő-testületTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink