sortáv

BűnmegelĹ‘zési tanácsok a vakáció idejére

droszler | 2004. július 10 09:28:05 | közérdekü |
Nyaranta minden gyermek türelmetlenül várja a vakáció kezdetét, azonban a szünidő nem csak gondtalan kikapcsolódást kínál. A gyermekek ugyanis néha nem tudják, hogyan, és mivel tölthetik a hirtelen rájuk szakadt szabadság óráit, napjait. Unatkozó, kedveszegett gyermekek lakáskulccsal a nyakukban, ez valószínűleg mindenki számára ismerős látvány.

Azzal kapcsolatban szeretnénk most információkat adni önöknek, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha gyermekük nem ismeri a szünidő hasznos eltöltésének módját, illetve, hogy hogyan lehet segíteni a „kulcsos gyermekek” problémáján.
Az egyik legnagyobb gond az, amikor a szülők csak a napi zsebpénzt adják oda a gyermeknek azt gondolva, hogy a vele való törődés ezzel megoldott.
A reggel az utcára kikerülő fiatal a kezébe nyomott pénzösszeggel nem a múzeumok, vagy sportlétesítmények felé, hanem a bevásárlóközpontok irányába indul, és itt haszontalan dolgokra fordítja napi zsebpénzét. Játékautómaták, nyerőgépek, mozi és étteremláncok nyeresége sokszorozódik meg a szülők pénzéből.
A tinik gyakran elzárkóznak szüleik elől, gondjaikat eltitkolják, inkább a barátaiknak mondják el. Nagyon fontos ezért, hogy a szülő a gyermekkel nyílt, őszinte és szeretetteljes kapcsolatot építsen ki, úgy, hogy azt érezze, ők a legjobb barátai!
A lelki gondok, a meg nem értés arra indítja a gyermekeket, hogy elcsavarogjanak otthonról, illetve egymás társaságában találjanak megértésre. A csavargás, a bandákba tömörülés több veszélyt is tartogat.
Az elkóborolt gyermek bűncselekmény áldozatává válhat. A nála lévő vagyontárgyakat ellophatják, elrabolhatják, ő maga pedig beteges hajlamú felnőttek áldozata lehet! A csellengő fiatalok hamarabb nyúlnak önpusztító szerekhez is, korábban kezdenek el dohányozni, italozni, és napjaink veszélye, a kábítószer is hamarabb érheti el őket!
Gyakran a fiatal bűnöző csoportok áldozataivá válnak a magányos, csavargó gyermekek, akiket meglopnak, kirabolnak. Sok esetben követnek el fiatalok rongálást, garázdaságot és más, bűncselekményeket is.
A galeri tagok egymást lopások, rablások elkövetésére, káros szenvedélyek folytatására bíztatják. A gyermek igényeinek esetleg nem mindenben megfelelő család helyet a csoport a bűncselekmények formájában könnyen megfogalmazható és elérhető célkitűzéseket kínál, melyek megvalósításával a fiatal – véleménye szerint - „sikerélményhez” juthat. Mindent elkövet azért, hogy a csapat befogadja, értékelje, elismerje, szeretne nélkülözhetetlen taggá válni.
Nagyon fontos, hogy a kis kamaszok számunkra néha teljesen jelentéktelen problémáit meghallgassuk, velük kapcsolatban megértők legyünk!
Magyarázzuk el mindig, hogy mit miért teszünk, javaslatait, felvetéseit vegyük figyelembe!
A gyerekkel együtt készítsünk programtervezetet a nyárra! Anyagi és egyéb lehetőségeink figyelembevételével gondoljuk át, milyen táborozásra, kikapcsolódásra van lehetőség! Ezzel kapcsolatban adjunk részére feladatokat: térképezze fel, milyen nyári ifjúsági programokkal szolgálnak a művelődési otthonok, programirodák, milyen kirándulásokat, erőpróbákat szerveznek a sportkörök! A nyári munka pedig kifejezetten hasznos és kellemes elfoglaltság. A különféle diákmunkát biztosító irodákról a napilapok, iskolaszövetkezetek és a különböző hallgatói önkormányzatok nyújthatnak felvilágosítást.
A szomszédokkal felváltva felügyelhetünk a fiatalokra, akik festhetnek, rajzolhatnak, olvashatnak, különféle sport programok közül választhatnak, miközben mi erősíthetjük kapcsolatainkat a velünk egy tömbben lakókkal is! Délutánra szervezzünk mozilátogatást, kisebb kirándulásokat, közös kocogást, testedzést!
Gyermekünkkel beszéljük meg, hogy a munkaidő alatt milyen formában tartjuk vele a kapcsolatot! (Például minden nap megadott időben felhív bennünket telefonon.) Érezze azt, hogy figyelünk rá, mindig van rá időnk és az ő problémái fontosak számunkra!
A hétvégék legyenek mindig a családé! Ha nincs időnk vagy pénzünk hosszabb közös nyaralásra, akkor szombaton és vasárnap tegyünk kisebb túrákat a hegyekbe, a fővárost övező településekre, környékbeli műemlékekhez! Biciklivel, tömegközlekedési eszközökkel is viszonylag egyszerűen, és olcsón juthatunk el úti célunkhoz.
Természetesen figyelmet kell szentelnünk a bűncselekmények konkrét megelőzésére is:
Manapság gyakran látni gyermekeknél mobiltelefont, esetleg értékes ékszert. Ezek a tárgyak vonzzák a bűnelkövetőket, ezért gyermekünk lehetőleg ne tartson magánál ilyen tárgyakat, ha mégis, akkor azokat viselje mások számára nem látható módon.
Egységben az erő! Ha a gyermekek, fiatalok valamilyen – viszonylag késői időpontban megtartott – programon szeretnének részt venni, oda csak csoportosan, lehetőleg felnőtt kíséretében menjenek és kerüljék a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket! Veszély esetén menjenek valamilyen nyilvános helyre, kérjenek segítséget „egyenruhás” személytől (például: rendőrtől, biztonsági őrtől).
Készpénzt lehetőleg ne, vagy csak több helyre elosztva tartsanak maguknál – a bankkártyák PIN kódját sem tanácsos a kártyához mellékelni.
Az alkohol, dohányzás, kábítószer nagy kihívást és súlyos veszélyforrást jelent gyermekünk számára. A fiatalok az első kortyot, első cigarettát, kábítószeres tablettát az esetek döntő többségében nem idegen személytől, hanem valamilyen bulin barátaiktól, ismerőseiktől kapják.
A kábítószerekkel kapcsolatban a BRFK 06-80-202-502-es hívószámú Drogsegély vonalán kaphatunk információkat.
Sajnos még napjainkban is vannak olyan személyek, akik nem a gyermekek iránti szeretet miatt próbálnak meg a kiskorúakkal kapcsolatba kerülni. Hívjuk fel gyermekünk figyelmét arra, hogy idegen személlyel soha ne álljon le beszélgetni, őt ne kísérje el sehová, tőle ne fogadjon el ajándékot. A tizenévesek kezdődő szerelme természetesen az ő magánügyük. De jó, ha a fiatal lányoknak, fiúknak elmondjuk, hogy az alkalmi ismerkedést kerüljék el. Kábítószert ugyan nem „terjesztenek” úgy, hogy valakinek titokban teszik a poharába a tablettát, de a fiatalok elleni szexuális bűncselekmények megkönnyítése kapcsán ez előfordulhat.
A nyári napokon nem lehet eléggé hangsúlyozni a vízparton előforduló veszélyeket. Évente több fiatal veszti életét illegális fürdőhelyeken, bányatavakban. Magyarázzuk el gyermekünknek, hogy felhevült testtel soha nem szabad a vízbe ugorni és csak a kijelölt helyeken lehet fürdenie. Néhány szó nagyon súlyos baleseteket előzhet meg.
Augusztus, a nyár, a vakáció utolsó hónapja a közlekedés szempontjából is veszélyeket rejthet. Fontos, hogy a gyermek ismerje és tartsa be az alapvető közlekedési szabályokat. Adjunk jó példát számára!


Forrás: BRFK Bűnmegelőzési Osztály – Kommunikációs Osztály