sortáv

Védett a göcseji körtepálinka

droszler | 2008. március 30 20:02:34 | hazai hírek |
A göcseji körtepálinka kapta meg a Dunántúlon elsõként az eredetvédettséget - jelentette be Barabás Attila, a Gyõri Likõrgyár Zrt. igazgatója. A Zala megyei Nagylengyelben tartott negyedik gyümölcsoltó és pálinka ünnepen bemutatták a világ legdrágább pálinkáját is.

A Dunántúlon az elsõ
Magyarországon eddig hat eredetvédett pálinka volt, eddig még körtepálinka szerepelt ebben a körben. Az eredetvédelmi leírás szerint dokumentált múltja van a párlatnak, az elõállítás pedig a gyümölcstermeléstõl a palackozásig ebben a régióban történik.

Hagyományos eljárás
Az egyedülálló ital Farkas Tibor pálinkafõzõ mester nagylengyeli pálinkafõzdéjében készül termesztett és vadon termõ fajtákból. Kizárólag hagyományosnak számító magyar, kétlépcsõs desztillációs technikával, valamint kötelezõ érleléssel és pihentetéssel.

A világ legdrágább pálinkája
A nagylengyeli ünnepen bemutatták a világ legdrágább pálinkáját is. A Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. által készített különleges flaskát Müller Imre ékszerész gyémántokkal díszítette, tetejét 18 karátos sárga-, illetve fehéraranyból készült és ugyancsak gyémántokkal díszített dugóval zárta le.

Darabja 20 ezer euró
A palackokból mindössze 22 darab számozott példány készült, a Nagylengyelben készült legkiválóbb, 2006-os kajszibarack és vilmoskörte párlattal töltötték meg.

A készítõk szándéka szerint a világ minden táján szeretnék megismertetni a pálinkát ezekkel a különleges palackokkal, amelynek egy-egy példányát közel 20 ezer euróért lehet megvásárolni.


A Gyõri Likõrgyár Zrt. honlapja

Forrás: www.orf.at