ÖNKORMÁNYZAT / Projektek / archív / Természeti kincseink nyomában – az Őrség és a Rábamente integrált turisztikai fejlesztése

2022-08-08 16:11:57

 Projekt megnevezése:: Természeti kincseink nyomában – az Őrség és a Rábamente integrált turisztikai fejlesztése
 
Kedvezményezett neve:
  Körmend Város Önkormányzata
Szerződött támogatás összege:  250 000 000 .- HUF
Támogatás mértéke:  100 %
Projekt tartalmának bemutatása:

 Az Őrségben található Őriszentpéter, valamint a Rába völgyében a Pinka-folyó torkolatában fekvő Körmend kiemelkedő földrajzi adottságokkal rendelkezik. A két települést és mikrotérségüket természeti és kulturális értékei predesztinálják vonzó és kiemelkedő turisztikai desztináció kialakulására. Az egymáshoz közel fekvő településeket egyedülállóvá teszi, hogy közúton 28 kilométer választja el őket, mégis Magyarország különböző tájegységeihez tartoznak. A projekt célja, hogy konzorciumi együttműködésben létrejöjjön egy virtuális "híd”, mely összeköti az Őrséget a Rába-völggyel. A tervezett projekt célja, hogy az Őrség és a Rábamente térségét oly módon kapcsolja össze, hogy a turisztikai fejlesztések tematikus csomagjait alakítja ki figyelembe véve a helyi sajátosságokat és a célcsoportok igényeit. Tervezett tevékenységek, attrakciók: -
 A konzorciumi tag, Őriszentpéter esetében a meglévő, jelenleg Magyarszombatfán található Őrségi Vadászati Kiállítás Őriszentpéterre történő áttelepítése. A Kiállításon a Magyarországon élő vadászható állatfajok trófeái mellett láthatóak az Őrség faunájában honos madarak és nem vadászható kisemlősök egész sorának preparátumai, így remek lehetőség nyílik a természet és az ember szinte háborítatlan összhangjáról méltán híres Őrség élővilágába történő bepillantásra. A projekt keretében a kiállításnak helyet biztosító, jelenleg jelentősen leamortizálódott, helyi védelem alatt álló épület külső-belső felújítására, akadálymentesítésére, energetikai korszerűsítésére kerül sor.
 
Rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése címmel az Őriszentpéter város számára kiemelt hírnévvel bíró – regionális, országos jelentőségű – rendezvények számára (pl. Őrségi Vásár, Őrségi Tökfesztivál stb.) kíván méltó környezetet biztosítani. Jelenleg a rendezvény háttérinfrastruktúrája részben biztosított, időjárásnak erősen kitett helyszínnel. A tér rendezésével ezen problémák megoldásra találnak.
 
Az aktív turizmushoz kapcsolódó kerékpáros turizmus fejlesztése projektelem az Őrségtől Körmendig tartó szakasz kerékpárral történő elérését biztosítja, a már meglévő kerékpáros hálózatokra való ráhordás és a tájegységek természeti kincseinek való megismertetése, kerékpárosbarát fejlesztések. Körmendre érve több útvonalat ajánlva és táblázva, a jelenlegi strand területére történő eljutás a cél.

 Aktív turizmushoz kapcsolódó fejlesztések, természetes fürdőhelyek turisztikai infrastruktúrájának fejlesztése révén a Rába part közkedvelt szakaszának kulturált fürdőhellyé alakítása a cél, szociális helyiségekkel, lidós partszakasszal, az aktív sportos strandélet infrastrukturális feltételeinek megteremtésével.

 A szabadidő aktív eltöltését biztosítja és rendezvények helyszínének fejlesztését szolgálja a jelenlegi szabadidőcentrum területének tervezett fejlesztése, melyek az önkormányzati ingatlanok fenntartható hasznosítását jelentik. Többfunkciós fogadó épület kialakítása a meglévő szabadidőcentrum épületének teljes bontásával., környezetbe illő pihenőhelyek létesítése, vízvételi lehetőség, szelektív hulladékgyűjtés, főzőhelyek kialakítása, kerékpárosbarát fejlesztések a jelenlegi Bárkaház szolgáltatásainak fejlesztésével valósul meg.

Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00003
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2023-02-04 15:16

Városi Televízió műsorajánló

04. Körmendi SzemmelTovább

2023-02-04 09:44

Az erős szél ad munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak

narancs riasztást van érvényben Vas vármegye teljes területére Tovább

2023-02-04 09:38

Meghívó kiállításnyitóra

2023. február 13-ánTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink