Hírek, aktuális / Újabb ösztöndíjra pályázhatnak a szakképzésben tanulók

2022-01-20 15:08:31
Megéri jól tanulni: újabb ösztöndíjra pályázhatnak a szakképzésben tanulók


Az Apáczai ösztöndíjprogramban a szakképző iskolák és technikumok nappali rendszerű szakmai oktatásban tanulói jogviszonnyal rendelkező, 9. és 10. évfolyamosai kaphatnak külön támogatást.
A technikumokban és szakképző iskolában már két évfolyam kap általános ösztöndíjat, a most futó tanév második felétől nagyobb összegű juttatásban is részesülhet mintegy kétezer diák.
A havi 16-34 ezer forintos Apáczai ösztöndíjakra a hátrányos helyzetű és jó tanulmányi eredményű kilencedikesek és tizedikesek pályázhatnak
 - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkár. A program az anyagi ösztönzés mellett mentorok bevonásával tehetséggondozó támogatást is biztosít a fiatalok számára, 3 milliárd forint forrásból - tette hozzá.
Ami az építőipari szakmunkás szakmákat illeti: még mindig óriási versengés zajlik a kiváló munkaerőért, egy fiatal számára így vonzó lehetőséget nyújthatnak az építőipari tanulmányok.
Ennek ellenére évfolyamonként 6500-7000 fő között mozog az építőipari szakmunkások létszáma, amely a végzés idejére 4000 főre csökken, erős lemorzsolódást mutatva – derült ki az ÉVOSZ korábbi közleményéből.
 
Az Apáczai-ösztöndíjasok plusz támogatást és mentori segítséget kapnak
A szakképzési rendszer megerősítése során kidolgozott ösztöndíjrendszer új támogatási formával bővül a 2021/2022-es tanév második felétől. Az Apáczai ösztöndíjprogramban a szakképző iskolák és technikumok nappali rendszerű szakmai oktatásban tanulói jogviszonnyal rendelkező, 9. és 10. évfolyamosai kaphatnak külön támogatást. A juttatás összege a tanulmányi eredményhez igazodva havi 16 ezer és 34 ezer forint között alakulhat. A részletes pályázati feltételek és dokumentáció a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal vagy az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján érhető el.
A szakképzésben tanulóknak 2020 ősze óta felmenő rendszerben, iskolatípustól függően havonta 8-16 ezer forintos általános ösztöndíj jár.
Az Apáczai-ösztöndíjasok ezen felül plusz támogatást és mentori segítséget kapnak a tehetségük kibontakoztatásához
- emlékeztet az ITM.
 
Keresett szakmához, tisztességes béreket garantáló végzettséghez segíthet
A kormány jobbá, rugalmasabbá és gyakorlatiasabbá teszi a szakképzést, ennek egyik alapvető feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése. Keresetüket ennek megfelelően átlagosan 30 százalékkal emelték meg 2020 nyarán. A versenyképes és motiváló bérezési rendszer megkönnyíti a vállalkozásoknál dolgozó szakemberek képzésbe való bevonását, amivel nőhet a lehetséges mentorok száma is.
Pölöskei Gáborné kiemelte: az Apáczai Ösztöndíjprogram elindításával még egy erős érvet szolgáltatunk amellett, hogy minél több jó képességű, okos fiatal válassza a szakmaszerzést. A szakképzés küldetése kettős:
egyrészt fogódzót kell kínálnia a lemorzsolódástól fenyegetetteknek, másrészt utat kell nyitnia a továbbtanulni szándékozók előtt.
Az új ösztöndíj mindkét feladat teljesítéséhez hozzájárul, keresett szakmához, tisztességes béreket garantáló végzettséghez segítheti a nehezebb élethelyzetből, szerényebb anyagi lehetőségekkel indulókat. A kimagasló tehetségeket felkarolásukkal és fokozott támogatásukkal az egyetemekig kísérheti el, diplomaszerzésre bátoríthatja a program.


MTI

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2022-05-22 09:49

Labdarúgó eredmények

Megyei I-II-III. osztályTovább

2022-05-21 20:50

MVM-OSE Lions - Egis Körmend

1-1 86-91Tovább

2022-05-21 11:41

Városi Televízió műsorajánló

10. Körmendi BöngészőTovább

2022-05-21 09:57

Nyárindító Rába Retró

2022.06.17. 21.00Tovább

2022-05-20 15:13

Tájékoztató

távhő vezeték javításárólTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink