Hírek, aktuális / Új kirendeltség-vezetője van júliustól a tűzoltóságnak

2022-08-30 08:25:35
Szent Flórián szobor kerülhet a körmendi laktanya elé
 
Új kirendeltség-vezetője van júliustól a tűzoltóságnak


Megtartotta első féléves állománygyűlését a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a nyár közepén, ahol átvette július 1-jétől szóló megbízatását Dénes Károly alezredes. Ő lett ugyanis a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltségnek a vezetője. Lapunknak kezdeti benyomásairól nyilatkozott, de terveiről is beszélt.

– Hogy fogadták Körmenden, már jó pár évtizede teljesít szolgálatot a megyében, mennyire kellett beilleszkednie?
– 33 éve vagyok hivatásos tűzoltó, bár azt megelőzően önkénteskedtem  és még jelenleg is, de álmomban nem gondoltam volna, hogy kirendeltség- vezető leszek, azt meg pláne  nem, hogy Körmenden – kezdte gondolatait  Dénes Károly, majd arról mesélt, 2008-ig a sárvári tűzoltóságon dolgozott, oda szerelt fel, és ott látott el különböző beosztásokat. A folytatásban az igazgató hívására a megyei ügyeletre került, ahol tapasztalt szakembereket kerestek.
– Abban az időben lettem a Vas Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke is és praktikusnak tűnt, hogy a felkérést elfogadjam. Ez 2012-ig volt így, majd az akkori igazgató egy frissen alakult megyei főügyeleti osztály élére nevezett ki. Különleges feladat volt, amire nem volt előttünk példa. Az általunk készített normákkal nagy elismerést vívtunk ki, sok fejlesztés történt a megyében ennek köszönhetően, amit azóta máshol is átvettek – összegzett, majd áttért arra, hogy jutott el a mostani beosztáshoz: – jött az igazgatói felkérés, Király Lajos ezredes nyugállományba vonulása kapcsán, úgy gondolta, hogy alkalmas lennék a feladatra itt Körmenden. Ez egy jó lehetőségnek bizonyult, így a szolgálati időm végére, és tudtam, hogy a körmendi kollégák egy nagyon összetartó társaság, számomra pedig fontos a csapatmunka, hiszen együtt tesszük a dolgunkat. Július 1-je óta vagyok Körmenden, ami igazán nagy öröm számomra. Nyilván az első héten óvatosan figyeltek, de mindenkinek hangsúlyoztam, hogy közösen dolgozunk az eredményekért és azóta látom, hogy minden az elképzeléseim szerint alakul.

–Milyen ötletei , tervei vannak a körmendi állománnyal és az itteni kirendeltséggel?
– A laktanya 2018-ban egy nagy felújításon esett át, de kisebb módosításokra szükség lesz még. Amikor beléptem az ajtón, egyből feltűnt, hogy nagyon hiányzik innen egy Szent Flórián szobor. Szinte minden laktanya előtt áll egy és egyetértettek a kollégák is, hogy jó volna ide Körmendre is állítani egyet. Ezzel az épület jellegét kívülről is megtámogatnánk és megemlékezni, koszorúzni is lenne egy méltó hely. Bár a fogadó térben van Körmenden is egy kisebb szobor, de fontosnak tartottam, hogy legyen erre egy kijelölt hely az épület előtt is. Ahol egyébként ott van a kocsifecskendő is, amit fel is kell újítani. Terveink szerint a körmendi kirendeltségen dolgozók egy bizonyos összeget befizetve vennék meg a szobrot, én azt gondolom, ez fontos célkitűzés és a csapatot is jobban összekovácsolja. Reményeim szerint a kocsifecskendő is ezzel egyidőben megújul és jövő tavasszal át is adhatjuk Szent Flórián nap környékén. De ez sak egy példa. Van még bőven tennivaló. Szentgotthárdon is van egy Őrs, ami az Opel gyár területén van. Ott régóta nem volt felújítás. A szolgálatot teljesítő tűzoltóknak a körmendi és a szentgotthárdi őrs között komfortfokozatban elég nagy a kontraszt. A feladatunk az, hogy mindkét helyen a 21. század elvárásainak megfelelő körülmények legyenek a dolgozóknak.  Korszerűsítésre van szükség, van tehát tennivaló, de nem csak ezen a téren. Hazánkban elindul egy új gépjárműfecskendő fejlesztési program. Bizakodó vagyok, hogy ebben is részt vehetünk, de lennének más fejlesztéseink is.

–Rengeteg az együttműködő partner a körzetben is, gondolok az önkéntes szervezetekre. Hogy látja velük a jövőt?
– Valóban rengeteg önkéntes tűzoltó egyesülettel vagyunk kapcsolatban. Azt el kell mondani velük kapcsolatban, hogy különféle használhatóságnak, feltétel rendszernek megfelelve, különféle kategóriákat tudnak teljesíteni.  A körmendi részben széles a portfólió, hisz ha a legmagasabb szintet nézem ott az Őriszentpéteri Önálló Beavatkozó Önkéntes Tűzoltó Egyesület, vagy a hármas kategóriás kisebb egyesületek, akik  agyományőrzésre vannak berendezkedve. Itt a nyugati országrészben az önkéntes tűzoltó egyesületeknek nagy hagyományai vannak és ezeket  a hagyományokat éltetni kell, ebben vagyunk mi is érdekeltek. A helyben lévő embereknek ezeket maguk között kell megszervezni mi csak támogatjuk, segítjük, adott esetben bátorítjuk őket, vagy ha valami pályázati lehetőség adódik a katasztrófavédelmen belül, akkor azok felé terelgetjük őket.  jelenleg épp a nyertes pályázatoknak a támogatási előleg lekérése zajlik, ebben is közreműködünk.

–Van valami olyan a körmendi kirendeltségben, ami miatt akár országosan is különlegesnek számít? Legyen az a felszereltség vagy a helyi adottságok miatt.
– Körmenden van egy motorcsónak,  amit mi kishajónak nevezünk. Ez most pont feladatot ad, hiszen megváltozott a besorolása és a kollégáknak hajós kezelői vizsgát kell tenniük a használatához. Van kilenc motivált kolléga, aki ezt a feladatot vállalja is és megtaláltuk azt az oktató szervezetet, akik teljesen térítésmentesen elvállalták az oktatást itt Körmenden. Példának okáért a Rába kapcsán ez az egyik olyan specialitás, ami adott esetben nekünk itt más feladatokat jelent, mint mondjuk egy sárvári vagy egy szombathelyi állománynak. Az is tény, hogy itt az embereknek  a felelősségérzete egy kicsit talán jobb, fokozottabb, hiszen nincs annyi meggondolatlan tűzeset meg káresemény, mint amennyit a megyei igazgatósági létemből kifolyólag láttam. Szombathely környékén nagyobb rongálással járó vagy nem odafigyelésből adódó tűzesetek vannak. Itt azt gondolom Körmend környékén nem ez a helyzet, maradjon is így.

– Ezt statisztikai adatok is alátámasztják? Van erre vonatkozó adat?
Van statisztika is, de tapasztalatok alapján is azt tudom mondani, hogy az emberek felelősek a környezetükért, látszik rajtuk, hogy a magukénak érzik és szimbiózisban élnek vele, ami szerintem teljesen jó. Nagyvárosi szemmel talán érthetetlen néhány embernek.

– Ez az új megbízás mekkora változást hozott az ön életében?
Minden bizonnyal más és nehéz is jó választ adni, hiszen ki kellett lépnem a komfortzónámból. Ki kellett lépni abból a közösségből, aminek a vezetését végeztem. Más jellegű a feladat, inkább egy kicsit magasabbról irányítani, vezetőkkel lenni. Én azt gondolom, hogyha ez így megy tovább, mint ahogy ebben a két hónapban, akkor teljesen jó lesz és egyre jobbá válik.

SZD
FOTÓ: SZD
Körmendi Híradó




 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-18 16:20

Kosárlabda Diákolimpia Országos Elődöntője Körmenden

Továbbjutott az Olcsai csapataTovább

2024-04-18 15:56

Áramszüneti tájékoztató

Új fogyasztó bekötéseTovább

2024-04-18 10:42

Szavalóverseny a Költészet Napja alkalmából

Nevezési határidő: április 22.Tovább

2024-04-18 10:34

Gyermek Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

2024-04-17 20:49

Körmend Vándortábor

2024. július 26. - augusztus 1.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink