Hírek, aktuális / Átélhettük az együtt töltött idő örömét

2022-08-31 09:03:34
A korábban megszokott elemekkel tért vissza az esemény: a színházi előadás mellett koncertekkel, táncházzal, családi programokkal várták az érdeklődőket, de nem maradt el a tűzijáték sem
 
Átélhettük az együtt töltött idő örömét- tizenkilencedik alkalommal hívták életre augusztus 18 és 20-a között a Körmendi Napok programsorozatát


Három napon át tartott a Körmendi Napok idei programsorozata. Volt szabadtéri színház, visszatértek a Rába-parti programok, fellépett Vas megye két ismert zenekara a Soulwave és a Zaporozsec. A hagyományőrzés is nagy szerepet kapott, a kastély oldalkertjében felállított múltidéző  élménytáborban a Batthyány Lovasbandérium volt a házigazda. A nemzetközi néptánc gálán pedig a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes fogadta vendégeit.

Körmendi napok 2022-es eseménysora. A házasságról szó sem lehet című vígjátékot a Batthyány kastély udvarán nézhette meg az érdeklődő közönség. Másnap, augusztus 19-én hagyományőrző csapatok  felvonulásával vette kezdetét Szent István napjának előestéje. A felvonulás előtt Hadnagyné Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója emlékszalagot kötött minden csapat zászlajára. Eztán a várost kettészelő Rába folyó partján hagyományőrzők tartottak bemutatót, ahol felidézték többek között az 1664-es körmendi csatát. Narrátorként a házigazda Batthyány Lovasbandérium tagja, Stránczli Attila vezette vissza a közönséget a néhány száz évvel ezelőtti eseményekbe, bemutatva a viseleteket, a  harcmodort és az egyes harci alakulatok mozgását. A házigazdán kívül a Kőszegi Darabontok, a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium, a Gölbasi Vitézei Egyesület  atáról, a Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium Gyulakesziről, a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége, a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Múltunk és Jövőnk  gyesület Tatáról és a nagycenki Nyugati Vármegye Vitézlő Rendje Hagyományőrző Egyesület vett részt a bemutatókon.


Hagyományőrzés
Este nyolc órakor megszólaltak az Árpád-házi Szent Erzsébet templom harangjai, majd a Himnusz csendült fel, közben az Y09 Postagalamb Sportegyesület galambjait röptették a magasba. Ezután Bebes István, Körmend polgármestere mondott beszédet a nemzeti ünnep alkalmából. A városvezető köszöntötte  a megjelenteket, köztük V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, majd Szent István életéről és fiához írt intelmeiről beszélt.
– Eljöttünk ide, hogy ünnepeljük azokat, akik előttünk jártak az úton, és annyi balszerencse és viszály után életük munkájával felépítették, megtartották a várost, hazánkat és a magyar nemzetet. Nem utolsósorban azért  jöttünk, hogy erőt merítsünk, lelkesedjünk, hiszen erre a múltra minden hibája és balszerencséje mellett büszkének kell lennünk – fogalmazott a polgármester, majd arra is kitért, hogy a Körmendi Napok mindig a helyi és a meghívott hagyományőrző közösségek nagy ünnepe. -Ebben az évben újra visszatérhettünk az ünnepléshez, átélhetjük az együtt töltött idő örömét, a körmendi közösségekhez tartozás jó érzését, újra megélhetjük, hogy mindig, mindenütt jó körmendinek lenni – mondta.

Széles műfaji paletta
Kenuval érkezett az új kenyér, amelyet Kiss László plébános szentelt meg, majd Bebes István polgármester kínált körbe. A csónakfelvonás Auer Miklós makettjével indult, majd érkezett a többi vízi jármű is: a szombathelyi Weking Sport és Közhasznú Egyesületé, a Csörötneki Rábarátok Víziturisztikai Szabadidős és Sportegyesületé, a molnaszecsődi Árvíz presszóé, a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumé és a Körmend Woman Basketball Clubé.
A Rába-parti program zárásaként nagyszabású és látványos tűzijáték következett – immár az ötvennyolcadik -, majd a Szabadság téren és a Batthyány-kastély udvarán folytatódott a program. Előbbi helyszínen Vas megye két ismert és elismert zenekara a körmendi Soulwave és a szentgotthárdi Zaporozsec adott koncertet, a várudvar pedig a hagyományos Nemzetközi Néptáncgálának adott helyet. A rendezvény házigazdája a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes volt. A hagyományőrző csapatok tábori életét éjszakába nyúlóan lehetett tanulmányozni a kastély oldalkertjében, emellett hosszú nyitva tartással állt a látogatók rendelkezésére a dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum is, ahol rengetegen fordultak meg az este, éjszaka folyamán.
A nemzeti ünnepen, augusztus 20-án ismét kitárta kapuit a hagyományőrző élménytábor, a csapatok bemutatójára több százan voltak kíváncsiak. Közben jött az eső, a vihar, de ez nem szegte kedvét a közönségnek, különösen a gyermekes családoknak. Volt óriás buborék show, Csipi-Csupi bábszínház a Szamóca színházzal, zenés-énekes gyerekműsor. Délutántól az időjárás miatt a Batthyány Örökségközpont belső tereibe szorultak a programok a Szabadság térről. Itt adott koncertet a ska zenét felvonultató szombathelyi Kugler zenekar is. Az estére meghirdetett Dánielfy Gergő és az Utazók koncert elmaradt, ezt a szervező intézmény, a Körmendi Kulturális Központ tájékoztatása szerint később pótolják.
Az államalapítás ünnepén Kiss László plébános áldotta meg az új kenyeret az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban a hagyományos szentmisén. Az oltár körül segédkezett az egyházmegye három papnövendéke is:  Bodorkós Áron kéthónapos gyakorlatát kezdte a körmendi plébánián, ő mondta a szentbeszédet, Rákos József és Rátkai István pedig szeptemberben kezdik ötödik évfolyamukat a szemináriumban.
A megszentelt kenyeret a szentmise végén Bebes István polgármester szegte meg, mise után a hívek vihettek el belőle, ki-ki gondolva családtagjaira. Az ünnepi alkalmon közreműködött a Városi Vegyeskar.

 
Körmendi Napok 2022 - Képgalériák
 
 


TJ
FOTÓ: JT
Körmendi Híradó




 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

2024-04-23 08:53

Szurkolói ankétot tartottak Körmenden

A szurkolók nem maradtak adósak a kérdésekkel.Tovább

2024-04-23 08:43

A körmendiek számíthatnak rájuk

évértékelő közgyűlésTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink