Hírek, aktuális / Több száz táncos látványos felvonulása volt Körmenden

2022-06-13 15:46:43
Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál a nemzeti összetartozás jegyében
 
Több száz táncos látványos felvonulása volt Körmenden

A népművészeti közösségek egynapos Kárpát-medencei ünnepén mutatták be az immár öt éve működő Csoóri Sándor Program eredményeit Körmendtől egészen Csíkszeredáig.

A Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált idén első alkalommal szervezték meg a Kárpát-medence harminc helyszínén, aminek egyik helyszíne Körmend volt. Az azonos programpontokkal megvalósuló nagyszabású rendezvény közel 20 000 táncos, zenész és kézműves részvételével valósult meg egy időben. Fontos örökség A Csoóri Sándor Program segítségével már megfelelő forrással gazdálkodhatnak a Kárpát-medencében működő néptáncegyüttesek, népzenei együttesek és kézműves közösségek. A fesztivál célja, hogy a nagy nyilvánosság előtt megmutassa az öt évvel ezelőtt elindult program eredményeit, a népművészeti mozgalom kiemelkedően magas színvonalát, résztvevőinek sokaságát. Most szombaton sok ezer népviseletbe öltözött néptáncos részvételével  zajlott istentisztelet, majd
közös tánc.
Igazi látványosság volt a néptáncosok, népzenészek felvonulása, a közös ének és körtánc. Körmenden Vas megye 12 táncegyüttese és 8 zenekara- énekegyüttese várta az érdeklődőket. A fesztivál a délutáni órákban, egy ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ezt követően a táncosok együtt vonultak a főtérre, ahol Csoóri Sándor Virágvasárnap című versét szavalták el közösen, majd egy össznépi örömtánccal folytatódott a program. Magas fokú hagyományőrzés Az eseményt megnyitó gondolataiban Belencsák István, Körmend alpolgármestere felelevenítette a körmendi néptáncos hagyományokat. – A közös munka, a közös cél erős, összetartó közösséget kovácsol – mutatott rá, majd azzal folytatta, a településen több mint ötvenéves múltja van a néptáncnak, ami nem jöhetett volna létre anélkül, ha az együttes mindenkori tagjai nem töltenek együtt sok-sok időt, ami tánctanulással, próbákkal telt.
A fesztivál szereplőinek látványos közös tánca után a Batthyány-kastély udvarán a májusfa-kitáncolás hagyományát is felelevenítették a résztvevők. A vasi néptáncegyüttesek, népzenei együttesek színvonalas repertoárral készültek a szabadtéri színpadon, a gálaműsort pedig táncházi mulatság zárta.

SZD
Körmendi Híradó

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

2024-04-23 08:53

Szurkolói ankétot tartottak Körmenden

A szurkolók nem maradtak adósak a kérdésekkel.Tovább

2024-04-23 08:43

A körmendiek számíthatnak rájuk

évértékelő közgyűlésTovább

2024-04-22 18:00

Választási hírek

nyilvántartásba vételi határozatokTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink