Hírek, aktuális / Tízéves jubileumot ünnepelt a körmendi 3F-K Fotóklub

2022-01-18 10:35:40
Minél több fiatalt szeretnének bevonni a fotózás izgalmas világába
 
Tízéves jubileumot ünnepelt a körmendi 3F-K Fotóklub
 
Megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepelte a 3F-K Fotóklub. A jubileum alkalmából kötettel is jelentkezett a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár égisze alatt működő, színvonalas alkotó munkát végző klub tagsága. A tízéves fotóklubot Bebes István polgármester is köszöntötte, és elismerő szavakkal méltatta a fotósok tevékenységét.

Először 2011. február 16-án Horváth Endre fotóművész kiállításán hangzott el a kérdés, hogy miért nincs Körmenden fotóklub? Három elkötelezett fotós – Fekete Tamás, Jámbori Tamás és Klemencsics Sándor – elhatározása nyomán hamarosan felhívást tettek közzé helyi fotóklub alapításáról. Az első alkalommal  több mint húszan gyűltek össze a kulturális központ Berzsenyi utcai épületében, többnyire amatőr fotósok.
A fotóklub célja a fotográfia népszerűsítése, a vizuális kultúra értékeinek ápolása, fejlesztése, a helyi társadalmi események dokumentálása, az épített és természeti környezet megörökítése, fényképészeti ismeretek oktatása, elsajátítása, a fotókultúra gyarapítása, a klubtagok fotóművészeti alkotó munkájának támogatása – hangzott el tíz éve az alakuló összejövetelen.

Változatlan célok
– A tíz éve működő 3F-K Fotóklub az alapításkor kitűzött céljait követve törekedett a vizuális és főleg a fotókultúra értékeinek megismertetésére valós és virtuális kiállítások megtekintése révén. A tervek között szerepelt a helyi társadalmi események dokumentálása, a természeti környezet megörökítése, a tagok fényképészeti ismereteinek bővítése, a klubtagok fotóművészeti tevékenységének elősegítése is, ezeket is sikerült megvalósítani. Szerveztünk fotótúrákat, utaztunk fotókiállításokra. Fotóztunk a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és a Kastélyszínház Társulat előadásain, próbáin, illetve helyi kulturális és sportrendezvényeken. Évente rendeztünk tagjaink alkotásaiból fotókiállításokat – kezdte az összegzést Fekete Tamás, majd azzal folytatta, a koronavírus-járvány miatt az utóbbi évben a társas  összejöveteleik nagyobb részét a virtuális térbe  kellett áthelyezniük, de az internet révén így is kapcsolatban maradtak egymással, és bővítették fotós ismereteiket. Több taguk magyar (MAFOSZ) és nemzetközi (FIAP, PSA) fotóművészeti diplomát szerzett tevékenységével. Leszögezte: a következő tíz évben is az alapításkor megfogalmazott céljaik mentén kívánnak tevékenykedni. – Célunk, hogy  bővítsük vizuális műveltségünket és minél több fiatalt bevonjunk a fotózás izgalmas, semmihez sem fogható alkotó tevékenységébe – mondta Fekete Tamás, a klub egyik oszlopos tagja.Minden kép egyedi
A klub még az alakulás évében, vagyis 2011-ben bemutatkozhatott az első úgynevezett gombostűs kiállításon, amelyet minden évben újabb és újabb tárlat követett. Az alkotó kedv ugyanis töretlen a  klubtagoknál, mindig mást és mást mutatnak meg szűkebb és tágabb környezetükből. Látnak és meglátnak dolgokat, megörökítenek pillanatokat maguknak és mindnyájunknak. Átmenekítik a múltat és a jelent a jövőbe, úgy, hogy közben a saját személyiségüket is belecsempészik egy-egy alkotásba. Ettől lesz minden kép egyedi, még ha a téma sokszor ugyanaz is. – Mi az, ami megkülönbözteti a könyvben szereplő fényképészeket tőlünk? Sokáig lehetne sorolni. Nem csupán az, hogy képeiket nagyon is tudatosan készítik, beállításokon, nézőpontokon variálnak, fényekkel játszanak, professzionális  eszközöket használnak, külön hangsúlyt fektetnek az utómunkálatokra. Még csak nem is az, hogy témáik ugyan gyakorta azonosak a miénkkel, mégis valami egészen mást láttatnak.
Sokkal inkább attól különlegesek, hogy köztünk, velünk élnek e város falai között, mégis kitűnnek  közülünk. Többen azzal, hogy alkotásaikkal sokféle megmérettetésen is részt vesznek, így a különböző díjátadókon mind gyakrabban hangzik el Körmend neve is a készítő mellett. Mások azzal, hogy olyan izgalmas pillanatokat kapnak el, amelyekre mi képtelenek lennénk, hacsak a véletlen nem játszana az objektívünkre. Ők azok, akik jeles napokról, kitűnő eseményekről adnak számot képeikkel, többször olyanokról, amelyeken mi is jelen vagyunk. Segítenek követni a változásokat, a mozgásokat és  megfigyelni a statikusságot. Ismerős és ismeretlen helyszíneket, arcokat, mozdulatokat zárnak a kép picinyke pixelkapszulájába, mintegy újraértelmezve azokat – írta a 3F-K Fotóklubról megjelent könyv előszavában Hadnagyné Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója.

A 2021 karácsonyára megjelent jubileumi kötetben tizenhét klubtag mutatkozik be, név szerint Bedőcs Gyula, Benkő Bea, Fekete Tamás, Gazsi Margaréta, Jámbori Tamás, Jene Sándor, Károlyi Barnabás, Klemencsics Sándor, Kukor-Vilics Eszter, Lakosi Miklós, Major Lívia, Móricz Péter, Pál János, Pálóczi Zsuzsanna, dr. Yi-Xiao Bai, Vörös Péter és Wagner Hajnal.TJ
FOTÓ: ARCHÍV

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2022-05-20 15:13

Tájékoztató

távhő vezeték javításárólTovább

2022-05-20 09:47

Áramszüneti tájékoztató

2022.06.23.Tovább

2022-05-20 09:42

Szabadidős lovas verseny

NádasdTovább

2022-05-20 09:17

Éjfélkor jár le a határidő

NAV tájékoztatóTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink