Hírek, aktuális / Szén-monoxid-érzékelő átadás

2023-03-23 15:22:02
Szén-monoxid-érzékelő átadás

A szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyegető tényező a lakosság körében. Nemcsak a fűtés miatt, hanem a nyílt égésterű vízmelegítők működésekor is keletkezhet szén-monoxid, meleg vizet pedig egész évben használunk. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése és a szén-monoxid-érzékelők hasznosságára történő figyelemfelhívás a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik kiemelt és állandó visszatérő feladata. Ennek apropóján a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság és a Tűzoltás-Mentés Alapítvány támogatásával 19 db megbízható szén-monoxid-érzékelőt szerzett be. A készülékeket a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. és a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat képviselői március 23-án, a sajtó jelenlétében vehették át az igazgatóságon.

Idén eddig 9 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. Ezeken a kárhelyszíneken nem sérült meg senki és nem is vesztette senki sem az életét szén-monoxid-mérgezésben. Nem mondható ez el a 2022. évről. A tavalyi évben összesen 32 esetben vonultak a Vas vármegyei tűzoltók szén-monoxid miatt, 6-an szenvedtek valamilyen mértékű szén-monoxid mérgezést 2 emberen viszont már nem lehetett segíteni. A tavalyi első ilyen eset 2022. február 15-én reggel történt. Fél kilenckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Vas vármegyei Csöngén, egy ember nem ad magáról életjelet. A bejelentő elmondta, hogy a Zrínyi Miklós utcai ház ablakán át észrevette, hogy a szomszédja az ágyon fekszik és semmire sem reagál. Öt sárvári tűzoltó egy járművel vonult a helyszínre, ahol légzőkészülékben behatoltak a családi házba, az ágyon fekvő emberen azonban már nem lehetett segíteni. A tűzoltók magas szén-monoxid-koncentrációt mértek a szobában. A mérgező gáz azért jött létre, mert egy nyílt lánggal működő fűtőeszköz, egy sziesztakályha működött a hálószobában, az ajtók, ablakok pedig be voltak csukva. A másik eset 2022. december 2-án késő este történt. Fél tizenegy körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelem ügyeletére, amely szerint halálos füstmérgezés történhetett Vas vármegyében, Horvátzsidányban. A tűzoltók kivonultak a Kőszegi utcában fekvő családi házhoz, amelynek egyik szobájában találták meg az áldozatot. A családi házban egy öntöttvas kályhával fűtöttek, amelynek a füstcsöve az illesztéseknél több helyen is eresztett. A tűzoltók rekonstruálták az esetet és begyújtottak a kályhába. A hibás füstcsőből több helyen is füst szivárgott a szobába, feltehetően ez vezetett a tragédiához.
A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.
Azok a berendezések amelyek nyílt égésterűek, vagyis a szoba levegőjét használják az égéshez, szellőzőkön és az ajtók és ablakok légrésein keresztül juthatnak oxigénhez. A lakásban lévő por és a pára szennyezi a tüzelőberendezés hőcserélő felületeit és gátolja az égéstermék elvezetését, ami szintén kedvez a szén-monoxid keletkezésének. Kifejezetten javasolt a gázfogyasztó-berendezéseket évente szakemberrel felülvizsgáltatni, ez egyébként a berendezések olcsóbb üzemeltetéséhez is hozzájárul. Gyakori, hogy a szellőzőrácsokat takarékossági szempontok miatt letakarják, ami roppant veszélyes. Fogadjuk meg a régi tiltó táblák tanácsait: a szellőzőnyílások eltakarása tilos és életveszélyes!

A mérgezéses esetek körülbelül egynegyede a fürdőszobában következik be, hiszen az ilyen helyiségek alapterülete és légtere jellemzően kicsi. A vízmelegítő, vagy a kazán működése során elhasználja a helyiség levegőjét, ezért nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő szellőzéséről gondoskodni. Ha letakarjuk a szellőzőt, máris életveszélyes állapotot teremtettünk. Az egyéb épületgépészeti berendezéseket – páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, szárítós mosógép – is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek szintén a lakás levegőjét használják. 

Mivel a szén-monoxid-mérgezések gyakorisága megnő a téli időszakban, így tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, pedig az év egészében jelenlévő veszélyről van szó. A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza:
  • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása
  • A nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított
  • Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés 
A katasztrófavédelemhez a mérgező gázzal kapcsolatban beérkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látható, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Tavaly például azokban a lakásokban, ahol volt érzékelő, nem történt haláleset. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. A katasztrófavédelem weboldalán évek óta elérhető a megbízható és a kerülendő szén-monoxid-érzékelők listája. Külön listán szerepelnek a megbízható készülékek, és azok is, amelyek működése nem felel meg az elvárt színvonalnak, így hamis biztonságérzetet adnak. A pozitív lista most új készülékkel bővült. A készülékek nem örök életűek, szavatossági idejük van, amely minden érzékelőn fel van tüntetve. Ha ez lejárt, érdemes új készüléket vásárolni. 

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évről-évre nagy hangsúlyt helyez arra, hogy népszerűsítse a szén-monoxid és a füstérzékelőket. Tette ezt az elmúlt évben is nyereményjátékok alkalmával és szociálisan rászorulóknak való eszközátadásokkal. A tavalyi évben a füstérzékelők átadása, idén pedig a szén-monoxid-érzékelők átadása áll a középpontban. A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az ELTE Savaria Egyetemi Központ együttműködésének köszönhetően egy nyereményjáték keretében igyekezett az ifjúság és az intézmény oktatóinak szén-monoxid-érzékelők és füstérzékelőkkel kapcsolatos ismereteit felmérni 2022. évben. A nyeremény egy füstérzékelő volt, amit még novemberben Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa és Lakatár Gábor tűzoltó alezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese adott át a szerencsés nyertesnek. Szociálisan rászoruló családoknak is jutott az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által biztosított füstérzékelőkből. A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezetének együttműködése keretében két szociálisan rászoruló családhoz és az Evangélikus Mózeskosár Nevelőszülői Hálózat két nevelőszülője részére is átadásra kerültek készülékek. Ezek mindegyike nemes célt szolgál.



Vas VMKI



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

2024-03-27 10:18

AGORA–Savaria Filmszínház műsora

2024. március 28. - 2024. április 3.Tovább

2024-03-27 09:09

Így lesz tökéletes a húsvéti sonka

aranyszabályok és bevált praktikák!Tovább

2024-03-27 08:47

Betiltja a gázkazánokat az EU

Elfogadták a törvényjavaslatotTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink