Hírek, aktuális / Országszerte vert át vevőket – elfogták

2023-11-20 11:14:12
Országszerte vert át vevőket – elfogták
 
A Mátrix Projekt keretében göngyölítettek fel egy sorozatcsalást a kőszegi rendőrök, és vádemelést javasolnak egy budapesti férfival szemben.
A megalapozott gyanú szerint országszerte vert át vásárlókat az a fővárosi férfi, aki egy weboldalon hirdetett különböző munkaruházati termékeket és védőfelszereléseket. A vevők a termékeket előre utalással kifizették a megadott bankszámlára, azonban ezt követően az áru nem érkezett meg hozzájuk, és a hirdető is elérhetetlenné vált. A csaló összesen közel 1 800 000 forint kárt okozott. A kőszegi nyomozók a beszerzett adatok alapján azonosították a feltételezett elkövetőt, akit 42 rendbeli csalás vétsége, valamint nyolcrendbeli csalás bűntette miatt hallgattak ki. A nyomozás során a férfi bankszámláján lévő pénzt lefoglalták, így az általa okozott kár részben megtérült.

A Kőszegi Rendőrkapitányság az 50 éves budapesti férfi ellen folytatott eljárást befejezte, és az iratokat vádemelési javaslattal továbbította az ügyészségre.
A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet a webáruházakkal összefüggő csalások kapcsán.

Vannak olyan weboldalak, amelyek valóban áruk eladásával foglalkoznak, azonban a megrendelt cikk helyett silányabb minőségű termék érkezik, vagy egyáltalán nem is kap semmit a vásárló. Előfordul azonban az is, hogy egy webáruház pusztán adathalász oldal. Ezek a portálok többek között arról ismerhetők fel, hogy hosszú kiszállítási idővel dolgoznak, és kizárólag kártyás fizetésre adnak lehetőséget. Arra is csak úgy, ha a vevők előre utalnak.

Általában az a webbolt, illetve annak üzemeltetői azonosíthatatlanok, nem adnak meg telefonos elérhetőséget, és nem tüntetik fel székhelyüket sem.

Ne feledjék, a legfontosabb az online vásárlások esetén is az óvatosság és a tudatosság!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzéséről hasznos információk, aktualitások, tanácsok a KiberPajzs oldalán találhatók.


Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2023-12-04 11:24

Jó példával a biztonságért

Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra! Tovább

2023-12-04 09:47

Megjelent a Körmendi Figyelő Könyvek

Letölthető ittTovább

2023-12-04 08:42

Polgármesteri fogadóóra

a Városháza I. emeleti tárgyalótermébenTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink