Hírek, aktuális / Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny

2022-05-04 19:20:46

Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny

Körmenden 2022. május 4.-én a Városházán tartott sajtótájékoztatón ismertették az idei Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny programját. A sajtótájékoztatón felszólalt: Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnökeBebes István, Körmend Város polgármestereNagy László, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja, a régió szakmai képviselője.


Minden évben egyszeri alkalommal kerül sor az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyre, amit a Pálinkatörvényben foglaltak szerint a Pálinka Nemzeti Tanács kiemelt feladatként szervez.
Az idei versenyben szereplő pálinkák érzékszervi bírálatára 2022. május 23-25. között, Körmenden kerül sor, amihez "Pálinka Ünnepe" címmel helyi kampány és programsorozat is társul. 
A helyi érdeklődők, pálinkabarátok is bekapcsolódhatnak a hangulatos színtereken zajló programokba: több helyen lesz kóstoltatás, különböző városrészekben, vendéglátóhelyeken és a Batthyány kastélyban is, sőt nemcsak a pálinkára, hanem egyéb gasztronómiai, cukrászati érdekességekre is felhívják a rendezők a figyelmet.

A nagy körültekintéssel kiválasztott 27 pálinkabíráló személyről a Pálinka Nemzeti Tanács döntött, mivel a szervezetnek törvényben meghatározott kötelezettsége pálinkabíráló végzettséggel rendelkező bírák nyilvántartása is. A zsűritagok kiválasztása során fontos a részükről tanúsított elkötelezettség, és a szakmai professzionalizmus.
Országosan ez az egyetlen olyan szakmai verseny, melyre kizárólag kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkák nevezhetők, és az érzékszervi bírálatot minden esetben hatósági (NÉBIH) analitikai vizsgálat előzi meg. A versenyre csak magyar gyümölcsből, törkölyből készült és magyar szeszfőzdében előállított pálinkákkal lehetett nevezni.
A versenyre országosan negyvennél több pálinkaház, összesen több mint 340 pálinkával nevezett. A Körmend környéki régióból a szeszfőzdék közel kétharmada képviselteti magát, ami nagyon jó eredmény.

A bírálóbizottság az arany, ezüst, bronz minősítések mellett dönt még az Év Pálinkája és az Év Főzdéje díjról is. A díjak ünnepélyes átadására Budapesten, a Parlamentben kerül sor, ahol az Életműdíjasok is átveszik kitüntetésüket.
 
A körmendi "Pálinka Ünnepe" három napos programsorozat a kulturált pálinkafogyasztást népszerűsíti, a legtöbb helyszínen a kóstoltatásba a lakosság is bekapcsolódhat. Lesznek programok, amelyek "Pálinkázz Okosan!" címmel kerülnek megrendezésre, de fel kell hívnunk a figyelmét mindenkinek, hogy csak 18 éven felülieknek ajánlott. Ezeken az eseményeken regisztrációval, és visszaigazolt regisztrációval lehet csak részt venni. pálinkakóstoltatások során többször találkozhatunk a Batthyány család életében jellemző pálinkázási szokásokkal, múltidéző pálinkás történetekkel.
A régió vendéglátós szakembereinek meghívásával sor kerül a "Pálinka éjszakája" című gasztronómiai bemutatóra, ahol a vezetett pálinkakóstolás mellett különleges ételekkel is ismerkedhetnek.
Az országos verseny tiszteletére az egyik helyi cukrászda pálinkával készült süteményekkel bővíti kínálatát és a három napban bárki számára megvásárolhatók lesznek.
A programsorozaton belül "Pálinkák Pódiuma" címmel több - kóstolóval egybekötött rendezvényre kerül sor a Batthyány Kastélyban, ezekre elsősorban bírálók, szakemberek, helyi civil közösségek kapnak meghívást.
A verseny három napja alatt ingyenesen látogatható "non-stop" kóstolópult várja a város különböző pontján élőket.

Ezekről programokról, a regisztrációról a közösségi médiából, a helyi és regionális sajtóból, és a városban elhelyezett információs táblákról, plakátokról tájékozódhatnak részletesebben.
A 2022. május 23-25. között lebonyolításra kerülő esemény jelentőségét az adja, hogy az évente megrendezett országos verseny világszínvonalú bírálati rendszere, a magas szakmai kritériumok alapján kiválasztott 27 bíráló által kiadott minősítések hatására tovább emelkedjen a pálinkák minőségének színvonala.

Célunk, hogy az eseménysorozat Körmendről is messzire vigye ennek Hungarikumnak a patinás hírnevét, támogassa a minőségi pálinkafőzést, a kulturált pálinkafogyasztást.

A pálinka az elmúlt húsz esztendőben sikertörténetet írt, és minden feltétel adott hozzá, hogy a folytatás is hasonlóan eredményes legyen.
A pálinka ma is a megújulás pillanatát éli, egyre inkább a minőség és az elegancia számít, de ezt is jobban ismertté kell tenni.
A versenyek bizonyítják, hogy évek óta folyamatosan javul a pálinkák minősége, ez tükröződik a kiadott díjak számában és minőségében is.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny sajtónyilvános ünnepélyes megnyitójára 2022. május 23-án (hétfő) 10:30 órakor kerül sor, Körmenden Batthyány Kastélyban, ahol a meghívott protokollvendégek, szaktekintélyek mellett a 27 szakmai bíráló is részt vesz.



Fotó: Németh Zsolt

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-19 13:40

Így tekerd körbe a Földet egy nap alatt!

Április 20-21-énTovább

2024-04-19 10:08

Meghívó

főzőversenyreTovább

2024-04-19 09:54

Ébresztő Körmend

Idén is felkeltjük...Tovább

2024-04-19 08:13

Ülésezik Körmend Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

2024. április 25-én (csütörtökön) 8.00. órai kezdettelTovább

2024-04-18 16:59

A jáki Szent György-templom megáldása

2024. április 21-énTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink