Hírek, aktuális / Németh Zoltán útibeszámolóval tért vissza Körmendre

2022-05-26 09:00:11
Nem mindenkinek való India – Németh Zoltán útibeszámolóval tért vissza Körmendre
 
Különleges látószögből mutatták be a dél-ázsiai országot
 
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Körmendi Csoportja soron következő tavaszi összejövetelén India volt fókuszban. Az érdeklődők, az India a magyarok szemével című előadást Németh Zoltán, celldömölki plébános tolmácsolásában hallhatták.
 


A Batthyány Örökségközpont aulája zsúfolásig megtelt, ami nem véletlen, hiszen a térségben Németh Zoltán nem ismeretlen. Sokáig az Őrségi Esperesi Kerület esperese volt, majd egészen 2017-ig Körmenden látta el plébánosi feladatait. Szerették és tisztelték az itt lakó hívek. A mostani vetítéssel kísért előadásban egyik útitársa, a körmendi Báger Szabolcs is bekapcsolódott. Ő ugyanis szintén ott volt abban a hat fős társaságban, akik 2018-ban keresték fel Tete Remis atya Indiában élő családját. A történethez tartozik, hogy Remis atya verbita szerzetesként korábban szintén városunkban teljesített lelkipásztori szolgálatot.

India vallási háttere 
Negyvenmillió katolikus él a távoli országban, ami a lakosságnak alig több, mint 2%-a, a többi hindu és muszlim vallású ember. Kéthetes ott tartózkodásuk során nem tapasztaltak keresztényüldözést. Amikor katolikus iskolákban jártak, maximális tisztelettel vették körül őket. Ezekben az iskolákban nem a kereszténységre, hanem emberségre tanítanak, mert a diákok között sok a más vallású. A szállásuk utazásuk során három verbita rendházban és egy kapucinus kolostorban volt. Látták a gazdagság és a szegénység mély ellentétét. Hosszú repülőútjuk végén, Delhiben, kétszáz méterrel a város fölött nem láttak semmit a városból a hatalmas por és szmog miatt. Az időjárás nem kedvezett túlzottan a kirándulásnak, mivel árnyékban is 48 fokot mértek, ennek ellenére több helyen jártak. Először India északi részével ismerkedtek. Rácsodálkoztak a baloldali közlekedésre, és a szent tehenek miatt gyakran leálló forgalomra. Ott ugyanis meg kell várni, amíg az állat elsétál.

Kulturális örökség
Érdekesség, hogy az indiai katolikus templomok többségének Jézus Szíve a titulusa. A papok ülve miséznek, így e kis társaságban lévő papok is így tartják miséiket. Gandhi sírját is felkeresték, de a Tádzs Mahalban is jártak. Voltak a Lótuszvirág templomban is, ami a megbékélés temploma, és valamelyik ablakán mindig besüt a nap. A második hetet ezer  kilométerrel arrébb, Kelet-Indiában töltötték. Természetesen Remis atya falujába is eljutottak, és megismerkedtek a családjával, akik külön a számukra szervezett programmal várták őket, és igazi kis nép ünnepélyt tartottak szeretetük és megbecsülésük jeléül. Egykori iskoláit, a felszentelésének, új miséjének helyét és a szolgálati helyeit is meglátogatták. Utolsó állomásuk Kalkutta volt, ahol Teréz Anya sírjánál imádkoztak. A hazatérés örömteli volt- hiszen mindenhol jó, de legjobb otthon- és Németh Zoltán azt a következtetést vonta le, hogy számára elég volt egyszer elutazni Indiába, útitársa Báger Szabolcs azonban még gondolkodik azon, hogy évek múlva esetleg ismét felkeresi az országot, hogy láthassa a fejlődést.

CST
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó

 









 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-20 08:22

Egy nap azért, hogy később még sok legyen

Ismeretátadó, egészségmegőrzési tanácsokTovább

2024-04-20 08:13

Palavesszőtől a digitális tábláig

kiállításnyitóTovább

2024-04-20 08:10

50 éves jubileumi gála

MeghívóTovább

2024-04-20 08:07

Sok kicsi sokra megy

SZJA 1 %Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink