Hírek, aktuális / Mostantól sikeres online vizsga nélkül senki sem drónozhat!

2021-02-07 10:08:08
Mostantól sikeres online vizsga nélkül senki sem drónozhat!

Február 2-án megjelent a Magyar Közlönyben a drónok használatára vonatkozó rendelet. Nem csak a hobbidrónosok számára, hanem a mezőgazdaságban dolgozók számára is fontos változások léptek életbe: sikeres online vizsga és regisztráció nélkül nem lehet használni ezeket az eszközöket!
A drónozással összefüggő alapfogalmakat és alapszabályokat a légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tartalmazza. Ezt a törvényt tavaly év végén módosították: belekerültek a drónhasználatra vonatkozó szabályok is.
 
Miért kell szabályozni a drónok használatát?
 
A magyar és az uniós szabályok célja a biztonságos drónhasználat elősegítése azzal, hogy repülési szabályokat, oktatási követelményeket, regisztrációs kötelezettséget, illetve egyéb szabályokat határoznak meg, amelyeket gyakorlatilag minden drónhasználónak ismernie kell, és maradéktalanul be is kell tartani – olvasható a legter.hu oldalon.

drón
Minden olyan drónt, ami nem számít játéknak, regisztrálni kell! – Fotó: pixabay
 
Pontosan mi számít drónnak?
 
Drón a hivatalos elnevezés szerint pilóta nélküli légijármű: a vonatkozó EU rendelet meghatározása szerint bármely olyan légijármű, amely a fedélzetén tartózkodó pilóta nélkül üzemel vagy amelyet ilyen üzemmódra terveztek, és amely önálló vagy távirányítással történő üzemelésre képes.

Ennek megfelelően drónnak minősülnek a leggyakrabban alkalmazott multirotoros és merevszárnyú távvezérlésű eszközök, a helyből felszálló drónok (VTOL), de ide sorolhatók a modellrepülőgépek, az RC helikopterek, valamint a nagyon kis méretű, kamera nélküli játékok is, amelyeket bármely játéküzletben vagy szupermarketben lehet megvásárolni.
 
Drónhasználati szabályok
 
Hogy kire milyen szabály érvényes, a használt eszköz típusa határozza meg.

Nyílt kategória

  • A drón legfeljebb 120 méterre távolodhat el a földfelszín legközelebbi pontjától.
  • A távpilótának segédeszköz, például távcső nélkül folyamatosan látnia kell a drónt.
  • A drónt semmilyen körülmények között nem szabad embertömeg fölé reptetni és lehetőség szerint a külső személyeket sem lehet megközelíteni, továbbá kerülni kell azokat a helyszíneket, ahol a drónozás tilos.

Speciális kategória

  • A 25 kg-nál nagyobb tömegű drónok tartoznak ebbe a kategóriába.
  • Használata elsősorban több kilométer hosszú vezeték-ellenőrzés, autópálya vagy más vonalas létesítmény felmérése során történik, amikor nem látjuk a drónt a teljes művelet alatt.
  • Ebben a kategóriában művelettípustól függően bejelentés vagy engedély beszerzése szükséges.
A bejelentést az Innovációs és Technológiai Minisztérium felé kell megtenni, illetve az engedélyt is ettől a szervezettől kell kérni. A speciális kategóriában való működtetés feltétele minden esetben, hogy az üzembentartó egy kockázatelemzést végezzen, ennek elkészítéséhez javasolt egy szakértő bevonása.

Engedélyköteles kategória

  • Embertömeg fölé reptetett drónokról van szó, például egy fesztivál esetén
  • Ebbe a kategóriába tartozik, ha a drón segítségével áru vagy személyszállítás valósul meg, esetleg vegyi anyag kiszórása történik. A mezőgazdaságban alkalmazható drónokat is ide lehet sorolni valószínűleg.
  • A drónt hatósági tanúsítás alá kell vetni.
Az ilyen tevékenység végzéséhez sokkal mélyebb elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása szükséges, továbbá a műveletet végző szervezetnek egyedi eljárásokat kell kidolgoznia a drón biztonságos működtetéséhez.


Drónok regisztrációja
Minden olyan drónt, amely nem minősül játéknak, regisztrálni kell, azaz, ha az alábbi feltételek közül bármelyik teljesül:
  • meghaladja a 120 grammot vagy
  • rendelkezik adatrögzítővel vagy
  • a távpilótától messzebbre repül, mint 100 méter.
A regisztrációt várhatóan a Közlekedéstudományi Intézet hivatalos oldalán lehet majd megtenni.

Online vizsga minden drónhasználónak kötelező!

Az Uniós szabályozás szerint alapkövetelmény egy 40 db feleletválasztós kérdésből álló vizsgán való megfelelés, melynek témakörei: repülésbiztonság, légtérkorlátozások, légiközlekedés szabályozása, emberi teljesítőképesség határai, operatív eljárások, általános UAS ismeretek, magánélet tiszteletben tartása és az adatvédelem biztosítása, védelem.
A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a a drónpilóta képzéshez és vizsgáztatáshoz az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) engedélye kell. A korábban elvégzett képzések nem váltják ki az új tanfolyam elvégzését és a vizsgázást!

A Magyar Közlöny drónhasználatra vonatkozó rendeleteit tartalmazó száma ITT érhető el.


Forrás: agroinform.hu
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink