Hírek, aktuális / Minden eddiginél népszerűbb az eSZJA

2022-05-11 14:21:35
 
 
Minden eddiginél népszerűbb az eSZJA
 
Már csaknem kétmilliószor nézték meg az ügyfelek az szja-bevallási tervezetüket a NAV eSZJA-portálján. Ez 333 ezerrel több, mint az elmúlt évben. Sőt a bevallási tervezetet módosítás nélkül elfogadók száma is 10 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest. A NAV által készített, személyre szabott dokumentum pillanatok alatt elérhető a NAV eSZJA-portálján KAÜ-azonosítás (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) után.
 
A bevallási határidő előtt másfél héttel már csaknem kétmilliószor keresték fel az ügyfelek az eSZJA-portált, hogy megnézzék bevallási tervezetüket. A tervezetet módosítás nélkül elfogadók száma 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest, idén 812 ezren mindenféle változtatás nélkül, 385 ezren pedig némi módosítással hagyták jóvá a dokumentumot. Több mint 280 ezer adózó a napokban kapta kézhez a tervezetet postán.
 
Azoknak kell mindenképpen kiegészíteniük az szja-bevallási tervezetet, akiknek olyan jövedelmük volt tavaly, amiről a NAV nem, vagy csak részben rendelkezik adattal. Ilyen az őstermelői jövedelem – hiszen az őstermelőknek nem válik automatikusan bevallássá a tervezete – vagy például a lakáskiadásból, a lakás eladásából származó jövedelem. Ugyancsak ki kell egészíteniük a tervezetüket az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak, mert náluk sem működik az automatizmus.
 
A bevallási határidő 2022. május 20-a, addig még bárkinek lehetősége van arra, hogy benyújtsa bevallását, és rendelkezzen adója 1+1%-áról. Eddig csaknem 661 ezer rendelkező nyilatkozatot küldtek be az eSZJA-felületen. 
 
Ha bárkinek kérdése lenne a tervezetekkel kapcsolatban, általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető a NAV Infóvonalán, az ingyenesen hívható 1819-es telefonszámon.
 
Akik esetleg elakadnak a tervezet jóváhagyásában, kiegészítésében, vagy akár a felajánlásban, azoknak segítenek a NAV rövid tájékoztató videói, amelyek a NAV YouTube-csatornáján elérhetőek:
-          Szja-bevallási tervezet módosítása: családi kedvezmény közös érvényesítése
-          Szja-bevallási tervezet módosítása, szja-visszatérítés jelölése
-          A személyi jövedelemadó visszaigénylése
-          Az szja-bevallási tervezet kiegészítése – Ingatlan-bérbeadás bevallása

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

2024-04-23 08:53

Szurkolói ankétot tartottak Körmenden

A szurkolók nem maradtak adósak a kérdésekkel.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink