Hírek, aktuális / Megújulhat a Rába‑partra vezető út Körmenden

2022-02-23 09:35:33
Megújulhat a Rába‑partra vezető út Körmenden


Kétrétegű bazaltburkolatot kap a kiskertekhez vezető út

Rendezettebb környezet várhatja majd a körmendi gazdákat, amikor kimennek a saját kiskertjükbe a Rába-parton – ezt vetítette előre V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a
térség országgyűlési képviselője és Bebes István, Körmend polgármestere egy Körmenden tartott sajtótájékoztatón múlt hétfőn. A zártkerti program segítségével egy útfejlesztés indul a területen hamarosan.
Kiskerti övezetben az utak rendbetételére pályázott a körmendi önkormányzat és nyert el mintegy húszmillió forintos forrást a Zártkerti Programnak köszönhetően. Az összegből egy közel hatszáz folyóméteres utat tesznek rendbe a Mónus Illés és a Lenkei utcák sarkától a kiskertek felé vezető részen. 

Jobb körülmények a gazdáknak
– Mikor megalkottuk a zártkerti programot, nemcsak arra a 200 hektárnyi területre gondoltunk, ami tulajdonképpen a falusi szőlőhegyeket fedi le, hanem azok számára is lehetőséget szerettünk volna biztosítani, akik a városok melletti kiskertekben gazdálkodnak a mai napig. Ezek azért jöttek létre, mert az életmódváltás révén rengetegen költöztek be a városokba, de azt a tevékenységet, hogy maguk számára megtermeljék a zöldséget, gyümölcsöt, nem akarták feladni – mutatott rá V. Németh Zsolt, majd azzal folytatta,  korábban, mióta ezek a kertek létrejöttek, semmilyen segítség nem adódott, ezért kifejezetten a zártkerti programban terveztek egy olyan részt, ami a kiskertekre is kiterjedhet.
Azt a lehetőséget ajánlották fel az önkormányzatoknak, hogy útra, kútra, villanyra vagy vadkerítésre fordíthatják a célterületektől függően változó, mintegy 25 millió forintos keretösszeget. A képviselő hozzátette:  örül, hogy Körmenden is jobb körülményeket teremthetnek a gazdálkodóknak. 

Arról már Bebes István, Körmend polgármestere beszélt, hogy a beruházás keretében 3,5–5 méter szélességben kétrétegű bazaltburkolatot kap a szakasz és részben a  csapadékvíz-elvezetés problémáit is megpróbálják kezelni. Mint mondta, próbálták összehangolni más Rába-parti projekttel is a pályázatot, hiszen az többek között az ökocentrum kialakításával és a partszakasz rehabilitációval is közvetlen kapcsolatban áll. A területen egyébként nyolcvan kiskerttulajdonost érint a pályázat megvalósítása, de a város egész lakosságának fontos, hiszen a Rába-part megközelítése javul. A zártkerti revitalizációs program a tanyafejlesztési pályázat részeként jelent meg még 2015-ben, majd abból kinőve 2017-ben vált önállóvá. Vas megye a megyék között különösen zártkertes vidéknek számít.


MP
Körmendi Híradó
Fotó: Jámbori Tamás

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-20 08:22

Egy nap azért, hogy később még sok legyen

Ismeretátadó, egészségmegőrzési tanácsokTovább

2024-04-20 08:13

Palavesszőtől a digitális tábláig

kiállításnyitóTovább

2024-04-20 08:10

50 éves jubileumi gála

MeghívóTovább

2024-04-20 08:07

Sok kicsi sokra megy

SZJA 1 %Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink